Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Flaming

Kompresja zdjęć w postach

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu zauważyłem już, że zdjęcia wklejane do posta poprzez mechanizm forum, tracą na jakości. Myślałem, że tak ma być, bo w końcu jakoś je trzeba kompresować, a zewsząd czytałem porady, aby wklejać zdjęcia z zewnętrznego serwera - wtedy mają lepszą jakość. Za każdym razem pomijam ten krok z przyczyn użytkowych.

Jednakże ostatnio zauważyłem, że to może nie być wina samego forum, a przeglądarki internetowej. Od kiedy pamiętam, zawsze używałem Firefoxa lub Opery, a od kilku już lat tylko tej ostatniej. Jakież było moje zdziwienie, gdy raz odpaliłem forum przez Internet Explorer i zauważyłem, że zdjęcia tam wyglądają o niebo lepiej, a i sama kolorystyka się nieco różni. Szukałem więc jakichś ustawień w Operze, coby nie kompresowała wyświetlanych obrazów, ale raz że nie znalazłem, a dwa, że takiej sztucznej kompresji nie zauważyłem na innych portalach.

Żeby zobrazować różnicę, poniżej przykład jednego z moich postów:

Internet Explorer:

post-90102-0-87514500-1518972440_thumb.jpg

Opera:

post-90102-0-19781200-1518972449_thumb.jpg

(zwrócić należy uwagę najbardziej na zacienione miejsce na moim nadgarstku)

Skoro nie mogę dojść do porozumienia z moją przeglądarką, czy jest możliwe, aby to forum działało różnie w zależności od źródła, na jakim jest przeglądane? Czy jednak muszę poszukać problemów u siebie (tylko gdzie?)?

"So next time someone complains that you have made a mistake, tell him that may be a good thing. Because without imperfection, neither you nor I would exist."  Stephen Hawking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

generalnie wrzuty na forum zawsze skutkują małym obcięciem jakości (minimalne wartości).

Wrzucając z zewnętrznego linka forum nie kompresuje takich zdjęć tylko je "serwuje" (wyświetla) takie jakie są.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Tyle to ja wiem (o czym wspomniałem powyżej). I nie mam nic przeciwko kompresji przez silnik forum, o ile to kompresja mieście się w granicach, które prezentuje Internet Explorer. Mam natomiast problem z wyświetlaniem zdjęć w innej przeglądarce. I to tu leży moja niewiadoma.

"So next time someone complains that you have made a mistake, tell him that may be a good thing. Because without imperfection, neither you nor I would exist."  Stephen Hawking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad tym ostatnio zastanawiałem. Ja rozumiem delikatną kompresję, ale mi się ze zdjęć 1,5MB robi 300KB albo mniej i jakość jest tragiczna (firefox i chrome). Jak hostuję przez TT jest Ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak działa Opera Turbo?

Od strony technicznej, usługa Opera Turbo jest serwerem pośredniczącym (proxy) kompresującym strony WWW. Możliwe jest osiągnięcie współczynnika kompresji o wartości dochodzącej do 80 %, co częściowo odbywa się kosztem zmniejszenia jakości obrazów. Jeśli chcesz wyświetlić nieskompresowaną wersję obrazu, kliknij go prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybierz „Wczytaj obraz w pełnej jakości”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem. Opcję Turbo mam wyłączoną. Podobnie zresztą, jak tryb oszczędzania energii, o ile w ogóle to może na to wpływać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.