Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

RafalO

Pierwszy Automat

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zakupić zegarek automatyczny w kwocie do około 10tys zł lub dwa zegarki które zmieszczą się w tej kwocie.

Po kilku tygodniach oglądania podobają mi się następujące modele spełniające kryterium finansowe:

Opcja zakup 1 zegareka:

Tag Heuer Carrera Automatic Day-Date Calibre 5 WAR201E.BA0723

Opcja zakup 2 zegarków:

Tissot Classic Gent Automatic wykonany częściowo w złocie 18K T912.428.46.058.00

oraz

Rado Coupole Classic Gent Automatic XL Power Reserve R22879165

Prosze o pomoc w wyborze co będzie lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, że ten zegar ma komunikować życiowy sukces, zatem jeden droższy. Nie widzę sensu w zakupie dwóch zbliżonych automatów. 

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może inaczej wszytskie 3 bardzo mi się podobają każdy za coś innego, ale niestety nie wydam 20tys bo nie mogę tyle obecnie przeznaczyć na zegarki. Moj status finansowy nie ucierpi jak kupię dwa tańsze zamiast jednego droższego przynajmniej wtedy miałbym dwa na zmianę. Dlatego mam rozterkę czy kupić 1 droższy czy 2 tańsze. Tissot ma plus za złoto, Rado ma plus za wykonanie, wskaźnik rezerwy oraz za 80h rezerwy chodu, Tag jest na ładnej branzolecie, jest pewnie najlepiej wykonany, jest dość uniwersalny ale ma krótka rezerwę chodu i nie ma złocenia chociaż aż tak mi to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wybralbym z tego zestawienia Rado , ale inny model https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/23841_Rado_Coupole_Classic_Gent_Automatic_XL_Power_Reserve_R22878153

Mimo wszystko bransoleta jest praktyczniejsza. W razie potrzeby mozesz dokupić pasek. Jest to zawsze tańsze rozwiazanie niż zakup bransolety.

Złoto w przypadku Tissota to nie jest wartość dodana .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu uważasz ze złoto w Tissocie to nie jest wartość dodana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dalej Tissot i pewnego poziomu nie przeskoczy nawet jezeli ma kopertę ze złota.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu uważasz ze lepszy ten model Rado od Taga? Czy polecasz jeszcze coś innego w tej kwocie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest kwestii lepszy czy gorszy . Wg. mnie marki proponuja ten sam poziom . Chociaż w tym przypadku Rado prezentuje sie po prosu lepiej ( dodatkowy + za 8 dniową rezerwę ). Pytanie jest czego oczekujesz przy wyborze zegarka . Jeżeli rozpoznawalności to faktycznie TAG bedzie u nas bardziej znany ( ale tez nie do przesady ) Rado , specjalizowalo sie w ceramice , teraz coraz szersza i ciekawsza oferta.

Alternatywnie zobacz JR https://www.ashford.com/us/watches/mens/cat5001.cid?N=13548+4294506262&catId=cat5001

Bardzo dobre wykonanie , a ceny na ashford bardzo atrakcyjne .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JR zupełnie nie moje gusta. A co powiesz o Oris i Frederique Constant?

Np Oris 733 7719 4371 LS albo Frederique FC-303V5B4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FC jako firma w ostatnich latach rozwija się dosyć dynamicznie . Stara sie wprowadzać własne mechanizmy i piąć się w gore w branży . Przedstawiony FC to typowy garniturowiec , Oris troche mniej formalny .

Ja bym został przy pierwotnym wyborze ,Tag vs Rado .

Ps. Jak ma to być zegarek w stylu FC to kup Orient Star i bedzie ok .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te modele to tak znalezione na szybko, ale pewnie coś podobnego był brał. Interesują mnie tylko firmy szwajcarskie. A jako „prestiż” to jak byś posegregowal Rado, Orisa i FC? Jeśli wybiorę Taga to tylko kupię jednego a jeśli Rado to chciałbym dokupić coś jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarskie , hmm.... sporo czytania Cię czeka na tem temat :)

Prestiż to pojęcie względne , dodatkowo w tym budżecie .

Ja bym na to nie patrzył , tylko spojrzał na zegarek . Co w danej cenie moze mi dany producent zaproponować.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarskie rozumiem jaki swiss made a to wiem co znaczy przynajmniej to co wyczytałem o tym. A czy Ty wybrałbys którakolwiek z firm Oris i FC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś spory dotyczące pozycjonowania poszczególnych Marek toczyły sie w tym temacie

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/44942-piramida-prestiżu-marek-zegarkowych/

Jednakże dzisiaj , tak mi sie wydaje , użytkownicy forum mniej sie skupiają na tym aspekcie.

Co do swiss made , ogólnie : im tańszy zegarek tym mniej swiss w swiss made .

Osobiście na tą chwile nie kupiłbym ani Orisa ani FC z przedstawionych przez Ciebie .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chodzi o konkretne modele czy markę ze byś nic nie wybrał ani Oris ani FC.

Bardzo podoba mi się Oris, model Big Crown Pro Pilot GMT Small Second. 748 7710 4164 MB co myślisz o tym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze , zegarek ma sie podobać Tobie . Nawet jakby był najbardziej "prestiżowy" a nie bedzie Ci odpowiadał także wizualnie to nie ma sensu go kupować.

Kolejna sprawa , na razie oglądasz zegarki zapewne tylko w sieci . Chcąc wydać ok 10 000 pln warto przymierzyć i zobaczyć zegark na żywo. Często jest tak ze czar pryska i z pięknego zdjecia zostaje przeciętny produkt w rzeczywistości .

Na forum jest kilku specjalistów od fotografii którzy potrafią nawet najtańszy zegarek przedstawic na zdjęciu tak ze wyglada jakby kosztował bardzo duzo.

Zaprezentowany przez Ciebie Oris Big Crown jest dużym zegarkiem , ma 45 mm . Musiałbyś go przymierzyć w rzeczywistości i zobaczyć jak bedzie układał sie na nadgarstku .

Przy budżecie + 10 000 pln mozna juz troche powybierać .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ręce miałem wspomnianego Taga, Tissota oraz Rado. Wszystkie 3 prezentowały się bardzo dobrze (romiary 41mm i 41,5mm) inne zegarki które mam są od 38mm do 45 mm z czego zauważyłem że już poniżej 40mm nie kupie. Nie mam możliwości przymiarki Orisów u siebie w mieście, natomiast mierzyłem FC i jednak jakoś tak nie do końca mnie przekonywały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wybrałem i zamówiłem wspomniany wczoraj Rado oraz Longinesa L3.742.3.96.7 który bardzo mi się spodobał. Czy to dobry wybór w tych pieniądzach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wybrałem i zamówiłem wspomniany wczoraj Rado oraz Longinesa L3.742.3.96.7 który bardzo mi się spodobał. Czy to dobry wybór w tych pieniądzach?

Wrzuć zdjęcia na żywo jak zegarki dojadą.

Teraz to juz jest dobry wybór , bo Twój.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale jednak wybrałem Rado na pasku bo akurat w tej wersji bardziej mi się podobają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli garnitur i nurek "na bogato". IMO sensownie, dwa ciekawe zegary na różne okazje.  :)  

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rado na pasku a Longines nurek na branzolecie pozlacanej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.