Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Dobrze, że nie zaczął udowadniać, iż to on ten termin wymyślił. Audio - słuchać (łacina), fil (od filos) - przyjaciel (grecki - Φίλος).

Widzę, że dalej tańczysz kankana.

"Wracając do audio. Pofatyguj się proszę i przeczytaj 5 pierwszych wpisów oraz otwórz zawarty tam link w pierwszym wpisie 

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3311769.html"

Pofatygujesz się ? Proszę.

Chcę poznać twoje zdanie czy jeżeli radio samochodowe jakoś tam brzmi, większość z nas akceptuje to co dał producent samochodu, może skupiamy się bardziej na drodze - nieważne.

Uważasz, że jeżeli ktoś takie radio za 2k wsadzi w obudowę stacjonarną i próbuje to sprzedać za 12k z dorobioną otoczką przez kilku recenzentów, że to jest OK, wierzysz, że to brzmi audiofilsko (cokolwiek to znaczy), bo dla mnie może co najwyżej jakimś cudem brzmieć normalnie.

Niestety takich praktyk jest od groma!

Nie wiem czy to odrobina szczęścia, może rozgrywają mnie inaczej, a może skoro to sprzedawcy /pasjonaci za pensję u szefa to im nie zależy, żeby mi nawijać makaron na uszy. Ile razy wpadłem do salonu audio w poszukiwaniu czegoś, czasem to było nawet uwarunkowane ilością miejsca. pokazuję na coś palcem a On wysyła jasny przekaz, żeby trzymać się od tego z daleka i wcale nie wciska mi czegoś droższego w to miejsce. Wracam do domu, przewalanie recenzji, kurde rzeczywiście miał rację, że to jakiś chłam... Czasem jeszcze moja ciekawość i tak prosiła o włączenie tego czegoś. Do domu jednak tego klocka już nie przynosiłem.  

Pieniądze?

Jest coś takiego jak chińskie audio, ale to trzeba podzielić na 3 grupy:

- coś z górnej ligi jak Unitra po odrodzeniu, ale tanio wtedy nie jest: https://wstereo.pl/audio-gd-z-nowa-koncowka-mocy-a-1/

- średnia półka jak SMSL, Topping, HiFiman, Fiio za połowę ceny dają to samo lub więcej niż produkty z Niemiec, ale nie ma nic za darmo, nie masz wsparcia, nie ma części zamiennych, bardzo krótki cykl, co rok nowy produkt, idą po bandzie, żeby tylko za wszelką cenę odcinać kasę, Wiele Salonów HiFi w PL ma to w stałej ofercie,

- i trzecia grupa, to bazarowe elektrośmieci za przysłowiową stówę, które tylko przetwarzają prąd i nie warto nawet tego tutaj poruszać. 

Myślę, że 1 a szczególnie 2 grupa sprzętu zrobiłaby tutaj ostrą wojnę z fanami logo.

Bo składasz przewód audio z markowej chińszczyzny za 20k i jesteś zaatakowany, zjedzony zniszczony przez fanów Metki i Logo, że jak śmiesz głosić herezje, że to gra  na równi jak markowy sprzęt z EU/USA/Skandynawii za 55k. Niestety tak raczej będzie (chińszczyzna wygra również w pomiarach)... 

My śmiejemy się a Chińczycy mają już coś takiego (5 generacje jest już faktem od 2011)

https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/9701459,swiat-w-szoku-tajemniczy-samolot-nad-chinami-wyglada-jak-z-filmu-sci.html

a Europa ma nakrętki przytwierdzone na stałe ...

Jest jeszcze jedna kwestia, półświatek audio(filski) dorobił sobie jeszcze jedną mantrę. Bardzo nie lubią zmian w sprzęcie. Więc ktoś taki szybciej kupi wzmacniacz słuchawkowy PASS ;) niż jakiś nowy wypust. Bo skoro coś klepane jest od dekady to musi być bardzo dobre, przecież przetrwało próbę czasu ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Chcę sobię w tym roku coś skompletować, w skromnym budżecie, ma to być wzmacniacz, kolumienki i CD, nie mam audiofilskiego pokoju . Głośniczki to raczej takie będę szukał w dobrym stanie, a wzmacniacze cały czas przeglądam, czytam i ciężko coś mi powiedzieć, takie coś mi wpadło w oko co Wy na to 🤔🤔🤔

Jakieś Wasze pomysły na wzmacniacz do 1000 zł 🤔🤔🤔

Później będę się zastanawiał na CD .

