ojciec34 0 #1 Napisano 22 Marca 2018 Witam wszystkich!Zakupiłem zegarek na aukcji casio Piotrek PRW-3500Y-4ERLink poniżejhttp://allegro.pl/casio-protrek-prw-3500y-4er-cerro-miscanti-i7244524188.html#thumb/6I mam kilka pytań 1)czy ten zegarek jest oryginalny 2)czy w Polsce dostane gdzieś do niego uszczelkę oraz 2 plastikowe osłonki- –takie czarne które są pod dekielkiem – paski tylko można bez problemu dokupić do tego modeluCzy bez tych osłonek zegarek nie będzie się przekręcał na nadgarstku 3) jaka jest mniej więcej żywotność tego akumulatora w latach jeśli będzie systematycznie ładowana 4) jak go porównać do 2500t – 1500t ten prw 3500 ma niby dokładniejsze sensory- teleskopy w 3500 raczej chyba są dobrej jakości w porównaniu do 1500T Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7263 #2 Napisano 22 Marca 2018 1. Sądząc po zdjęciach jest to oryginał2. Osłonki - nie wiem czy można kupić, ale na pewno można je zostawić jak będziesz zmieniał pasek. Bez nich też się da nosić. Mnie najbardziej właśnie one wkurzały, bo łapały mnie okropnie za włoski na ręce 3. średnio 8-12 lat, ale znane są przypadki 15 i więcej4. nowe sensory, mniej prądożerne i dokładniejsze Ogólnie bardzo dobry zegarek. Czytelny, wszystkomający i do tego ładny. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #3 Napisano 22 Marca 2018 Gdzie ewentualnie dokupię do tego modelu prw 3500 uszczelkęi najgorsze jest to w tych zegarkach że one posiadają przykręcany dekiel na śruby i łatwo go uszkodzić -udało mi się uszkodzić gwinty w modelu casio prt 40 jaka jest technika przykręcania dekielka za pomocą śrub - 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7263 #4 Napisano 22 Marca 2018 Poszukaj w sieci, ale najpewniej to ZIBI, bo to oficjalny dystrybutor Casio. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #5 Napisano 22 Marca 2018 ile śpiewa zibi za wymiane bateri1? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cam3ridge 35 #6 Napisano 22 Marca 2018 A po co chcesz wymieniać ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #7 Napisano 22 Marca 2018 tak się pytam bo jeszcze fizycznie nie mam zegarka i nie wiem jaki jest stan baterii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cam3ridge 35 #8 Napisano 22 Marca 2018 Po zdjęciach widać ze można podładować.Sam akumulator/kondensator to ok 40 zł Wymiana , trudno powiedzieć ile wezmą , nie jest zbyt skomplikowana, ale jeśli masz za dużo siły i nie umiesz wyczuć kiedy jest dość , zleć to jakiemuś zegarmistrzowi.Nie musisz odsyłać do ZIBI Generalnie , poczekaj na zegarek i nie szukaj kłopotów na sile, ciesz się nowym fajnym zegarkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6113 #9 Napisano 22 Marca 2018 tak się pytam bo jeszcze fizycznie nie mam zegarka i nie wiem jaki jest stan bateriiJak fizycznie będziesz go miał to też nie będziesz wiedział jaki jest stan akumulatora. Wskaźnik naładowania akumulatora jest na "M" ale to nic złego - wystarczy na "kilka chwil" wywalić do słońca i powinna się podnieść do H Zegarek jest, sądząc po numerze na deklu z 6-tego sierpnia 2015-tego roku, czyli ma trzy lata, ja bym przy nowym akumulatorze nie grzebał - obstawiam że przez około 10 lat nie będziesz musiał go wymieniać o ile będzie regularnie wystawiany na słońce Miałem ten mogel i wspominam go dobrze, ale obecnie używam PRW-2500 i moim zdaniem, PRW-3500 ustępuje poprzednikowi - starsza wersja jest poręczniejsza, ma lepiej przemyślaną kopertę - nie jest tak kolizyjna, lepiej chowa się pod mankietem, oraz jest czytelniejsza. Co pracy sensora to w 2500 też jest Triple Sensor, odnoszę wrażenie że jest wolniejszy niż w 3500 czy GW-9400 ale da się z tym żyć i do normalnego użytkowania spokojnie wystarcza. Wszelkie części, "skrzydełka" pod paskiem, uszczelka oraz paski możesz zamówić w Zibi - pewnie trochę poczekasz, ale o ile zegarek jest dostępny w polskiej dystrybucji to z częściami nie ma problemu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #10 Napisano 28 Marca 2018 pasek mam w tym zegarku - ,made in china'' -rozumiem to jest podróka paska??no i w czy tym zegarku jest możliwość blokady czasu zimowego?-tylko zegarek ma się nastawiać codziennie falami ma niby wejść do Polski stały czas letni Proszę o odpowiedź w tej sprawie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9818 #11 Napisano 28 Marca 2018 Nie, to, że masz na pasku napis "Made in China" nie oznacza automatycznie, że jest to podróbka, a jedynie to, że został wyprodukowany w chińskiej fabryce Casio. Tak, można w ustawieniach bez problemu wybrać, czy zegarek ma pokazywać cały czas czas zimowy (DST OFF), czas letni (DST ON) czy przestawiać się automatycznie przy zmianie czasu, jak dotychczas (DST AUTO). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #12 Napisano 28 Marca 2018 jak zegarek mam ustawiony że pokazuje sygnałem upływająca kolejna godzinę -to czy żywotność takiego ogniwa się dużo skraca?-nie podświetlam często zegarka -staram się tego unikać bo wiem że wtedy bateria obrywa najwięcej jaki jest mniej wiecej czas ładowania akumulatora z pozycji medium na high na słońcu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cam3ridge 35 #13 Napisano 28 Marca 2018 Co ty masz z tą baterią ? Masz różne funkcje których masz używać, po to masz solar żeby ci ładował baterie. Zegarek jest praktycznie bezobsługowy. Wystawiaj na słońce i używaj zegarka , martw się dopiero jak bateria ci zejdzie na L 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6113 #14 Napisano 28 Marca 2018 Co ty masz z tą baterią ? Masz różne funkcje których masz używać, po to masz solar żeby ci ładował baterie. Zegarek jest praktycznie bezobsługowy. Wystawiaj na słońce i używaj zegarka , martw się dopiero jak bateria ci zejdzie na L W pełni się zgadzam z powyższym - uczepiłeś się tego akumulatora na ostro przejmujesz się "bip'em" co godzinę a barometr co dwie godziny zużywa kilkadziesiąt razy więcej energii i nic się nie dzieje Ciesz się zegarkiem, odpuść stres związany z akumulatorem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7263 #15 Napisano 28 Marca 2018 Ojciec, przejmujesz się wszystkim na zapas.Noś zegarek i ciesz się nim ile wlezie.Jak nie nosisz to wystawiaj do słońca, albo noś nieprzykryty rękawem. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ojciec34 0 #16 Napisano 28 Marca 2018 dobrze -dziękuje wam wszystkim za odpowiedź.Pozdrawiam Was!!Życzę Wesołych Świąt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz Kowalczyk 15 #17 Napisano 29 Marca 2018 Nie, to, że masz na pasku napis "Made in China" nie oznacza automatycznie, że jest to podróbka, a jedynie to, że został wyprodukowany w chińskiej fabryce Casio. Tak, można w ustawieniach bez problemu wybrać, czy zegarek ma pokazywać cały czas czas zimowy (DST OFF), czas letni (DST ON) czy przestawiać się automatycznie przy zmianie czasu, jak dotychczas (DST AUTO).Od siebie dodam, że Casio bardzo uczciwie podchodzi do tej kwestii i wyraźnie oznacza w jakim kraju została wyprodukowana dana cześć. A jeśli masz czas to o możliwościach zegarka możesz poczytać wyszukując instrukcję obsługi danego mechanizmu. W tym przypadku powinien to być 3414. Poprawcie mnie koledzy jeśli się mylę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach