Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Polfat

Parę pytań przed zakupem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie poszukiwań zegarka. 

Zastanawiałem się nad Citizenem CB0150-62L lub CB0010-88L.

Czy warto skusić się na zegarki radio controlled czy lepiej z tej marki szukać zagarka z samym eco drive. Szukam zegarka mniej więcej w takiej cenie i to bliżej 1000 niż 1500 ;)

Kolega zaproponował zegarki firmy Certina. Jak te dwie marki mają sie do siebie? Czy któraś bardziej się wybija w tym przedziale?

Mam jeszcze pytanie o zegarek ze zdjęcia bo w żadnym sklepie internetowym nie moge go namierzyć. Wiecie co to za model Orienta? Bo wizualnie najbardziej mi "leży".

1000_250_3_.jpg

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie poszukiwań zegarka. 

Zastanawiałem się nad Citizenem CB0150-62L lub CB0010-88L.

Czy warto skusić się na zegarki radio controlled czy lepiej z tej marki szukać zagarka z samym eco drive. Szukam zegarka mniej więcej w takiej cenie i to bliżej 1000 niż 1500 ;)

Kolega zaproponował zegarki firmy Certina. Jak te dwie marki mają sie do siebie? Czy któraś bardziej się wybija w tym przedziale?

Mam jeszcze pytanie o zegarek ze zdjęcia bo w żadnym sklepie internetowym nie moge go namierzyć. Wiecie co to za model Orienta? Bo wizualnie najbardziej mi "leży".

Moim pierwszym zegarkiem na serio został Citizen CC3001-51L, satelita. Konstrukcja w pewnym sensie podobna do radio-controlled. Uważam, że Twój pomysł jest bardzo dobry. Dobrze jest mieć pod ręką zegarek, którego dokładność bije wszystko, łącznie z najbardziej skomplikowanymi dziełami zegarmistrzów szwajcarskich (automaty). Sam zacząłem od planowania zakupu radio-controlled, bo satelite wydawały się poza moim zasięgiem. Jednak było to prawdą, gdy brałem pod uwagę ceny u polskich sprzedawców. Najtaniej można kupić satelitę Citizena za około 450 USD na Dutyfreeisland, ale trzeba polować, bo jak się pojawi to znika w dzień, dwa. Ta cena nieco przekracza Twoje plany, by nie namawiać Cię zbyt nachalnie do zmiany planów (tym bardziej że ten model jest obecnie niedostępny). Polecam coś tańszego z serii radio-controlled, za cenę nieco powyżej 1150 zł (z pudełkiem, szybką wysyłką i ubezpieczeniem przed dodatkowymi opłatami granicznymi):

http://www.dutyfreeislandshop.com/citizen-at9070-51l-eco-drive-global-radio-controlled-at-sapphire-perpetual-gents-watch

Przed podjęciem decyzji zastanów się czy wersja tytanowa nie będzie lepsza (droższa). Jeszcze jedno, BARDZO WAŻNE, wybieraj tylko takie modele Citizena, które synchronizują się w Europie!! Są takie, które działają tak tylko w Japonii, albo 4 strefy w USA+Londyn. W tych z radio controlled żadna korzyść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do zdjęcia to wiem że jest to model Orient SER1T002D0.

Zegarek posiada mechanizm automatyczny z rezerwa chodu 40 godzin.

Jeśli możecie wyjaśnić laikowi o co w tym chodzi i jak to się ma do mechanizmu Eco drive zasilanego światłem, który lepiej sprawuje się w codziennym użytkowaniu.

Domyślam się też, że szkiełko szafirowe jest lepsze od mineralnego (nawet z 5 stopniem twardości w jakiejś  skali Mohs'a).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do zdjęcia to wiem że jest to model Orient Jeśli możecie wyjaśnić laikowi o co w tym chodzi i jak to się ma do mechanizmu Eco drive zasilanego światłem, który lepiej sprawuje się w codziennym użytkowaniu.

Widzę, że nie rozróżniasz podstawowych rodzajów zegarków. Mechanizm automatyczny to taki ze sprężyną, nakręcaną przez tzw. wahnik podczas ruchów ręką.

