Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czepiajcie się kolegi, losy przesiedlenców niekiedy są tak pokręcone że aż nieprawdpopodobne.

Edytowane przez WursT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak napisze, że podczas wojny w niedaleko położonej Polskiej wiosce obok tej z której byli moi dziadkowie, Ukraińcy napadli na tą wioskę i zabili bardzo wielu polaków a małe dzieci nabijali na sztachety to pewnie też nie uwierzysz. Że w Katyniu zabijali polskich oficerów to pewnie też nie wierzysz bo Ty wiesz lepiej...To były czasy w których historia napisała wiele ciekawych i niewiarygodnych historii ale niektóre z nich były bardzo dramatyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daruj sobie takie żałosne zagrywki...

Twoja historia pochodzenia zegarka jest po prostu nierealna. Mogła by być prawdziwa tylko gdyby Twoi dziadkowie potrafili podróżować w czasie. Próbując ją prostować pogrążasz się tylko, bo dokładasz coraz to nowe jeszcze mniej prawdopodobne szczegóły.

Widzę dwa wyjaśnienia:

Albo ktoś robi sobie jaja z Ciebie, albo Ty próbujesz robić sobie jaja z nas.

A takimi głodnymi - piernikowo/wiatrakowymi kawałkami o UPA i Katyniu pogrążasz się jeszcze bardziej :) .

Edytowane przez panstasiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lester_87

Nie czepiajcie się kolegi, losy przesiedlenców niekiedy są tak pokręcone że aż nieprawdpopodobne.

Święta prawda.Mojego dziadka wcielili do wehrmachtu,jako że mieszkał na pomorzu,potem dostał się do Andersa.Jego brat służył w wechrmachcie do końca wojny.A jak to mawiała moja śp.babcia o ruskach- "oni tylko gwałcą i rabują".Ale to tylko opinia mojej babci.Więc przypuszczam że nic z tamtych ziem nie dało się uratować tzn wywieść. :)

Ciężko się kłócić o losy poszczególnych jednostek,ale faktem jest że zegarek wyprodukowano w innym czasie.I to nie podlega dyskusji. :)

Może warto by było stworzyć temat o 2WW i pogłębiać swoją wiedzę,chociaż jest tego trochę w necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagrywki w stylu UPA i mordy na Wołyniu jako poparcie swojej dziwnej opowieści o zegarku uważam za żenująco niskie - to prawda ,że Bandera i jego ludzie mordowali ale wywlekanie tego w tonie uwiarygodnienia swoich mało istotnych wobec takich faktów racji jest godne pożałowania. Co do tego co napisał kolega lester - każdy z nas słyszał i zna wiele takich sytuacji i historii z okresu ostatniej wielkiej wojny czy też choćby PRL gdy brat na przeciw brata stawał bo tak ich zmusiła syt. geo-polityczna czy inne przesłanki. Szacunek i Pamięć a nie konfabulacje i dziwne spory polecam..

Proponuje przenieść te dyskusję do innego działu - może tak jak Lester rzekł - o Wojnie/Przodkach/Losach?

Tu zegarki Panowie mają miejsce swe.

Edytowane przez armian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lester_87

Czemu nie.Tylko chętni jak się znajdą,którzy będą chcieli dzielić się swoją wiedzą.Ja jestem za :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś może mi coś powiedzieć ogólnie na temat zegareczka i mechanizmu Cardi Vostok, jest teraz wystawiony przez uzytkownika Sasiad w bazarku, niestety jakos nie moge wstawic linka.

Jakby kto spojrzał będę wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nielepiej się zapytać bezpośrednio Sąsiada?

Vostoki jak Vostoki jedne solidne inne troszke mniej ;)

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nielepiej się zapytać bezpośrednio Sąsiada?

Vostoki jak Vostoki jedne solidne inne troszke mniej ;)

poprostu liczyłem jeszcze na wypowiedzi innych osób, czy spotkali się z tym modelem zegarka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kompletnie sie nie znam na zegarkach ale ostatnio przypomnialem sobie o zegarku ktory dał mi na komunie moj dziadek, znalalem go na allegro http://allegro.pl/piekny-zloty-stary-boctok-14k-0-583-i1513509562.html moglby mi ktos powiedziec co to dokladnie jest za zegarek i ile on jest wart? Moj jest kompletnie nowy, nieuzywany kilkanascie lat lezal nietkniety, dziadek podobno kupil go od jakiegos ruskiego żołnierza i też go nie uzywał ;) dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kompletnie sie nie znam na zegarkach ale ostatnio przypomnialem sobie o zegarku ktory dał mi na komunie moj dziadek, znalalem go na allegro http://allegro.pl/pi...1513509562.html moglby mi ktos powiedziec co to dokladnie jest za zegarek i ile on jest wart? Moj jest kompletnie nowy, nieuzywany kilkanascie lat lezal nietkniety, dziadek podobno kupil go od jakiegos ruskiego żołnierza i też go nie uzywał ;) dziekuje i pozdrawiam

Jeżeli twój jest taki jak ten prezentowany na aukcji to jest to Wostok w złotej kopercie na werku 2409A - 17 kamieni, produkcja późne lata 70 lub wczesne 80'te. Koperta oraz blaszka koronki wykonana ze złota próby 583 -> cena zegarka na dzień dzisiejszy zależna jest głównie od kursu złota razy waga koperty + kasy za werk i tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zna ktoś dokładną nzawę zegarka? i może jeszcze coś więcej na jego temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruskie zegarki bardzo rzadko mają dokładne nazwy, co jest dość normalne w przypadku masowej produkcji. Po prostu jest to złoty Wostok z lat 70 czy wczesnych 80 i tyle. Może gdzieś w jakimś katalogu ma jakiś numer modelu, ale raczej nikogo to nie interesuje :). Więcej informacji? Cóż, poza tym co widać, mogę powiedzieć, ze jest to dośc czesto soptykany zegarek, mechanizm 2409, konstrukcja radziecka z lat '70, w ładniejszej wersji wykończeniowej ze szlifowanymi kantami. Mało awaryjny, łatwy w serwisowaniu. Charakterystyczny, skaczący sekundnik (z uwagi na zastosowane rozwiązanie "indirect drive"). Nietypowa częstotliwość pracy balansu (19800bph).

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Pomożecie mi określić markę tego zegarka? Może go jakoś wycenić? Sprawdzić oryginalność? Nie jestem znawcą zegarków, a na forum jestem nowy. Proszę o pomoc. :)

post-36708-0-86020700-1300735534_thumb.jpg

post-36708-0-80276400-1300735541_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Podczas wizyty u mojej mamy mój dzieciak wygrzebał takie cuda :), a ze zachęcony przez jednego z Was (piszącego na forum poświęconym innej zupełnie tematyce)zacząłem interesować się tym tematem. W związku z czym już od jakiegoś czasu korci mnie zakup jakiegoś radzieckiego sikora, ale skoro mój pierworodny mi to ułatwił nie zamierzam przepuścić okazji. I teram mam do Was 2 zasadnicze pytania:

1. Co to za wynalazki i czy warto pokusić się o ich renowację ?

2. Jeżeli tak, to który zakład w Lublinie polecicie ?

Z góry dzięki za pomoc

post-36751-0-12212200-1300742873_thumb.jpg

post-36751-0-40691300-1300742878_thumb.jpg

post-36751-0-56496100-1300742883_thumb.jpg

post-36751-0-58738800-1300742888_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odp. w załozonym równolegle temacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dziś przypomniałem sobie o pozostałości po moim dziadku...

Znalazłem ten piękny:

POLJOT

17 Jewels

Stan na oko laika - niezły. Z koperty schodzi powłoka, tarcza i wskazówki w dobrym stanie. Szkło porysowane i pęknięte.

Przeszukałem forum i allegro - nie znalazłem takiego.

Chcę go ożywić. Zegarek wg. mojej Mamy działa, ale wolałem nie sprawdzać - wolę udać się do zegarmistrza.

Wymiana szkiełka to podstawa, poza tym jakiś pasek powinienem dobrać. I pytanie do ekspertów - co zrobić z kopertą? Jakaś nowa powłoka?

Z forum wynika (więcej dobrych niż złych opinii), że dobrzy fachowcy są u Głowackich. Powinienem do nich oddać na wymianę szkła i renowację koperty?

Jeśli ktoś wie coś na temat tego zegarka to proszę o informacje.

Zdjęcia:

DSC_3635.jpg

DSC_3636.jpg

DSC_3648.jpg

DSC_3649.jpg

DSC_3650.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panów

Dostałam w spadku 2 zegarki chyba rosyjskie , jeden damski na łańcuszek Chaika 17 kamieni z jakimś rubinkiem oraz Boctok chyba męski też pisze 17 kamieni , czy one mogą być coś warte?Pytam bo jeden Pan chciał odkupić je odemnie a nie wiem jaka cene dać.

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzieczna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Charin:

Złocenie koperty (co najmniej 150 zł) nie opłaca się zupełnie, chyba że chodzi o zegarek o wartości sentymentalnej. Pokrywanie inną powłoką to mniejszy wydatek, ale też porównywalny z ceną takiego używanego Poliota, a przede wszystkim to zbezczeszczenie fajnego zegarka ;) .

Ja osobiście poprzestałbym na wyczyszczeniu, ew. delikatnym wypolerowaniu tej powłoki, jaka jest. Po wymianie szkiełka zegarek bedzie na pewno wyglądał znacznie lepiej.

Kolszar:

Z wycenami na tym forum to, jak możesz się zorientować, o ile poczytasz go więcej, dość trudny temat... a już wycena bez zdjęć to po prostu mission impossible. :P

Pozdrawiam!

Edytowane przez Wintergreen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Poszukuję tarczy do zegarka Sława 2427 biała z brązową ramką z białymi indeksami i z rosyjskimi napisami (były w wersji angielskiej - taką posiadam). Dość popularny model na przełomie lat 80/90 z automatem. W wersji z pozłacaną kopertą środek tarczy był w złorym kolorze. Mam sentyment do tego zegarka, bo to mój komunijny (wtedy wszyscy dostawali z melodiami).

Założyłem oryginalne szkło radzieckie. Jakby ktoś mógł mi zaoferować taką tarczę, będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Charin nic nie kombinuj z tym Poljotem. Kopertę wystarczy wyczyścić, wypolerować. Wiadomo, że nie będzie wyglądać jak nówka, ale nie powinno być źle. Wstawisz nowe szkiełko to zegarek odżyje.

Ładna sztuka tak na marginesie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Charin nic nie kombinuj z tym Poljotem. Kopertę wystarczy wyczyścić, wypolerować. Wiadomo, że nie będzie wyglądać jak nówka, ale nie powinno być źle. Wstawisz nowe szkiełko to zegarek odżyje.

Ładna sztuka tak na marginesie :lol:

buczo85 dokładnie tak zrobiłem :lol:

tu możesz zobaczyć efekty: link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi