Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

maniek swis made

zentra tisssot dugena

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadły mi takie oto zegarki i chociaż nie mój klimat chciałbym się coś o nich dowiedzieć , jak Szanowne grono zechciało by datować i kilka słów o nich byłbym wdzięczny

post-87697-0-97580500-1508513031_thumb.jpg

post-87697-0-79009500-1508513039_thumb.jpg

post-87697-0-68571700-1508513047_thumb.jpg

post-87697-0-08667900-1508513055_thumb.jpg

post-87697-0-43986000-1508513065_thumb.jpg

post-87697-0-07064800-1508513075_thumb.jpg

post-87697-0-78445000-1508513083_thumb.jpg

post-87697-0-71873300-1508513093_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz kilka słów ,czy gotowy opis do aukcji na Allegro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie lata 40.-50., lata 40., potem 70. ale to prawdopodobnie. nafing speszjal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisał że nic specjalnego  :D  przesadza trochę  :P

Ciekawy jest Zentra potem Tissot i na końcu Dugena ale dwa pierwsze najbardziej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Zentrą spodziewałem się, że jednak nie wojak, a zwykły zegar z czarną tarczą. Ale skoro tak mówisz, to wierzę. W takim razie Zentra z większym potencjałem na dobrą cenę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D przed numerem świadczy o tym, że zegarek miał przydzielony, ktoś z naziemnej obsługi lotnictwa.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już tylko o nierdzewności i szlachetności stali, z której wykonany jest dekielek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Zentrą spodziewałem się, że jednak nie wojak, a zwykły zegar z czarną tarczą. Ale skoro tak mówisz, to wierzę. W takim razie Zentra z większym potencjałem na dobrą cenę ;)

Zegarek ogólnie chyba kombinowany bo według numeracji to powinien być Helios lub Record z innym mechanizmem. Aczkolwiek może to być jakaś zagubiona seria wiec niech będzie że się nie znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadły mi takie oto zegarki i chociaż nie mój klimat chciałbym się coś o nich dowiedzieć , jak Szanowne grono zechciało by datować i kilka słów o nich byłbym wdzięczny

Łata 50 siate

Inviato dal mio VFD 600 utilizzando Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ogólnie chyba kombinowany bo według numeracji to powinien być Helios lub Record z innym mechanizmem. Aczkolwiek może to być jakaś zagubiona seria wiec niech będzie że się nie znam. 

Co to znowu są te serie numeracji ewidencyjnej?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znowu są te serie numeracji ewidencyjnej?

zegarki nie były numerowane od tak sobie tylko partiami/seriami, żołnierz który otrzymywał taki zegarek miał wpisywany jego numer do książeczki wojskowej. Dodatkowo do poszczególnych serii były różne mechanizmy. Wiadomo że u Niemców  był porządek wiec mieli to skatalogowane co i jak. lista tutaj

https://watch-wiki.org/index.php?title=Seriennummern_von_Dienstuhren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarki nie były numerowane od tak sobie tylko partiami/seriami, żołnierz który otrzymywał taki zegarek miał wpisywany jego numer do książeczki wojskowej. Dodatkowo do poszczególnych serii były różne mechanizmy. Wiadomo że u Niemców  był porządek wiec mieli to skatalogowane co i jak. lista tutaj

https://watch-wiki.org/index.php?title=Seriennummern_von_Dienstuhr

Być może i składak w co raczej wątpię.

Na górze strony dopisane jest: (tłumaczenie automatyczne)

Dla dokumentacji naukowej, zdjęcia zegarków są niezbędne! Proszę przesłać ten.

Na tej stronie wyświetlane są numery seryjne zegarów serwisowych . 

W tym celu potrzebujemy pomocy. 

Kliknij na linii, aby zakończyć nowe numery do edycji . 

Przejdź do końca ostatniej linijki kursorem i wpisz nową linię za pomocą klawisza Enter . 