Źle podchodzisz do tematu i chcesz mieć podane na tacy, tak się nie da. Musisz zadać sobie trochę trudu, zawęzić zakres poszukiwań, poczytać co było dobre a co przeciętne.

Musisz zweryfikować ceny i margines jaki masz. 

Margines będzie Ci potrzebny na dobry stan i frycowe.

Jak się nie przygotujesz to doktoranci vintage zjedzą Cię na śniadanie.

Jednym słowem to co dobre, w dobrym stanie jest odpowiednio windowane przez handlarzy o 200% a co za tym idzie i prywatnych sprzedawców. Czasem wymarzonego staruszka można szukać kilka lat.

Dochodzi kwestia serwisu, czy był zrobiony i jak, bo druciarzy nie brakuje,

W takich okolicznościach przyrody czasem taniej, szybciej i bezpieczniej jest pójść do salonu i kupić współczesnego Denona, albo inną markę tego pokroju... 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomcioMiki

Miałem niedawno podobny dylemat i dość podobne oczekiwania. Nie szukałem sprzętu audiofilskiego z wysokiej półki, tylko raczej czegoś porządnego z wejściowej/średniej. Kupiłem ten zintegrowany odtwarzacz sieciowy kilka miesięcy temu i jestem bardzo zadowolony. To wzmacniacz i odtwarzacz sieciowy w jednym. Nie musisz już wtedy dokupywać żadnego osobnego odtwarzacza sieciowego typu Wiim. U mnie w domu sprawuje się bardzo dobrze. Świetnie ogarnia współpracę ze Spotify i z Tidal oraz radio internetowe. Gra też sprawnie MP3 z dysku sieciowego. Niczego więcej do niego nie podłączam, bo nie potrzebuję, ale ma spore możliwości podłączeń w razie potrzeby. Jak za pieniądze, które za niego wołają (zapewne zejdziesz poniżej 3 kPLN) to jest bardzo korzystna oferta. Jechałem po Yamahę, ale posłuchałem kilka różnych wzmacniaczy i wróciłem z tym (Denon PMA-900HNE). Nie żałuję.

obraz.png.1796c4d24f23df3d0b3c5857d8eb8302.png

U mnie gra z kolumnami JBL Studio 630, ale sprawdź sobie proszę kolumny Elac Debut B6. Są stosunkowo niedrogie, a mają bardzo dobre recenzje. Pamiętaj, że wiele salonów Hi-Fi albo zrobi dla Ciebie odsłuch sprzętu, albo wypożyczy Ci go na kilka dni. Ja z tych opcji skorzystałem przed zakupem i było to bardzo pomocne.

obraz.png.a43898e08bd7da0e69b1d3f06c88deb4.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Burns napisał(-a):

Źle podchodzisz do tematu i chcesz mieć podane na tacy, tak się nie da. Musisz zadać sobie trochę trudu, zawęzić zakres poszukiwań, poczytać co było dobre a co przeciętne.

Jednym słowem to co dobre, w dobrym stanie jest odpowiednio windowane przez handlarzy o 200% a co za tym idzie i prywatnych sprzedawców. Czasem wymarzonego staruszka można szukać kilka lat.

W takich okolicznościach przyrody czasem taniej, szybciej i bezpieczniej jest pójść do salonu i kupić współczesnego Denona, albo inną markę tego pokroju... 

Nie mam kilku lat na poszukiwania, prędzej mnie emerytura dopadnie, a u mnie w mieścinie nie ma salonu hi-fi, jak już to czekają mnie wycieczki do wrocka a na to też nie mam czasu i funduszy szkoda. Ja chcę tylko porady. W najgorszym razie kupię to co mi się podoba i zobaczymy co z tego wyjdzie. Nawet serwisu tego typu sprzętu to u mnie chyba nie ma, tak że Wiecie...

11 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

@TomcioMiki

Miałem niedawno podobny dylemat i dość podobne oczekiwania. Nie szukałem sprzętu audiofilskiego z wysokiej półki, tylko raczej czegoś porządnego z wejściowej/średniej. Kupiłem ten zintegrowany odtwarzacz sieciowy kilka miesięcy temu i jestem bardzo zadowolony. To wzmacniacz i odtwarzacz sieciowy w jednym. Nie musisz już wtedy dokupywać żadnego osobnego odtwarzacza sieciowego typu Wiim. U mnie w domu sprawuje się bardzo dobrze. Świetnie ogarnia współpracę ze Spotify i z Tidal oraz radio internetowe. Gra też sprawnie MP3 z dysku sieciowego. Niczego więcej do niego nie podłączam, bo nie potrzebuję, ale ma spore możliwości podłączeń w razie potrzeby. Jak za pieniądze, które za niego wołają (zapewne zejdziesz poniżej 3 kPLN) to jest bardzo korzystna oferta. Jechałem po Yamahę, ale posłuchałem kilka różnych wzmacniaczy i wróciłem z tym (Denon PMA-900HNE). Nie żałuję.

U mnie gra z kolumnami JBL Studio 630, ale sprawdź sobie proszę kolumny Elac Debut B6. Są stosunkowo niedrogie, a mają bardzo dobre recenzje. Pamiętaj, że wiele salonów Hi-Fi albo zrobi dla Ciebie odsłuch sprzętu, albo wypożyczy Ci go na kilka dni. Ja z tych opcji skorzystałem przed zakupem i było to bardzo pomocne.

Idzie do tego gramofon podłączyć 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):
Idzie do tego gramofon podłączyć

Ja nie mam i nie podłączam, ale z tego co pamiętam, to zdecydowanie tak. Jest tam jakiś specjalny tor przedwzmacniacza do gramofonu, czy coś takiego.

obraz.thumb.png.355ff613914cf8c8ecf6a8eab6cd5195.png

Można podłączyć telewizor, subwoofer itp...

Na Amazonie widzę za 2775 zł.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
33 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Ja nie mam i nie podłączam, ale z tego co pamiętam, to zdecydowanie tak. Jest tam jakiś specjalny tor przedwzmacniacza do gramofonu, czy coś takiego.

obraz.thumb.png.355ff613914cf8c8ecf6a8eab6cd5195.png

Można podłączyć telewizor, subwoofer itp...

Na Amazonie widzę za 2775 zł.

A takie coś?? Zostało by na głośniczki 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-01-03-12-55-58-45_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2025-01-03-12-46-33-26_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

DRA900H

denon_dra_900h_amplituner_stereofoniczny_1.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomcioMiki, propozycja @Perpetuum Mobile w Twoim przypadku jak najbardziej do rozważenia, plug and play. Ja np. niestety lubię „robić sobie pod górkę” 😉

Dlatego zadzwoniłbym, i porozmawiał np. tu https://www.dnaudio.pl 🤗.

W necie znajdziesz trochę opinii na temat Pana (jeśli wierzysz w takowe😉) jak i na allegro sklep swój sprzęt wystawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

A takie coś?? Zostało by na głośniczki 🤔🤔🤔

Nie znam się na szczegółach, ale na pewno funkcje sieciowe są tu bardziej okrojone. Nie ma integracji ze Spotify, Tidal i innymi serwisami streamingowymi. Jest tylko aplikacja HEOS a ona się sprawdzi do radia internetowego, ale raczej nie do serwisów streamingowych. Obawiam się, że do słuchania muzyki z serwisów streamingowych konieczne będzie ciągłe połączenie z telefonem i być może ciągły transfer przez airdrop lub bluetooth. Jak zależy Ci na pełnych funkcjach sieciowych i wygodzie użytkowania z internetem, to tutaj raczej będzie to bardziej ograniczony zakres. W PMA-900HNE to jest dużo bardziej rozbudowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ciekawe Pan na allegro sprzedaje ciut taniej ( nie wnikamy). @TomcioMiki, rzuć sobie okiem na https://allegro.pl/oferta/epos-m15-2-kolumny-glosnikowe-16164774585?srsltid=AfmBOord8YGrrd0IxJpdCJ4txyCNRbZl06ldy-xExjs6WecZi3IXG7OY

w połączeniu ze wzmacniaczem creek evo… tak w ciemno strzelam, że powinno posądzić Cię na fotel😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Co ciekawe Pan na allegro sprzedaje ciut taniej ( nie wnikamy). @TomcioMiki, rzuć sobie okiem na https://allegro.pl/oferta/epos-m15-2-kolumny-glosnikowe-16164774585?srsltid=AfmBOord8YGrrd0IxJpdCJ4txyCNRbZl06ldy-xExjs6WecZi3IXG7OY

w połączeniu ze wzmacniaczem creek evo… tak w ciemno strzelam, że powinno posądzić Cię na fotel😉

Dzięki,nie mam miejsca na takie i troszkę nie w moim budżecie 😟😟😟

11 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Prędzej coś takiego też od tego Pana 🤗🤗🤗

Screenshot_2025-01-03-14-05-12-39_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Albo to 

Screenshot_2025-01-03-14-07-24-24_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Też od tego Pana 

Screenshot_2025-01-03-14-09-29-42_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

I jeszcze to 

Screenshot_2025-01-03-14-16-14-43_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Burns napisał(-a):

W pełni popieram, wygląda że nie bardzo masz - Tomcio oczywiście - rozeznanie w sprzętach z poprzednich epok więc będziesz zadawał kolejne przypadkowe pytania kierowane ceną na które otrzymasz przypadkowe i/lub sprzeczne odpowiedzi.

5 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

@TomcioMiki

To wygląda bardzo fajnie.

@TomcioMiki Jeżeli nie jesteś audiofilem poszukującym słyszalnego lub mierzalnego absolutu to jestem przekonany że dużo więcej radości da Ci olbrzymia funkcjonalność takiego kombajnu, jak jeszcze dodać do tego gramofon USB bo chyba masz kolekcję winyli  ( niezły Denon to koszt ok. 2kzł, tańsze używki np Lenco czy Dual kupisz za kilka stówek )  to będzie ekstra granie z super możliwościami na każdą okazję. Jak to Ci przestanie wystarczać odsłuchowo to wtedy można się zacząć zastanawiać pod jakim względem i co z tym zrobić. Podejrzewam że i tak będzie lepsze niż to co masz.

Z vintage rozważałbym tylko kolumny bo tam możliwość wtopy jest najmniejsza ( jak głośniki nie mają widocznych uszkodzeń albo zawieszenie membran się nie rozsypuje to reszta będzie raczej ok, najwyżej estetyka ), sprzęty typu amp czy cd nie dość że będą pozbawione dostępu do nowszych technologii typu streaming czy bluetooth to jeszcze mogą okazać się miną techniczną, nienaprawialną albo wymagającą specjalistycznego serwisu. Są np. takie przepiękne odtwarzacze CD Sony z serii ES z połowy lat 90', zbudowane jak czołg,  z eleganckimi drewnianymi boczkami. Gra i wygląda to fantastycznie ale tylko do czasu aż padnie laser, wtedy masz już tylko ładny mebel bo laser od lat jest nie do kupienia.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Bugs napisał(-a):

W pełni popieram, wygląda że nie bardzo masz - Tomcio oczywiście - rozeznanie w sprzętach z poprzednich epok więc będziesz zadawał kolejne przypadkowe pytania kierowane ceną na które otrzymasz przypadkowe i/lub sprzeczne odpowiedzi.

@TomcioMiki Jeżeli nie jesteś audiofilem poszukującym słyszalnego lub mierzalnego absolutu to jestem przekonany że dużo więcej radości da Ci olbrzymia funkcjonalność takiego kombajnu, jak jeszcze dodać do tego gramofon USB bo chyba masz kolekcję winyli  ( niezły Denon to koszt ok. 2kzł, tańsze używki np Lenco czy Dual kupisz za kilka stówek )  to będzie ekstra granie z super możliwościami na każdą okazję. Jak to Ci przestanie wystarczać odsłuchowo to wtedy można się zacząć zastanawiać pod jakim względem i co z tym zrobić. Podejrzewam że i tak będzie lepsze niż to co masz.

Z vintage rozważałbym tylko kolumny bo tam możliwość wtopy jest najmniejsza ( jak głośniki nie mają widocznych uszkodzeń albo zawieszenie membran się nie rozsypuje to reszta będzie raczej ok, najwyżej estetyka ), sprzęty typu amp czy cd nie dość że będą pozbawione dostępu do nowszych technologii typu streaming czy bluetooth to jeszcze mogą okazać się miną techniczną, nienaprawialną albo wymagającą specjalistycznego serwisu. Są np. takie przepiękne odtwarzacze CD Sony z serii ES z połowy lat 90', zbudowane jak czołg,  z eleganckimi drewnianymi boczkami. Gra i wygląda to fantastycznie ale tylko do czasu aż padnie laser, wtedy masz już tylko ładny mebel bo laser od lat jest nie do kupienia.

O i to jest odpowiedź dzięki 🤗 🤗 🤗 Tak mam kolekcje winyli 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Bugs napisał(-a):

A jaki odtwarzacz CD byś polecił do takiego kombajnu, trochę płyt jednak mam 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jaki odtwarzacz CD byś polecił do takiego kombajnu, trochę płyt jednak mam 🤔🤔🤔

Podłącz to co masz, ew nie będzie źle jak poszukasz czegoś od tego samego producenta żeby spójnie wyglądało i grało.

Jak używkę to coś w możliwie dobrym stanie.

Zastanów się tylko wcześniej czy potrzebujesz tylko CD, czy CD + SACD ( wtedy nie każdy producent ma ofertę ), a może odtwarzacz wieloformatowy do muzyki i filmów CD/DVD/BluRay jeśli masz takie zbiory i chcesz z nich korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Denon robi do tego dedykowany CD player. DCD-900NE. Do kupienia w okolicach 1500 zł (Amazon: 1450 zł)

obraz.png.4a1be4af2fb82d968a8a4c1a18042bbe.png

obraz.png.6668e7cddeafd4afa042642ef048aff6.pngobraz.png.efb5e76713ac1ec4b68f67a9395dcf7a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Podłącz to co masz, ew nie będzie źle jak poszukasz czegoś od tego samego producenta żeby spójnie wyglądało i grało.

Jak używkę to coś w możliwie dobrym stanie.

Zastanów się tylko wcześniej czy potrzebujesz tylko CD, czy CD + SACD ( wtedy nie każdy producent ma ofertę ), a może odtwarzacz wieloformatowy do muzyki i filmów CD/DVD/BluRay jeśli masz takie zbiory i chcesz z nich korzystać.

Mam odtwarzacz Samsunga Blu-ray ale to chyba nie to 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Mam odtwarzacz Samsunga Blu-ray ale to chyba nie to 🤔🤔🤔

Wywodzi się z tej samej koncepcji płyt wielowarstwowych, ale nie ta technologia, raczej nie przeczyta, albo czystym fuksem (znaczy gdzieś w specyfikacji ma podane) ale szczerze wątpię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Wywodzi się z tej samej koncepcji płyt wielowarstwowych, ale nie ta technologia, raczej nie przeczyta, albo czystym fuksem (znaczy gdzieś w specyfikacji ma podane) ale szczerze wątpię...

Wydaje mi się że większość odtwarzaczy BluRay jest wstecznie kompatybilna z CD i DVD

https://www.samsung.com/za/support/tv-audio-video/which-disc-types-can-i-use-with-my-blu-ray-player/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość odtwarzaczy Blu-ray bez problemu czyta CD audio. Niektóre np. Sony dodatkowo Super Audio CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Bugs napisał(-a):

Wydaje mi się że większość odtwarzaczy BluRay jest wstecznie kompatybilna z CD i DVD

https://www.samsung.com/za/support/tv-audio-video/which-disc-types-can-i-use-with-my-blu-ray-player/

Z tym jest, ale nie z SACD,

Pewnie były jakieś kombajny pokroju Manty co czytały wszystko, ale posiadanie DVD lub Blu-ray nie równa sie SACD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Burns napisał(-a):

Z tym jest, ale nie z SACD,

Pewnie były jakieś kombajny pokroju Manty co czytały wszystko, ale posiadanie DVD lub Blu-ray nie równa sie SACD...

SACD to inna bajka. Ten Sony bardzo wszechstronny i niedrogi.

Nie tylko jakieś Manty ;) Ja ze względu na SACD i dobre audio kupiłem Oppo ( obecnie Reavon ), firma wyszła z tego segmentu ale zdążyła zrobić parę konkretnych produktów ( zwłaszcza te z "5" na końcu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Bugs napisał(-a):

SACD to inna bajka. Ten Sony bardzo wszechstronny i niedrogi.

Nie tylko jakieś Manty ;) Ja ze względu na SACD i dobre audio kupiłem Oppo ( obecnie Reavon ), firma wyszła z tego segmentu ale zdążyła zrobić parę konkretnych produktów ( zwłaszcza te z "5" na końcu )

Zejdźcie na Ziemię, On ma kilkaset złotych na całe audio a Wy wyjeżdżacie z SACD gdzie tę płyty są drogie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj, czekaj dobrze idzie 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi