Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sorcal

Jaka jest norma odchylu kwarcowego zegarka Atlantic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie krotkie pytanko... Nabylem niedawno zegarek kwarcowy Atlantic Seabase i ostatnio staram sie go mierzyc wg. czasu z mojego radiowego-atomowego zegara :P czyli mi chodzi o ta stacje w Niemczech co sie zwie DCS77 czy jak jej tam (bo chyba mozna to uznac za wzor?).

No wiec , ustawilem zegarek co do sekundy idealnie ze skok wskazowki to skok sekundy w tym "atomowcu" i po 2-3 dniach zauwazylem ze atlantic zaczal sie spieszyc o jakies 0.3-0.5 sekundy... Napewno go poobserwuje tydzien-dwa i dopiero stwierdze cos wiecej , ale ciekaw jestem wpierw jakie sa granice normalnosci i ewentualnych wad naturalnie powstalych przy produkcji zegarka kwarcowego z nizszej polki ? Np. w ciagu miesiaca o ile moze sie rozjechac taki Atlantic ?

Dzieki piekne za odpowiedz , pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
po 2-3 dniach zauwazylem ze atlantic zaczal sie spieszyc o jakies 0.3-0.5 sekundy...

az tyle? :shock: tragedia! :wink: :P

a na powaznie to i 2-3 sekundy na dobe kwarc moze sie spieszyc tak wiec raczej nie masz powodow do obaw; trzeba bylo kupic zegarek synchronizowany radiowo, mialbys spokojniejszy sen

PS. a tak wlasciwie jak zmierzyles te 0.3s.? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Nie moze 2-3 sekundy na dobe......sekunde na miesiac moze robic.Mam zegarek z chinska wersja ety i robi 2 sekundy in plus na trzy miesiace.Nawet perfeckty nie maja wiekszej odchyłki niz sekunda,dwie na miesiac.Taniutkie marketowe chronografy na myocie s110 robia maksymalnie sekunde na miesiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj casio elektroniczny robi jakas minute na tydzien, czemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria i praktyka bywają bardzo odległe... . Mam zegar elektroniczny (LCD), który dokładnością "chodu" przypomina niezłego wprawdzie, ale mechanika. Serio!!!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety wracajac do watku... Nie minal tydzien , ale srednio (ustawialem 2x) to moj Atlantic sie spieszy ok. 1 sekunde na 3-4 dni :-/ Co da srednio 1 minute na pol roku (spieszy sie).

Czy to jest norma w tych zegarkach ? Czy moze mam to zglaszac do serwisu (pisza wszedzie ze dokladny mechanizm ETA , ale do dokladnosci to mu daleko chyba :-/ wiem ze to jeden z tanszych zegarkow Atlantica, lecz troche inaczej sobie to wyobrazalem...), jak by ktos pytal to jest model: 60346.41.61

Co wy na to ? moze ktos ma podobnego atlantica seabase'a ? i moglby cos powiedziec ?

Pozdrawiam i dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No niestety wracajac do watku... Nie minal tydzien , ale srednio (ustawialem 2x) to moj Atlantic sie spieszy ok. 1 sekunde na 3-4 dni :-/ Co da srednio 1 minute na pol roku (spieszy sie).

Czy to jest norma w tych zegarkach ? Czy moze mam to zglaszac do serwisu (pisza wszedzie ze dokladny mechanizm ETA , ale do dokladnosci to mu daleko chyba :-/ wiem ze to jeden z tanszych zegarkow Atlantica, lecz troche inaczej sobie to wyobrazalem...), jak by ktos pytal to jest model: 60346.41.61

Co wy na to ? moze ktos ma podobnego atlantica seabase'a ? i moglby cos powiedziec ?

Pozdrawiam i dziekuje.

odchylka dla kwarca bez chronometru wynosi ok 30 sek/ meisiac wg producenta (np czytałem cos takiego dla seiko quartz), 1 min na pol roku to malutko- w czym Ci to przeszkadza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

Pozdrawiam i dziekuje.

Nie masz najmniejszych powodów do zmartwień, bo z tego co sprawdziłeś to wychodzi że ma odchyłkę około 8-10 sekund w plusie na miesiąc. Normą dla wielu tańszych kwarców jest 15 sekund na miesiąc, tak podają w instrukcjach Seiko, Casio i inni. To że przyśpiesza jest łatwiejsze do skorygowania, gdyż wystarczy tylko wyciągnąć koronkę odczekać tych kilka (w skali miesiąca) lub kilkanaście (w skali dwóch) sekund i wcisnąć. Ja osobiście koryguję kwarce raz na dwa miesiące równocześnie korygując datownik. Jeżeli jesteś "maniakiem dokładności" to są kwarce które mają na przykład sekundę na miesiąc (Longines VHP) gwarantowaną przez producenta, tyle tylko że cena około 3500 złotych jest moim zdaniem zbyt wysoka. Lepiej już kupić zegarek sterowany radiowo, bo będzie i tańszy i dokładniejszy. Sam z resztą tak ostatnio postąpiłem. Pozdrowionko !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie moze 2-3 sekundy na dobe......sekunde na miesiac moze robic.Mam zegarek z chinska wersja ety i robi 2 sekundy in plus na trzy miesiace.Nawet perfeckty nie maja wiekszej odchyłki niz sekunda,dwie na miesiac.Taniutkie marketowe chronografy na myocie s110 robia maksymalnie sekunde na miesiac.

Zaszalałeś. Może i z 2 na dobę. Niby czemu nie?

Tolerancja jest i już. Pewnie, że lepiej aby odchyłka była minimalna, ale to co napisał pytajacy to zupełnie ok. Jeśli wyliczył 0,3 na dobe (chociaż nie wiem jak :P bo jak sam pisze co chwilę koryguje ) to daje 9 sekund na miesiąc. Czyli zupełnie w normie.

! minuta na pół roku to ok.

kolego Sorcal - niespecjalnie wiem czego oczekiwałeś. 0 sekund na pół roku? to tani zegarek z tanim mechanizmem - a i dużo droższe nie zachowuje sie wiele lepiej. Chcesz idealnie - jak Ci polecano - spraw sobie sterowany radiowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Sorcal - nie specjalnie wiem czego oczekiwałeś. 0 sekund na pół roku? to tani zegarek z tanim mechanizmem - a i dużo droższe nie zachowuje sie wiele lepiej. Chcesz idealnie - jak Ci polecano - spraw sobie sterowany radiowo.

NIe no spoko , ja nie lamentuje nad tym :-) Poprostu jestem zdziwiony ze kwarce ktore sa doprowadzone do perfekcji w dzisiejszych czasach sa tak niedoskonale... Wiem ze kwarcowiec to namiastka i tanie gowno :-) Nie rozpaczam, dzieki Wam za odpowiedzi i uspokojenie ze to normalne (bardziej szukalem wad fabrycznych by moc go reklamowac w razie czego , ale jesli to normalne to ok :-) ).

Tak zapytam jeszcze , no bo synchronizowany radiowo to wiadomo ze musi byc dokladny , ale ile przeciezny drozszy polautomatyczny albo calkowicie mechaniczny moze miec rozbierznosci w dzisiejszych czasach ? Bo jestem ciekaw...

Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek mechaniczny - niezależnie czy automat, czy manualny - do zaakceptowania jest wg mnie 20 sekund na plus i 5 góra 10 na minus. Zazwyczaj niezły tani mechanik szwajcarski robi 4-8 sekund na plus. Tak ma moja Certina na V 7750. Za to Zenek na Peseux 7001 robi ok 1 sekunde na dobe na plus. Zeno na fhf nawet 20 sekund na plus. Kwarc Seiko - o 1 sekunada na tydzień. Kwarc ronda który kiedyś miałem w Sectorze nawet 10 sekund na tydzień.

Twój chodzi super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.