Wprowadź informacje o rodzaju zegarka; Dial napis; kaliber Mechaniczna; Numer seryjny. 

Zapamiętaj ostatnią stronę . 

Albo wypełnij stół. W tym celu wymienia się informacje o wyrobie , firmie, pracy i numerze

Więc pewnie tabela jest uzupełniana co jakiś czas 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może i składak w co raczej wątpię.

Na górze strony dopisane jest: (tłumaczenie automatyczne)

Dla dokumentacji naukowej, zdjęcia zegarków są niezbędne! Proszę przesłać ten.

Na tej stronie wyświetlane są numery seryjne zegarów serwisowych . 

W tym celu potrzebujemy pomocy. 

Kliknij na linii, aby zakończyć nowe numery do edycji . 

Przejdź do końca ostatniej linijki kursorem i wpisz nową linię za pomocą klawisza Enter . 

Wprowadź informacje o rodzaju zegarka; Dial napis; kaliber Mechaniczna; Numer seryjny. 

Zapamiętaj ostatnią stronę . 

Albo wypełnij stół. W tym celu wymienia się informacje o wyrobie , firmie, pracy i numerze

Więc pewnie tabela jest uzupełniana co jakiś czas 

Dokładnie tak, dlatego w pierwszym poście pisałem że może to być jakaś zagubiona seria. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://watch-wiki.org/index.php?title=Seriennummern_von_Dienstuhren

Gdzie w tej tabeli jest jakaś ciągłość związaną z tym numerem? Co to za seria zawierająca trzy zegarki, każdy inny? Z czego wynika, że z takim numerem jak ten nie było Zentry? Jedna Zentra to zagubiona seria, a jeden Record to nie?

Tabela to luźne zestawienie numerów Dinstuhren, wprawdzie widać tam jakieś serie, ale tabela zawiera tylko niewielką ilość numerów, które są znane jej twórcy, dlatego nic nie da się przy jej pomocy wywnioskować o numerach, których tam nie ma. Do wykonania jakiejś interpolacji jest tu stanowczo za mało danych.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w tej tabeli jest jakaś ciągłość związaną z tym numerem? Co to za seria zawierająca trzy zegarki, każdy inny? Z czego wynika, że z takim numerem jak ten nie było Zentry? Jedna Zentra to zagubiona seria, a jeden Record to nie?

Tabela to luźne zestawienie numerów Dinstuhren, wprawdzie widać tam jakieś serie, ale tabela zawiera tylko niewielką ilość numerów, które są znane jej twórcy, dlatego nic nie da się przy jej pomocy wywnioskować o numerach, których tam nie ma. Do wykonania jakiejś interpolacji jest tu stanowczo za mało danych.

Z tego co się orientuje to jest ona tworzona na bieżąco, pomaga ona o tyle że jak się trafi jakiś zegarek o zbliżonym numerze i pasującym mechanizmem można zakładać że jest z tej serii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się orientuje to jest ona tworzona na bieżąco, pomaga ona o tyle że jak się trafi jakiś zegarek o zbliżonym numerze i pasującym mechanizmem można zakładać że jest z tej serii. 

To na pewno tak, ale jedynie przypuszczać, widziałem już nabite zbliżone numery, tyle że na zegarkach z lat 50-tych. Ważna jest całość, mechanizm jego wiek, wygląd zegarka itd., tabela pomaga, ale wyrocznią nie jest, najpewniejszy jest dostęp do ewidencji.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno tak, ale jedynie przypuszczać, widziałem już nabite zbliżone numery, tyle że na zegarkach z lat 50-tych. Ważna jest całość, mechanizm jego wiek, wygląd zegarka itd., tabela pomaga, ale wyrocznią nie jest, najpewniejszy jest dostęp do ewidencji.

Panie Piotrze wyśle ci wszystko na temat tego zegara

Panie Piotrze co to może być za model zegara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.