Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

spidernet

Doxa czy Bulova

Rekomendowane odpowiedzi

Moja rozterka tyczy się zegarków kwarcowych: DOXA 105.10 czy Bulova np 97B154 lub podobnej stylistyce typu elegant slim. Różnica cenowa jest mniej więcej znana, ale chciałbym się dowiedzieć jak kształtuje się kwestia trzymania wartości zegarka w czasie względem wymienionych czy też jakości porównywanych mechanizmów? Ogólnie polowałem na zakup Omegi w automacie, ale niestety tym razem zakup zegarka musi się mieścić w przedziale w/w egzemplarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne to nie będzie odpowiedź na Twoje pytanie, ale może pomoże w podjęciu decyzji (?) Ja ostatnio nosiłem się z zamiarem zakupu m.in. bulovy 97A136. Jako, że w mojej okolicy nie było możliwości obejrzeć takiego zegarka na żywo, oglądałem jego inną wersję kolorystyczną. Była to wersja 98A187, a więc kolor tarczy, wskazówek i indeksów taki sam, jak w "Twojej" bulovie. Być może to kwestia oświetlenia w sklepie, ale kolor tarczy był zdecydowanie ciemniejszy niż ten ze zdjęć, co powodowało dosyć znaczne ograniczenie czytelności wskazać czasomierza. Po prostu wskazówki niezbyt wyróżniały się na tle tarczy. Podkreślam, że może to kwestia światła. W każdym razie ja ostatecznie zamówiłem 97A136 i czekam na przesyłkę. A tak przy okazji. Mówią, że bulova, to już nie to samo co kiedyś. Pewnie tak. Ale czy japończykom można coś zarzucić, po za słabiutkim prestiżem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kolorystyki trudno mi się jednoznacznie wypowiedzieć -jednego dnia podoba mi się jasny, drugiego ciemny model. W zasadzie to ma być uzupełnienie (póki co dość nielicznej) kolekcji zegarków. Zamierzam zakładać go sporadycznie w zależności od okazji. Czy ktoś z Was może się wypowiedzieć w kwestii mechanizmów w omawianych zegarkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Antec
      Witam,

Chciałem zapytać co sądzicie o złotej powłoce w tym modelu https://www.bulova.com/global/product/97B223.html?cgid=mens-super-seville.

Zegarek bardzo podoba mi się ze względu na jego ogólny wygląd i rozmiary.

Nigdy w życiu nie posiadałem zegarka w złotym kolorze, dlatego zastanawiam się jak długo utrzyma się jego barwienie.

Pozdrawiam,
      Antec
    • Przez S_tomasz
      Porządkując biurko po śmierci ojca znalazłem wśród innych przedmiotów dwa zegarki , które zainteresowały mnie. Jeden to DOXA prawdopodobnie z 1956 roku. Mam z tym zegarkiem pewien problem. Jak nakręcę to chodzi, ale zatrzymuje się kiedy wskazówka sekundnika dotrze do wskazówki minutowej. Jak delikatnie potrząsnę tarczą do dołu , to rusza dalej. Będę chciał to pewnie sprzedać, ale zastanawiam się czy oddać do czyszczenia ? renowacji ? Czy warto ? Ze względu na co raz gorszy wzrok ( Pamiętam dobrze PRL 😀 ) raczej go nie zatrzymam.
      Drugi bardziej mnie interesuje, ponieważ nie mogę w necie  odnaleźć odpowiednika. Jak dobrze czytam to ATHOS również SWISS, ale nie ma jak doxa wybitego numeru seryjnego. Oba pewnie ojciec kupił w Szwajcarii, gdzie często bywał zawodowo. Osobiście mnie martwi, że zupełnie ich nie pamiętam na jego ręku.
    • Przez novemberry94
      Cześć,
      jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o specyfikację zegarków, dlatego dołączyłam do tego forum, żeby prosić Was o pomoc. Chcę  kupić zegarek automatyczny męski w ramach prezentu urodzinowego. Budżet do 3 tysięcy. Zrobiłam lekkie rozeznanie i najbardziej przemówiła do mnie marka Bulova. Można powiedzieć, że już wybrałam swój typ:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-bulova-classic-maquina-automatic-98a224

Co o nim sądzicie? Chciałabym mieć pewność, że wybrałam zegarek z dobrym mechanizmem, który nie stanie po roku. Nie rozumiem też skąd takie rozbieżności w cenach. Na różnych stronach internetowych cena tego samego modelu potrafi wahać się o 800 złotych, co lekko mnie zaniepokoiło. Czy według Was to normalne?  A może macie jakieś inne ciekawe propozycje w tej cenie? Zależy mi na tym żeby widoczny był mechanizm, ponieważ osoba obdarowywana takie preferuje. Będę wdzięczna za wszelką pomoc. 
    • Przez luk35
      Witam Panowie! Ostatnio założyłem post na forum w sprawie Divera do 5k. Dziękuję za odzew (przede wszystkim) badając to szerokie spektrum, wybrałem 3 kandydatów i nie mogę się zdecydować. Jeśli ktoś by się nudził i mógłby wyrazić swoje zdanie/pomoc w wyborze bede dozgonnie wdzięczny. 

Dodam tylko że nie nurkuje i byłby to zegarek raczej codzienny.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.