Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest Capri

Jakiego G-shocka masz dzisiaj na ręku

Recommended Posts

5D8A841D-B43A-4EAA-B2E1-C5EB04F70381.jpeg

"Mam całkiem prosty smak. Zawsze zadowala mnie to, co najlepsze" - O. Wilde

16 godzin temu, TomG80 napisał(-a):

GMW-B5000TCC-1. Na żywo klasa, naprawdę robi robotę. Zajrzałem do Time Trendu i akurat był, to sobie przymierzyłem. Już się nie mogę doczekać, aż dostanę go do recenzji.19625012a71a7dca60b2e4f974c45d72.jpg90ea91e8fc16d5ddbaf23239f3ea2aae.jpgff75fabe7f4cd23f14ee78da1cad9b6e.jpg409ad55d57fb92291ac1f9f58924dc36.jpg

Jak oceniasz czytelność wyświetlacza? Ten model fajnie wygląda, ale negatyw trochę odstrasza. 

Jak oceniasz czytelność wyświetlacza? Ten model fajnie wygląda, ale negatyw trochę odstrasza. 
Poza wyświetlaczami MiP, to najczytelniejszy negatyw w Casio. Technologia STN robi tutaj robotę. Warto zobaczyć na żywo, w każdej kostce GMW-B5000, niezależnie od wersji, wykorzystany jest wyświetlacz STN i robi robotę zarówno w pozytywie, jak i w negatywie, jak tutaj.

10 minut temu, TomG80 napisał(-a):
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Poza wyświetlaczami MiP, to najczytelniejszy negatyw w Casio. Technologia STN robi tutaj robotę. Warto zobaczyć na żywo, w każdej kostce GMW-B5000, niezależnie od wersji, wykorzystany jest wyświetlacz STN i robi robotę zarówno w pozytywie, jak i w negatywie, jak tutaj.

Jesteś ekspertem w temacie. Mógłbyś powiedzieć w czym ten model (droższy) przewyższa GW-M 5610? Oprócz super wyglądu. 

Jesteś ekspertem w temacie. Mógłbyś powiedzieć w czym ten model (droższy) przewyższa GW-M 5610? Oprócz super wyglądu. 
Dzięki za miłe słowa, ale chyba trochę na wyrost - jest tu na forum wielu chłopaków ze znacznie większą wiedzą od mojej. :)

GMW-B5000 ma:
- wyświetlacz STN
- łączność Bluetooth (dla jednych zaleta, dla innych niepotrzebny gadżet)
- konstrukcję koperty typu screwback
- duże przyciski
- można mieć go zarówno na bransolecie (większość modeli), jak i na pasku (kilka wersji)
- możliwość zamiany miejscami daty: MM DD lub DD MM
- zawsze bardzo dobre materiały, z których jest wykonany zegar - czy to stal, czy to tytan
- powoli zapalające się i powoli przygasające podświetlenie wyświetlacza
- możliwość regulacji długości podświetlenia 2s lub 4s
- w funkcjach stopera i timera wyświetlany bieżący czas na części dot-matrix wyświetlacza zegarka
- proste przypominajki możliwe do ustawienia z poziomu aplikacji, a wyświetlane na części dot-matrix wyświetlacza zegarka

Po stronie plusów ujemnych (nie dla każdego oczywiście, to odczucie subiektywne) można wymienić:
- brak możliwości odczytu czasu ostatniej udanej synchronizacji czasu z poziomu zegarka
- brak możliwości odczytu poziomu naładowania akumulatora z poziomu zegarka
Oba te parametry można oczywiście odczytać z poziomu aplikacji (niegdyś G-Shock Connected, teraz Casio Watches)
- cichszy dźwięk alarmów i innych sygnałów ze względu na konstrukcję koperty

To chyba na tyle tak na szybko, co mi się przypomniało.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że model GW-B5600 o klasycznej konstrukcji koperty z tworzywa i dekielkiem przykręcanym na cztery wkręty ma w zasadzie identyczny układ elektroniczny, co GMW-B5000 z tą różnicą, że są tu stosowane klasyczne wyświetlacze TN, a nie STN, jak w GMW-B5000. Różnica w czytelności, zwłaszcza negatywów, jest znaczna.

42 minuty temu, TomG80 napisał(-a):

Dzięki za miłe słowa, ale chyba trochę na wyrost - jest tu na forum wielu chłopaków ze znacznie większą wiedzą od mojej. :)

GMW-B5000 ma:
- wyświetlacz STN
- łączność Bluetooth (dla jednych zaleta, dla innych niepotrzebny gadżet)
- konstrukcję koperty typu screwback
- duże przyciski
- można mieć go zarówno na bransolecie (większość modeli), jak i na pasku (kilka wersji)
- możliwość zamiany miejscami daty: MM DD lub DD MM
- zawsze bardzo dobre materiały, z których jest wykonany zegar - czy to stal, czy to tytan
- powoli zapalające się i powoli przygasające podświetlenie wyświetlacza
- możliwość regulacji długości podświetlenia 2s lub 4s
- w funkcjach stopera i timera wyświetlany bieżący czas na części dot-matrix wyświetlacza zegarka
- proste przypominajki możliwe do ustawienia z poziomu aplikacji, a wyświetlane na części dot-matrix wyświetlacza zegarka

Po stronie plusów ujemnych (nie dla każdego oczywiście, to odczucie subiektywne) można wymienić:
- brak możliwości odczytu czasu ostatniej udanej synchronizacji czasu z poziomu zegarka
- brak możliwości odczytu poziomu naładowania akumulatora z poziomu zegarka
Oba te parametry można oczywiście odczytać z poziomu aplikacji (niegdyś G-Shock Connected, teraz Casio Watches)
- cichszy dźwięk alarmów i innych sygnałów ze względu na konstrukcję koperty

To chyba na tyle tak na szybko, co mi się przypomniało.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że model GW-B5600 o klasycznej konstrukcji koperty z tworzywa i dekielkiem przykręcanym na cztery wkręty ma w zasadzie identyczny układ elektroniczny, co GMW-B5000 z tą różnicą, że są tu stosowane klasyczne wyświetlacze TN, a nie STN, jak w GMW-B5000. Różnica w czytelności, zwłaszcza negatywów, jest znaczna.

Dzięki za obszerne przedstawienie różnic. :) 

Niestety kosztuje tzw. krocie wersja tytanowa. Wydaje mi się, że widziałem kostkę poniżej 1k o podobnym wyglądzie, jaki to model?

(...) Wydaje mi się, że widziałem kostkę poniżej 1k o podobnym wyglądzie, jaki to model?

Nie wiem, o jakiej kostce mówisz. Jakiś link, zdjęcie?

1 minutę temu, TomG80 napisał(-a):

Nie wiem, o jakiej kostce mówisz. Jakiś link, zdjęcie?

Chodzi mi o wzór z tym układami elektronicznymi na pasku i bezelu. 

Chodzi mi o wzór z tym układami elektronicznymi na pasku i bezelu. 
Nie kojarzę takiego modelu. No chyba, że masz na myśli zieloną kostkę DWE-5600CC-3, ale ona nie jest metalowa.