Poprzednio kolega opisywał Ci zegarki napędzane energią elektryczną. Musisz się zdecydować, czy stawiasz na tradycję (mechanik) czy na eletroniczną nowoczesność, tak pokrótce i trywialnie rzecz ujmując :)

Poszukaj na forum wątku o zakupie zegarka, wszystko było łopatologicznie opisane :)

Na przykład http://zegarkiclub.pl/forum/topic/9891-wybór-taniego-dobrego-zegarka-mini-poradnik/

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nie ukrywam, że jestem laikiem i dotychczas jedynie na co zwracałem uwagę to wygląd.

Powiedz mi tylko czy przy tym mechanizmie automatycznym gdy przez jakiś czas nie będe miał zegarka na ręku(np weekend) to potem muszę w nim ponownie ustawić godzinę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nie ukrywam, że jestem laikiem i dotychczas jedynie na co zwracałem uwagę to wygląd.

Powiedz mi tylko czy przy tym mechanizmie automatycznym gdy przez jakiś czas nie będe miał zegarka na ręku(np weekend) to potem muszę w nim ponownie ustawić godzinę?

O tym mówi właśnie parametr zwany "rezerwą chodu". Z reguły jest to około 38-42 godzin od pełnego nakręcenia, chociaż nowe niedrogie Swatche mają 90 godzin rezerwy. SIłą rzeczy jeśli minie określony tym parametrem czas, to zegrek się zatrzyma - wymagać będzie ponownego ustawienia i nadania sobie nowego pędu. 

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm eco-drive, to nowoczesny elektronik, który ma deklarowaną niedokładność w ciągu miesiąca na poziomie +/- 15 s (raczej zawyżona). W połączeniu z radio-controlled, bądź satellite-controlled i automatycznym synchronizowaniem dokładność deklarowana, to 1 s na 100.000.000 lat :). Swoją drogą zastanawiam się, jak to wyliczyli? Jeżeli nie jesteś globtroterem, to przewagi satellite nad radio są mało zauważalne. rezerwa chodu wynosi nawet 7 lat.

Automaty i mechaniczne są mniej dokładne, ale mają "duszę" jak twierdzi wielu użytkowników. Widok pracującego mechanizmu i delikatne cykanie ma w sobie niewątpliwy czar. Gdybyś wybrał automat (nakręca się sam podczas noszenia), bądź mechaniczny (nakręcany ręcznie), to pewną niewiadomą jest jak długo może chodzić nienapędzany. Opcja rezerwy chodu jest bardzo wygodna, bo pokazuje kiedy trzeba mu "dopingu" by się nie zatrzymał. Jeżeli będziesz używał tylko jednego zegarka, to właściwie nie jest to żaden problem. Rezerwa chodu jak kolega wyżej napisał w obecnie produkowanych zegarkach jest wystarczająca.

Fajne rozwiązanie w swoich zegarkach stosuje Seiko - napęd kinetic. To nowoczesne, chyba lepsze od eco-drive, bo bateria ładuje się poprzez noszenie zegarka. Coś jak połączenie zalet automatu z kwarcem. Bateria ma rezerwę chodu na poziomie miesiąca i jej trwałość dwukrotnie przekracza tej w eco drive (20 i 10 lat). Koszt wymiany nie jest raczej duży (kilkadziesiąt zł?).

Najbardziej kłopotliwe w użyciu i najmniej dokładne są zegarki mechaniczne, ale i tak są kuszące (konstrukcja).

Mam nadzieję, że pomogłem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Citizena z eco drive i RC tak jak radzi kolega Paulus57.

Rozwiąże to Twoje obawy o rezerwę chodu i dokładność.

W codziennym użytkowaniu takie rozwiązanie ma same zalety .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem zegarek Eco-drive bardzo podobny do Orienta, który Ci się spodobał. Citizen jak Orient, tyle że zamiast automatu jest eco-drive (ma szafir): BM6970-52E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie powinieneś spieszyć się z zakupem zegarka. Wszak godzinę możesz odczytać na komórce lub piekarniku :)

Poczytasz trochę forum, nabierzesz orientacji w plusach dodatnich i plusach ujemnych poszczególnych rodzajów zegarków i nabierzesz odpowiedniego dystansu. Może nawet uzbierasz więcej pieniążków. A to pozwoli Ci dokonać świadomego wybory i przemyślanego zakupu, który długo będzie cieszył :wub:

Warto dodać, aby przed zakupem dokonać przymiarki wybranego modelu zegarka, bo zdjęcie a osobiste odczucia to dwie całkiem różne rzeczy. A samego zakupu dokonasz tam gdzie zechcesz. Tylko nie rzucaj się jak szczerbaty na suchary na jakieś okazje, bo z tym różnie bywa. Lepiej trzy razy zmierzyć zanim raz ukroisz ;)

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuje za Wasze odpowiedzi. coś już wiem w takim razie.

Raczej pójdę w elektroniczne roziwązanie. wiem jakby to wyglądało u mnie z automatem ;)

Jeśli automat to ze wskaźnikiem rezerwy chodu na tarczy. 

chyba wybiorę któregoś z tych choć o żadnym nie mogę powiedzieć że jest w 100% idealny jeśli chodzi o wygląd.

https://dolinski.pl/citizen-radio-controlled-cb0010-88l/

https://dolinski.pl/tissot-pr-100-titanium-t101.410.44.041.00/

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-swiss-military-hanowa-chrono-classic-06-5308-04-007

pewnie i tak będę siedział i grzebał i wybiorę co innego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się jeszcze zastanowił nad celowością zakupu chrono i tytanu. :o

Chrono to taki IMHO  niepotrzebny gadżet podnoszący cenę zegarka. Lepiej już przycelować coś lepszego, ale bez tego dodatku. :rolleyes:

Co do tytanowej koperty, to odczucia forumowiczów w tej kwestii są ambiwalentne :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jędrula ja sie kompletnie nie upieram przy tytanie  a przy chrono już w ogóle.tak tylko ten jest w miare nieprzekombinowany.

Paulus ten drugi wezmę jak najbardziej pod uwagę tylko nie widziałem go w polskich sklepach a mimo wszystko chciałbym wrzucić na łapę przed zakupem :)

chyba najbardziej podoba mi się CB0150-62L tylko cena :/

CB0010-88L. na allegro jest aukcja nowego za 899 zł. nie wiem tylko czy jakiś haczyk jest ze taka różnica w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jędrula ja sie kompletnie nie upieram przy tytanie  a przy chrono już w ogóle.tak tylko ten jest w miare nieprzekombinowany.

Paulus ten drugi wezmę jak najbardziej pod uwagę tylko nie widziałem go w polskich sklepach a mimo wszystko chciałbym wrzucić na łapę przed zakupem :)

chyba najbardziej podoba mi się CB0150-62L tylko cena :/

CB0010-88L. na allegro jest aukcja nowego za 899 zł. nie wiem tylko czy jakiś haczyk jest ze taka różnica w cenie.

Jedynym "haczykiem" jest to, że ten z Allegro jest używany. Zdjęcia duże, ale tal naprawdę trudno z nich wyciągnąć jakieś konkretne wnioski. Z drugiej strony, czy będziesz ten zegarek nosił, czy trzymał w gablotce za pancernym szkłem. Sprzedawcy nie znam, ale wydaje się być uczciwy, a niektóre reklamacje durne. Miesiąc gwarancji też daje, to jakby co chyba też daje pewien komfort.

Zegarek nr 2 jest nieco mniejszy od mojego CC3001-51L (grubość), średnica ta sama, ja mam nadgarstek 18cm i nie jest za duży. Mam nawet inne większe.

Gdybyś kupował z DFI wybierz opcję ubezpieczonej przesyłki. Wysyłka pewnie z UE, bo szybko i bez opłat granicznych. Koszt takiej wysyłki to 21 USD - warto. Jeżeli chcesz pudełko, dopłata 3 USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie masz racje ze to uzywka. Jesli chodzi o uzywke to patrze troche na olx ale tylko u siebie w miescie i jak sprzedaje ten kto posiadal ten zegarek a nie posrednik.

Czy na tym sklepie dutyfree jak nie ma zegarka na stoku to nie ma co liczyc ze sie pojawi czy trzeba czuwac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie masz racje ze to uzywka. Jesli chodzi o uzywke to patrze troche na olx ale tylko u siebie w miescie i jak sprzedaje ten kto posiadal ten zegarek a nie posrednik.

Czy na tym sklepie dutyfree jak nie ma zegarka na stoku to nie ma co liczyc ze sie pojawi czy trzeba czuwac?

Zakup na DFI, to raczej brać z tego co jest, bo ceny maja trudne do pobicia. Czekanie? Raczej odpuść sobie w ramach eksperymentu zaznaczyłem sobie ponad 20 fajnych zegarków i w ciągu 4 miesięcy pojawiły się dwa.

A OLX tylko lokalnie i odbiór osobisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jesteś cierpliwy to możesz liczyć na pojawienie się poszukiwanego modelu.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jesteś cierpliwy to możesz liczyć na pojawienie się poszukiwanego modelu.

W zasadzie, to już to wyżej napisałem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie przy tym modelu.

https://www.ebay.com/itm/New-Citizen-Eco-Drive-World-Perpetual-A-T-Stainless-Steel-Watch-CB0160-51L-/112964613472?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c1#viTabs_0

Jeśli dobrze rozumiem to nowy zegarek?? Tego modelu pewnie w europie nie dostane?

I jeśli bym zamawiał do Polski to muszę doliczyć oprócz 21$za przesyłkę to 91$ cła?

No i to co pisał Paulus w pierwszym poście. czy ten zegarek będzie się synchronizował w europie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomóżcie przy tym modelu.

https://www.ebay.com/itm/New-Citizen-Eco-Drive-World-Perpetual-A-T-Stainless-Steel-Watch-CB0160-51L-/112964613472?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c1#viTabs_0

Jeśli dobrze rozumiem to nowy zegarek?? Tego modelu pewnie w europie nie dostane?

I jeśli bym zamawiał do Polski to muszę doliczyć oprócz 21$za przesyłkę to 91$ cła?

No i to co pisał Paulus w pierwszym poście. czy ten zegarek będzie się synchronizował w europie?

1. Tak.

2. Chyba nie był w Europie sprzedawany. Nie wiem na 100%.

3. Tak (cło i VAT, już nie będzie doliczane - ta kwota to reguluje).

4. Tak.

Jak masz naokoło miasta z całego świata to działa radio-controlled wszędzie. :)

Tak, będzie się synchronizował. Tu masz instrukcję w pdf, która dodatkowo to potwierdza:

https://us.citizenwatch.com/us/en/mens-world-perpetual-a-t/CB0160-51L.html

Co do dodatkowych oplat to niestety też tak. Najprawdopodobniej trzeba bedzie zaplacic Vat i cło czyli około 27%

Global Shipping Program to system regulujący wszystkie opłaty graniczne, tzn. cło i VAT, toteż na tej dopłacie się kończy. Oczywiście koszt wysyłki też trzeba liczyć. Po opłaceniu tego co pokaże się na podsumowaniu aukcji, pozostaje tylko czekać na przesyłkę.

Więcej dopłat nie będzie!!

Jeszcze jedno. System Global Shipping Program ma swoje ukryte "uroki", jest nim często blokowanie zakupu, choć teoretycznie dostępnego.

Miałem już tak kilka razy, gdy napalony okazją klikałem zadowolony, że kupuję piękny zegarek po okazyjnej cenie, a tu tzw. zonk. Pojawia się na ekranie napis, że wysyłka do Polski jest niemożliwa. Obyś uniknął tego, ale z zegarkami z USA, to zdarza się nierzadko.

Aha, interwencje do eBaya, to marnowanie czasu. Po korespondowałem sobie z nimi, bez skutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli kupisz tego Citizena koniecznie daj znać jak wrażenia na żywo. Na zdjęciu wydaje się być pięknym zegarkiem. I średnica nie za wielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będę miał możliwość zakupu w stanach i potem mi ktoś podrzuci więc chyba się na to zdecyduje żeby uniknąć dodatkowych opłat i ryzyka o którym pisze Paulus.

Czym różni się ten model od CB0010-88L i czy ewentualnie są one na tyle zbliżone do siebie że będe mógł użyć polskiej instrukcji CB0010-88L???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będę miał możliwość zakupu w stanach i potem mi ktoś podrzuci więc chyba się na to zdecyduje żeby uniknąć dodatkowych opłat i ryzyka o którym pisze Paulus.

Czym różni się ten model od CB0010-88L i czy ewentualnie są one na tyle zbliżone do siebie że będe mógł użyć polskiej instrukcji CB0010-88L???

Żeby uniknąć opłaty Global, musisz podać adres odbioru w USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.