Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafalczapa

UNION S.A. Soleure

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Nabyłem sobie do kolekcji kolejny budzik podróżny, przyszedł i trochę jestem ..... w kropce. Myślałem, że jest przedwojenny a gdy go wyjąłem z paczki okazało się, że wewnątrz skórzanego etui jest folia ???? druga sprawa, czy ktoś z Was wytłumaczy mi jak włączyć i wyłączyć budzik ? Jest ustawiony na Alarm i kręcąc pokrętłem przestawiam wskazówkę budzika, natomiast nie dzwoni gdy dochodzi ustawiona godzina. Albo uszkodzony albo nie potrafię go aktywować

Pomóżcie ! Jak jest stary i co z budzikiem ?!?

PozdR.a2a55f09b58577c0ef81845429f3a276.jpg1a89effbc255ac6e01510b48f886172a.jpg000596e087bfce4e255f4f46663b5636.jpg67e4ad69472970764dbabf4555ca471a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widok na mechanizm, może to nieco pomoże rozwiać moje wątpliwości

cad961ef53a5424cd7bd84af9787f3d5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unuion Sa Soleure  to  brand Gisiger-Greder SA z Selzach  Szwajcaria.Wyrob  powojenny .Prawdopodobnie  zegar  samochodowy  ale  tutaj  poczekaj  na  specow  od  tego

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unuion Sa Soleure to brand Gisiger-Greder SA z Selzach Szwajcaria.Wyrob powojenny .Prawdopodobnie zegar samochodowy ale tutaj poczekaj na specow od tego

witaj, dzięki za odpowiedź, faktycznie usytuowanie wałka na godz. 6 jak w samochodowych ale funkcja budzika ???

PozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokretlo sluzy do naciagania 2 sprezyn.Suwak-2 poz. - 1 alarm a druga cisza.I tylko suwakiem decydujesz kiedy chcesz by byl budzikiem.

leszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokretlo sluzy do naciagania 2 sprezyn.Suwak-2 poz. - 1 alarm a druga cisza.I tylko suwakiem decydujesz kiedy chcesz by byl budzikiem.

ok ! A jak wyłączyć dzwonienie ? W „klasycznym” budziku jest „grzybek” którego wciskając uciszamy alarm, a tu ???

Czyżby wziąć zegar do ręki i jeszcze na śpiocha czymś ostrym z pozycji Alarme na Silence przełączać ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno uwierzyć, że pozostawiono tylko tak niewygodne rozwiązanie. Pozaglądaj do środka, może w tej koronce jest też jakaś opcja wyłączenia dzwonka przez blokowanie młoteczka (obrót, wciśnięcie)?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wszystko jasne, otóż: zegar i budzik jest nakręcany koronką, dziś zdjąłem dekielek do zdjęcia i założyłem go na nowo, nie wiem co się zmieniło ale teraz kręcąc pokrętłem do ustawienia budzenia, po przełączeniu z cichego na alarm budzik zadziałał

Dzwoni do momentu rozkręcenia się do końca sprężyny budzika czyli krótko - kilka sekund i przestaje, zegar cyka dalej a budzik milczy, dokręcenie koronką sprawia, że znów dzwoni ale jest to krótki sygnał alarmowy bez możliwości jego wyciszenia poprzez jakąś reakcję użytkownika.

Czyli usłyszałeś i wstałeś to dobrze, przespałeś sygnał - śpisz dalej

Tylko dla ludzi śpiących jak zając pod miedzą

Czyli raczej powojenny (lata 50’ 60’ 70’ ???) z działającym jednak budzikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i tak lepsze rozwiązanie niż np w budzikach Europa. Te tez miały wspólną sprężynę chodu i dzwonienia, ale o ile nie wyłączyłeś dzwonienia, to budzik drynda aż do całkowitego rozkręcenia sprężyny u staje. Czyli jeżeli nie obudził Cię, to gdy się ockniesz wreszcie, nie wiesz na dodatek która jest godzina.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i tak lepsze rozwiązanie niż np w budzikach Europa. Te tez miały wspólną sprężynę chodu i dzwonienia, ale o ile nie wyłączyłeś dzwonienia, to budzik drynda aż do całkowitego rozkręcenia sprężyny u staje. Czyli jeżeli nie obudził Cię, to gdy się ockniesz wreszcie, nie wiesz na dodatek która jest godzina.

wielkie dzięki Wszystkim za pomoc, pozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro wystawiam akurat budzik Europa, ten ma 2 sprężyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.