Tom777 11 #1 Napisano 1 Maja 2017 Witam wszystkichProszę o identyfikację wahadła . Zegar kupiłem w komplecie z wahadłem, ale zastanawiam się nad oryginalnością tego wahadła, soczewka to raczej beckerowska ale górne okucie ? Proszę o opinię. 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2 Napisano 1 Maja 2017 Czy były takie zegary produkowane przez Beckera? Łożysko w polu medalu? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #3 Napisano 1 Maja 2017 Najpierw wybili medal a potem za łożysko się wzięli Chyba że to zegar od gibkiego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4 Napisano 1 Maja 2017 Sorry to łożysko jest w sygnaturze... Jeszcze lepiej, a może tak było? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5 Napisano 1 Maja 2017 Nie chcę się wypowiadać w kwestii wiarygodności bo nie mam wiedzy, ale faktycznie mój zegarmistrz mówił mi, że to nie jest takie trudne przerobić zegar tygodniowy na miesięczny (po jak wzdychałem do miesięczniaka ). Podobno "dokłada" się dwie przekładnie w chodziku. Myślę że kiniol słusznie zapytał... choć jak napisał, gdyby to był oryginał, to podnosi to unikatowość zegara.Ps. ładny jest Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #6 Napisano 1 Maja 2017 zegar 8 dniowy wszystkie oznaczenia są w tych samych miejscach.Tarcza wygląda na dorabianą, czy się mylę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #7 Napisano 1 Maja 2017 W brumowie wszystko było możliwe. Myślę jednak że że to oryginał porównując z takimi samymi mechanizmy. 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8 Napisano 1 Maja 2017 Niestety obawiam się, że to lewizna...ale może nie... oby. Te fotki mechanizmu, które dodałes są z sieci? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #9 Napisano 1 Maja 2017 zegar 8 dniowy wszystkie oznaczenia są w tych samych miejscach.Tarcza wygląda na dorabianą, czy się mylę?Medale są bite na innej wysokości. tu zdjęcie podobnego mechanizmu do mojego i medal jest bity w tym samym miejscuNiestety obawiam się, że to lewizna...ale może nie... oby. Te fotki mechanizmu, które dodałes są z sieci?Nie. to mój mechanizm który pokazałem w 1 poście 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #10 Napisano 1 Maja 2017 Medale są bite na innej wysokości. tu zdjęcie podobnego mechanizmu do mojego i medal jest bity w tym samym miejscu faktycznie masz racje, mój błąd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #11 Napisano 1 Maja 2017 No to wygląda na to, że jest ok, super... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #12 Napisano 1 Maja 2017 no dobrze ale jak z tym wahadłem zegar kupiłem na OLX już kilka miesięcy skrzynka miała uszkodzoną lewą deseczkę w koronie, dorobiłem , odnowiłem i myślę że źle nie będzie wyglądał a co najważniejsze cena była śmieszna.Kupiłem nie wiedząc że to miesięczny dopiero jak przyszedł to okazało się co kupiłem. 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #13 Napisano 1 Maja 2017 Miałem taki hak w centralnej sekundzie Beckera 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #14 Napisano 1 Maja 2017 Czasami coś się trafi oby jak najczęściej 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #15 Napisano 1 Maja 2017 Ale mi chodzi o hak, jako o górne okucie wahadła 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #16 Napisano 1 Maja 2017 Ale mi chodzi o hak, jako o górne okucie wahadła Jasne.Z tym mechanizmem który pokazywałem do porównania też widziałem podobny a więc może być od kompletu 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #17 Napisano 1 Maja 2017 Gdyby mnie ktoś pytał o głos to głosowałbym za tym, że ten zegar jest oryginalny i nie był przerabiany z siedmiodniowego. Przerobienie mechanizmu z siedmiodniowego na miesięczny jest proste ale tylko teoretycznie. W siedmiodniowym mechanizmie koło zębate z osi bębna zazębia się bezpośrednio z zębnikiem koła minutowego.W mechanizmie miesięcznym koło zębate z osi bębna zazębia się z kołem pośrednim a dopiero koło pośrednie zazębia się z kołem minutowym.Więc żeby dokonać takiej przeróbki trzeba dołożyć jedną oś i z tym nie ma problemu, ale żeby dołożyć jedną oś to trzeba "wypiąć" z zębnika osi minutowej koło zębate z osi bębna, czyli odsunąć oś bębna od osi minutowej, a to z kolei zostawia ślad na płytach i tarczy. Można to oczywiście zrobić "bezśladowo", ale wtedy trzeba zmienić średnicę koła zębatego na osi bębna. Edit. Można jeszcze nie ruszać koła zębatego na bębnie tylko stoczyć zębnik na osi minutowej i też będzie prawie bezśladowo. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #18 Napisano 30 Marca 2018 Witam nie tylko trzeba przerobic co pan opisuje w poscie mechanizmu miesiecznego ale i bebny tez trzeba przerobic aby linki naciagac w lewa strone a w chodziku siedmiodniowym obraca sie w prawo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #19 Napisano 30 Marca 2018 Ktoś tu startuje w Wielkanocnym Turnieju Złotego Szpadla 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #20 Napisano 30 Marca 2018 A z miesięcznego można zrobić rocznego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #21 Napisano 30 Marca 2018 pewnie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach