Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety trudno mi powiedzieć :) muszę wybrać się do jakiegoś fachowca aby popatrzył na niego live i określił to, on wygląda jakby był z takiego ciemniejszego złota. Ta fotka mniej więcej odzwierciedla jego kolor. Może w rzeczywistości jest minimalnie jaśniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj fotki w duzej rozdzielczości- przód, tył, z boku jednego, drugiego.

Bedzie łatwiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba będzie wyczerpujący zestaw fotek :) Mam nadzieję, że teraz będzie łatwiej określić jego "parametry" :)

post-24028-0-42505600-1330865351.jpgpost-24028-0-01408800-1330865510.jpgp1050615resizewz6.th.jpg

post-24028-0-92720700-1330865352.jpgpost-24028-0-58351100-1330865511.jpgp1050618resizeek9.th.jpg

post-24028-0-26235300-1330865357.jpgpost-24028-0-25703000-1330865513.jpgp1050622resizeei4.th.jpg

post-24028-0-58115000-1330865359.jpgpost-24028-0-13570500-1330865515.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich!

Kilka dni temu znalazłem w gratach pewien zegarek. Niestety nie ma szkiełka ale działa. Jeśli ktoś coś o nim potrafi powiedzieć to bardzo proszę. Oto zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to jak? ma ktoś pomysł na ten mój zegarek? :)

Ten zegarek to Poljot. Wyprodukowany w Pierwszej Moskiewskiej Fabryce Zegarków imienia Kirowa, najprawdopodobniej w latach 70. Koperta jest ze złota, na deklu widać malutką gwazdę, sierp i młot oraz napis 583 - (oznaczenie próby złota).

http://www.netgrafik.ch/golden_watches6.htm - tu masz zdjęcie takiego samego Poljota - w Twoim powinien być taki sam mechanizm jak w tym na zdjęciu. Co do wartości - generalnie trzeba przyjąć że radzieckie złote zegarki są warte tyle ile dadzą za złoto z koperty w skupie + 40 - 50 zł za tarczę i mechanizm. Oczywiście cały zegarek można sprzedać drożej (np. na allegro), ale to zależy od tego czy trafi się kupujący, który będzie chciał dać tyle ile Ty chcesz za ten zegarek wziąć. Wydaje mi się, że ta bransoleta też jest ze złota, nie widać tego dokładnie, ale na zapięciu też jest coś jakby gwiazdka i 583.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ladny, nos go z duma na specjalne okazje.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Wam bardzo za pomoc.

Raczej nie mam w planie sprzedawać tego zegarka ponieważ ma także wartość sentymentalna i staje się powoli pamiątką rodzinną ale chciałem po prostu wiedzieć coś więcej o nim. Jeszcze raz dzięki wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Abuk

Witam

Właśnie wpadł mi w ręce taki oto Poljot po "dziadku" (nie moim, lecz narzeczonej :lol: ) Made in USSR, 17jewels.

pict6867zv6.th.jpg

pict6865rn2.th.jpg

post-0-0-24701300-1330866487.jpghttp://img218.imageshack.us/img218/964/pict6867jq7.jpg

Co dziwne zegarek leżał w szafie z 11 lat a po nakręceniu mechanizm nadal tyka (spóźnia sie dwie minuty na 10 minutach ale co tam :lol: ). Nie chcę go rozbrajać bo boję się że coś zmajstruję, nie znam się po prostu i łatwo coś bym mógł skopać :roll:

Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym modelu? Wszelkie uwagi mile widziane. Chciałbym oddać go do porządnego zegarmistrza we Wrocławiu, przegląd, naprawa, trzeba coś zrobić ze szkiełkiem, byłbym wdzięczny za polecenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot kostka - 17 kamyków - stan troszke zjechany ale da się żyć - trochę zainwestować i .....gratuluję pierwszego ruska :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Poljot kostka - 17 kamyków - stan troszke zjechany ale da się żyć - trochę zainwestować i .....gratuluję pierwszego ruska :lol:

E tam! Nie jest taki zjechany wcale :razz: Pamiętaj że to max-makro zdjęcia, strach ma na nich wieeeelkie oczy :mrgreen:

Trzeba go ino wypucowac i szkło wypolerować (albo zmienić, choć nie wiem jak z dostępnością).

Mechanizm zapewne wariacja 2614 (2616.H2?), wół roboczy, praktycznie nie do zajechania. 21600 wahnięć na godzinę o ile pamietam, rezerwa jeśli sprężyna jest w dobrym stanie powinna przekraczać 36h. Potrafi być wręcz chronoprecyzyjny :cool: Ta koperta niespecjalnie lubi się z wodą, miej to na uwadze.

Bardzo fajny sikor, gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Abuk

A dzięki, dzieki. Też mi się bardzo podoba. Jak dowiem się dokładnie co jest w środku to dodam informację. To mój pierwszy mechanik.

Co do zużycia, nie jest aż tak tragicznie. Tarcza wyglada ok, raczej jest czysta. Koperta w nie najgorszym stanie. Szkiełko niestety do wymiany lub polerki, mocno porysane.

Jakieś uwagi do kogo się udać z nim we Wrocku? Byłbym wdzięczny za info tutaj lub przez PW.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
A dzięki, dzieki. Też mi się bardzo podoba. Jak dowiem się dokładnie co jest w środku to dodam informację. To mój pierwszy mechanik.

Co do zużycia, nie jest aż tak tragicznie. Tarcza wyglada ok, raczej jest czysta. Koperta w nie najgorszym stanie. Szkiełko niestety do wymiany lub polerki, mocno porysane.

Jakieś uwagi do kogo się udać z nim we Wrocku? Byłbym wdzięczny za info tutaj lub przez PW.

Pzdr

Szkło sam sobie wypoleruj.

Jeśli rysy sa naprawde głebokie, to papier 800, potem 2000, potem pasta do zębów na szmacie, potem filc... 2h zajecia i masz jak nowe :twisted:

Tarcza jest więcej niz OK, nie dawaj się naciągac na jakieś wymiany. Po prostu trzeba go umyc i szkło wypucować. Zobacz jak chodzi, jeśli nie ma problemów, nie zatrzymuje sie, nie śpieszy/późni więcej niż 60 s na dobę, to wogóle ja bym sobie odpuścił zegarmistrza, chyba że chcesz mu zafundować przegląd. Mycie koperty jest łatwe, poszukaj na forum, jest kilka manuali. Najprościej : otwórz dekiel, przy wałku masz przycisk zwalniajacy koronkę, naciśnij go delikatnie tak żeby ją wyjąć (D_E_L_I_K_A_T_N_I_E_ :razz: :!: ), wyjmij mechanizm, zaś kopertę wrzuć do gorącej wody z jakimś płynem do naczyń (zabrudzenia to kurz z potem w 85%...), potem zabraną teściowej :wink: szczotką do zębów wypucuj, wysusz, zmontuj, i będzie jak lalusia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Giacobbe

Witam.

Znajomy poprosił mnie abym się zorientował co to za zegarek i ile jest warty.

Chyba jest to "Raketa". Wiem, że był raz noszony, wygląda praktycznie jak nówka (minimalne ryski). 72g złota próby 583, bransoleta w 2 kolorach złota. Za wszelkie informacje będę wdzięczny.

Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale nie mam chwilowo dostępu do cyfrówki. :lol:

post-0-0-72308700-1330866605.jpg

Pozdrawiam.

J.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mój pierwszy post w tym dziale także pozdrawiam wszystkich "rusofili" :mrgreen:

Ostatnio znalazłem taki opakowanie na zegarek. Sikor podobno należał do mojej babci. Niestety kilka lat temu moja mama gdzieś go zgubiła, stąd brak zdjęć samego czasomierza.

Podobno był ruski i mechaniczny. Z ciekawostek to dołączone były do niego wymienne koperty (na zdjęciach).

Napiszcie mi coś o tej firmie, ja niestety jestem jakiś upośledzony i nie umiem prawidłowo odczytać tego napisu i poszukać sobie sam.

0010022650720356m.jpg

d5e934c101b78e15m.jpg

176934233989fdd3m.jpg

d9d02e03d629f789m.jpg

a52bd5ec04d895d4m.jpg

Pozdrawiam Bartek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć

Twój zegarek to Czajka, z tal 70, Rakieta z lat podobnych, a Rakietka w złocie warta tyle, ile złoto+... Jeszcze 2 lata temu złotnicy kupowali je dla złota, teraz może zyskały na wartości, ale...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie to można się było domyślić po rysunku mewy :mrgreen: Ja jednak nie z tego pokolenia, które musiało się uczyć ruskiego. :mrgreen:

Dzięki.

Pozdrawiam Bartek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Witam wszystkich, mam zegarek marki Raketa po dziadku , pewnie jest teraz warty 20 zł, ale dla mnie jest bezcenny. Czy ktoś może określić mniej więcej kiedy został wyprodukowany?

http://i38.tinypic.com/2zf0ink.jpg

http://i37.tinypic.com/2dv4uv8.jpg

http://i38.tinypic.com/jz87ck.jpg

...nadal działa jak trzeba :-)

Musisz pokazać fotę mechanizmu. Jest na niej nr który pokazuje z którego kwartału któego roku jest zegarek. Na oko, może być z lat '60 i później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Fajna, ale bo zawsze jest jakies ale.Jak jest z roku szescdziesiatego to juz w szescdziesiatym drugim nie powinna chodzic ( to ekspertyza pewnego znawcy z forum nie moja ) .Jesli chodzi to najprawdopodobniej cud :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ten nie ma nic wspólnego z Drugą Moskiewska Fabryką Zegarków, Slawa wielokrotnie odcinała się od marki Slava Sozwiezdie. Reasumując jest to czystej krwi Chińczyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi