Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/piekny-kolekcjonerski-wostok-na-chodzie-i5893316836.html

Czy wskazówki są od tego modelu? Na Google grafika znalazłem ten zegarek z zupełnie innymi.

Pozdrawiam

Post wkleil się w zły temat, miało być w dziale technicznym, poproszę o moderacje.

Wskazówki podmienione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Po pierwsze, akceptując regulamin tego forum pewnie NIE PRZECZYTAŁEŚ, że nie wyceniany tu zegarków.

Po drugie to trochę linki Ci się roznechały?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pd93

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam oto taką pamiątkę rodzinną, produkcja nie później niż początek lat 60tych. Starałem się znaleźć w Internecie i w wątku coś o podobnym logo, ale nic nie wpadło mi w oko. Cyka nadal całkiem przyjemnie :D. Co możecie mi o nim powiedzieć? (najlepiej jak najwięcej :lol:  ) Zegarek nie posiada informacji o próbie złota także raczej złota farba <_<

FlWCvIrh.jpg

Z70wl1Ch.jpg

Większe:

http://i.imgur.com/Z70wl1C.jpg

http://i.imgur.com/FlWCvIr.jpg

Edytowane przez pd93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pd93

Czy jesteście mi w stanie podać konkretne oznaczenie modelu (o ile takie występują)?

I jeszcze jedno pytanie (choć nie wiem czy mogę w tym wątku): czy dam radę wymienić\odnowić szkiełko u zegarmistrza czy ewentualnie czekają mnie żmudne poszukiwanie zamiennika? Załóżmy, że reszta stanu koperty nie będzie mnie bardzo razić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest typowy Mir w grubozłoconej kopercie Au 20 mikronów, koperta skądinąd bardzo pożądana przez polujących na same koperty

Mechanizm 2209 na 18 kamieniach, zwykły Wostok. Tarcza jak widzę warszawska czyli zamiennik.

Szkiełko możesz zmienić własnoręcznie, nic trudnego, w hurtowni kupisz za jakieś 2zł. U zegarmistrza wymiana to koszt powiedzmy od 10 do 15zł.

Edytowane przez etz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Niestety nie.

Tarcza współczesna - ukraińska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pd93

To jest typowy Mir w grubozłoconej kopercie Au 20 mikronów, koperta skądinąd bardzo pożądana przez polujących na same koperty

Mechanizm 2209 na 18 kamieniach, zwykły Wostok. Tarcza jak widzę warszawska czyli zamiennik.

Szkiełko możesz zmienić własnoręcznie, nic trudnego, w hurtowni kupisz za jakieś 2zł. U zegarmistrza wymiana to koszt powiedzmy od 10 do 15zł.

Chciałbym dopytać:

1. O co konkretnie chodzi z tą warszawską tarczą, że jest zamiennikiem?

2. Znajdę hurtownie gdzieś w Łodzi ew. jaką polecacie w Internecie? (Timepol?) Pokusiłbym się o samodzielną wymianę, ale raczej coś innego niż na pleksi. Da radę wsadzić mineralne?

Edytowane przez pd93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasie gdy te zegarki były w sprzedaży, nie było, lub były trudno dostępne tarcze na wymianę, więc jeśli wystąpiła konieczność wymiany tarczy to był problem; pewien zakład w Warszawie korzystając z luki wyprodukował i puścił w obieg bardzo dużą ilość zamienników - ułatwiając życie ówczesnym Zegarmistrzom - charakteryzowały się one głównie miedzianymi indeksami.

Ze szkiełkiem idź do zegarmistrza, każdy sobie poradzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pd93 - masz bardzo fajnego pamiątkowego mirka! byłby jeszcze bardziej fajniejszy gdyby nie podmienione wskazówki i ten pe-er-elowski zamiennik tarczy! na Twoim miejscu myślałbym o jego wymianie na oryginalną tarczę wraz z uszkodzonym szkiełkiem (za jedną wizytą u zegarmistrza). Jak napisali koledzy wyżej, nie jest to jakiś mega rzadki model. I prędzej czy później w sieci można trafić części do Twojego zegarka (np. niedawno tutaj -> http://allegro.pl/mechanizm-werk-mir-34-i5878386023.html )

Mam nadzieję, że mechanizm w Twoim jest oryginalny. Rozpoznasz to, po starym logo Czistopolskiej Fabryki Zegarków tzn w okręgu -> Cze-Cze-Zet (w cyrylicy) a nie takie jak w moim awatarze

prawidłowa tarcza mirka ->

post-54348-0-81711400-1451896644.jpg

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie: czy koperty oraz tarcze "Mir_008" i "Mir_011" z kolekcji mirków Krisa różnią się geometrią i gabarytami?

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie: czy koperty oraz tarcze "Mir_008" i "Mir_011" z kolekcji mirków Krisa różnią się geometrią i gabarytami?

To ta sama koperta, reszta również choć mam wątpliwość czy "mir z mirami" był w takiej kopercie. Nie mówię że nie, tylko nie wiem. O ile wiem to miał zupełnie inna kopertę przeznaczoną tylko dla niego, chyba że w tej klasycznej tez go wypuszczali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi mi o tego "mira z mirami" :)

Wyciągnąłem kiedyś dziadkowi z samego dna wiaderka, totalnego obdrapańca z parchami i dla kontrastu z nienaganną tarczą - zaniosłem do majstra wraz z drugim mirkiem z warszawską tarczą (podobnym do pokazanego przez @pd93) ale wyszedłem na 'ślepca', bo niestety nie przyjrzałem się dokładnie kopertom - okazały się różne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to, to, to !!!  takiego właśnie, tylko totalnego obdrapańca posiadam... (popitoliło mi się gdy pisałem o kopercie w typie pokazanej przez @pd93 :))

Wydawało mi się, że "mirek z mirami" ma jedyną w swoim rodzaju kopertę, dedykowaną w y ł ą c z n i e temu modelowi... Stąd moje pytanie/ździwienie, gdy u Krisa zobaczyłem go w innej ...i w dodatku w złoconej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pd93

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ;) Za parę dni spróbuję co nieco rozebrać i popatrzeć co w nim siedzi oraz ewentualnie założę oddzielny wątek dla tego przypadku. Rozumiem, że po modernizacjach mogę się w nim pokazać bez lipy? :D

Dopytam jeszcze, którą tarczę z tego albumu na Picassie powinienem szukać? Mir_013 i Mir_014 to oryginały czy zamienniki?

Mam jeszcze jedno znalezisko, ale nie wiem nawet czy radziecki. Ten już nieco uszkodzony (nie działa mechanizm nakręcania), tarcza też pościerana.

gM3Iojyh.jpg

mUQMBsYh.jpg

Większe:

http://i.imgur.com/gM3Iojy.jpg
http://i.imgur.com/mUQMBsY.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mir_013 i Mir_014 to oryginały czy zamienniki?

@pd93, nawet nie zadawaj takich pytań! wszystkie zegarki z tej galerii mają oryginalne (tzn czistopolskie) tarcze...

Kris to poważny kolekcjoner sowietów o ogromnym zbiorze! W życiu nie chwaliłby się okazem z 'warszawską' tarczą. Tak więc już moim skromnym pytankiem o poprawność/oryginalność "Mir_011" (w sensie oryginalna tarcza "z mirami" w innej oryginalnej kopercie) naraziłem się na ...mukę :)

Do Twojego zegarka szukaj tarczy "Mir_008" (jak pokazałem wyżej), "Mir_015", "Mir_016" (mega rzadki), "Mir_017" lub "Mir_018". Wydaje mi się, że tarcza "Mir_009" też latała w złoconych kopertach.

Edit: nie pokazałeś werku, więc założyłem że w środku masz cal.2209

_ _ _ _ _ _ _

o tego szwajcara w stalowej kopercie najlepiej zapytaj w dziale vintage (zrób fotę werku)

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jestem ciekaw co napiszą ale to chyba francuz 

Edytowane przez daniels36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pd93

@pd93, nawet nie zadawaj takich pytań! wszystkie zegarki z tej galerii mają oryginalne (tzn czistopolskie) tarcze...

Kris to poważny kolekcjoner sowietów o ogromnym zbiorze! W życiu nie chwaliłby się okazem z 'warszawską' tarczą. Tak więc już moim skromnym pytankiem o poprawność/oryginalność "Mir_011" (w sensie oryginalna tarcza "z mirami" w innej oryginalnej kopercie) naraziłem się na ...mukę :)

Przepraszam za takie niechlubne oskarżenie :rolleyes: Po prostu wzrokowo nie widzę różnicy między moją warszawską tarczą a Mir_013 i Mir_014. Zdradźcie mi jak to rozpoznaliście? :D Postaram się za jakiś czas o fotę werku co by zweryfikować do końca.

Edit: nie pokazałeś werku, więc założyłem że w środku masz cal.2209

_ _ _ _ _ _ _

o tego szwajcara w stalowej kopercie najlepiej zapytaj w dziale vintage (zrób fotę werku)

W porządku, ale wstawię innego dnia jak dobiorę się do wewnątrz obu ;)

Edytowane przez pd93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi