Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki to zegarek to wiem ale zaczyna myśleć o jego sprzedaży ... dlatego mam pytanie.

Czy koperta tego zegarka jest wykonana ze stali ( widzialem kiedyś na allegro i tak był opisany) ale zegarmistrz mi powiedział ze ruscy nie robili zegarków ze stali w tamytch latach . No i mam trabol ;)

Proszę o pomoc ! najlepiej jak najwięcej informacji :(

[url="post-3565-0-48486900-1330820134.jpg"]Obrazek[/url]

KURNAJANEK, sam bym go chętnie kupił :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć

Cofnij się kilka tron, bo te stopery były już kilkanaście razy opisywane...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ShadoVv

Witam

Potrzebuje troche informacji na temat tego zegarka ile jest wart, ile moze miec lat itp.

[img=post-0-0-88382900-1330859948.png]

[img=post-0-0-73284400-1330859950.png]

[img=post-0-0-05505000-1330859952.png]

image4wj6.th.png

image5de6.th.png

[img=post-0-0-91217700-1330859955.png]

z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój zegarek to ŁUCZ Z Mińskiej fabryki zegarków, ma mechanizm 2209 na 23 kamieniach,

jest to jeden z cienszych zegarków produkowanych w ZSRR

ma kopertę pozłacaną co nie jest niczym szczególnym w zegarkach z tamtych czasów

wartość zależy od stanu i waha sie od 30 do ok 100 zł za te w bdb stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wszedłem w posiadanie następującego Komandirskiego z Czistopola (patrz zdjęcia).

post-23609-0-25011700-1330860157.jpg

post-23609-0-54804700-1330860158.jpg

backir1.th.jpg

No i teraz pytania i prośba o wszelkie informacje na jego temat.

Do czego sam doszedłem:

- werk to 2214 lub 2234 na 18 kamieniach

- posiada stop-sekundę

- krój cyfr na tarczy wskazuje na jakąś wczesną produkcję (lata 60-70te)

- nigdzie w sieci nie znalazłem komandirskiego z trójkatnym zaznaczeniem godzin a jedynie z kreskami

- sam werk jest sygnotwany stylizowanym B (czyli fabryka w Czistopolu, Wostok)

- wewnatrz mechanizmu znalazłem numer 68008

- to zażółcone tworzywo dookoła werku na drugim zdjęciu to uszczelka gumowa

Z niecierpliwością czekam na jakieś Wasze sugestie,

PZDR

mat_79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w tym Komandirskim coś nie pasuje. Wskazówki jak w bardzo starych amfibiach, tarczy bym się nie czepiał, koperta też jakby od innego zegarka. Albo on jest rzadki i wybitny albo złożony z paru zegarków. No ale to może tylko mi się tak wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na sieci zdjęcia Komandirskich w kopertach takich samych lub zbliżonych - dotyczy to zegarków wypuszczanych w latach 60 i 70 tych... to mi snu z oczu nie spędza :lol:

Jeżeli to coś pomoże, to dekielek przykrywający werk jest po prostu wkładany (na zdjęciu nawet widać karb, dzięki któremu można go włożyć tylko w jednej pozycji) a następnie mocowany nagwintowanym zewnętrznie pierścieniem. Sam werk jest osadzony w pierścieniu z metalu o grubości ok 4mm, który jest z kolei osadzony w obudowie. Wszystko jest ściśle spasowane, jednolite materiałowo i nie nosi znamion radosnej twórczości...

ale

intrygują mnie trójkątne oznaczenia godzin - nigdzie nie znalazłem Komandirskiego z czymś takim - jedynie z kreskami zamiast godzin... co ciekawe wszystkie oznaczenia na tarczy ładnie fosforyzują i nie różnią się odcieniem, więc były nakładane w jednym czasie

czekam na jeszcze informacji... przecież speców od radzieckich zegarków jest tu sporo :)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wyglądzie mechanizmu można stwierdzić, że jest to piewsza (najstarsza) wersja 2234 - czyli Wostoka ze stop-sekundą. Tarcza wygląda na oryginalną, trójkątne indeksy godzin jak dla mnie nie budzą zastrzeżeń. Wskazówki też wydają się być oryginalne.

Nie widziałem Komandirskiego w takiej kopercie, ale Miry, Wostoki z tego okresu miały koperty w takim kształcie, więc Komandirskie byćmoże też ?

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cube000

witam. mialem ochote na jakis stary zegarek. dostalem od dziadka takie cos. po rozebraniu okazalo sie ze to automat. poljot, 30 kamieni. po lekturze forum dowiedzialem sie ze 30 kamieni to rzadkosc, ze ma pozlacana koperte warstwa 20 mikronow (symbol Au20 przy dolnych uszach do paska). szkielko jest pekniete, zlocenie troche zmatowialo, tarcza troche wyslizgana przez najmniejsza wskazowke, a same wskazowki troche nadgryzione. poza tym fatalnie dziala przesuwanie wskazowek do przodu, co bardzo utrudnia zmiane daty. dalo by sie jakos go doprowadzic do znosnej formy? jesli datownik nie byl by do naprawy dalo by sie wymienic tarcze na taka bez okienka? tarcza w kolorze ciemnej czerwieni (na forum chyba nazywana rubinem?) lub na taka sama - czarna. warto sie troche w to pobawic?

post-0-0-66649200-1330860852.jpg

edit. dorzuce jeszcze zdjecie mechanizmu, moze ulatwi to nieco sprawe.

post-0-0-02322000-1330860861.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. mialem ochote na jakis stary zegarek. dostalem od dziadka takie cos. po rozebraniu okazalo sie ze to automat. poljot, 30 kamieni. po lekturze forum dowiedzialem sie ze 30 kamieni to rzadkosc, ze ma pozlacana koperte warstwa 20 mikronow (symbol Au20 przy dolnych uszach do paska). szkielko jest pekniete, zlocenie troche zmatowialo, tarcza troche wyslizgana przez najmniejsza wskazowke, a same wskazowki troche nadgryzione. poza tym fatalnie dziala przesuwanie wskazowek do przodu, co bardzo utrudnia zmiane daty. dalo by sie jakos go doprowadzic do znosnej formy? jesli datownik nie byl by do naprawy dalo by sie wymienic tarcze na taka bez okienka? tarcza w kolorze ciemnej czerwieni (na forum chyba nazywana rubinem?) lub na taka sama - czarna. warto sie troche w to pobawic?

[url="post-3565-0-68867700-1330861078.jpg"]Obrazek[/url]

edit. dorzuce jeszcze zdjecie mechanizmu, moze ulatwi to nieco sprawe.

[url="post-3565-0-01783500-1330861089.jpg"]Obrazek[/url]

Idź do zegarmistrza, naprawi Ci werk za 30pln, wymieni szkiełko za 5pln i już masz wszystko gotowe. Ew. złocenie koperty to jakieś 40pln, ale nie wiem czy warto aż tak inwestować? odpowiedź na to pytanie należy do Ciebie. Tarczy bym nie wymieniał na taką bez okienka z datą, bo zegarmistrz naprawi Ci datownik spokojnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Poproszę o pomoc w okresleniu oryginalności zegarka i jego wartości

poliot2zu3.th.jpg

poliot1kg3.th.jpg

Zegarek na chodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie

Poproszę o pomoc w okresleniu oryginalności zegarka i jego wartości

Obrazek

Obrazek

Zegarek na chodzie

Zegarek jest w 100% oryginalny. Wartość od 20 do 200pln. Rekordowo niskie ceny czasami się zdarzają, ale zazwyczaj około 150pln kończą się aukcje na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Djmiano

Proszę o podanie mi jakiś informacji na temat tego zegarka, wartości itp

Model: RAKIETA 2609.HA

Zdjęcia:

885f48ad.jpg

1bf93083.jpg

a6fcf9e5.jpg

Z góry dzięki :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek bo nie wiem poljot czy pobieda. Koperta jakby od pobiedy, ale wskazówi i tarcza jakby od poljota:

49ebabf9deb8c080.jpg

3f39291b32485ad5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie co to za zegarek bo nie wiem poljot czy pobieda. Koperta jakby od pobiedy, ale wskazówi i tarcza jakby od poljota:

Obrazek

Obrazek

Wg. mnie jest to kirowski. Werk, tarcza i koperta na to wskazują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację :grin: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

tak to Kirowski.Malenki zegarek ;-) Mam taki tarcza idealna ,niestety nie najładniejsza koperta wiec gdyby Ci sie nie podobał za bardzo to możemy zrobic machniom na cos co bardzie pod Twoj gust podchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Kirowski lub Poljot. W sumie to samo, różnią się tylko napisem na tarczy. Mam taki sam zegarek z tarczą Kirowski, ale widziałem też takie Poljoty.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czajka to czajka co tu wiecej wiedziec. Lata 80.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie znam się specjalnie na zegarkach ale mam taki wynalazek

post-24028-0-77669400-1330865349.jpg

Proszę o jakieś szczegóły dotyczące tego zegarka (rok, etc) i ew. coś na temat jego wartości materialnej :)

Nie umiem nawet odczytać po rosyjsku więc marki nawet nie znam :)

Ew. poproszę jakiś link gdzie mogę dowiedzieć się coś na jego temat.

Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Bardzo mi sie podoba! Pozłacany czy złoty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi