Dodeq 0 #1 Napisano 8 Lipca 2018 witam,Przymierzam się do zakupu jakiegoś Atlantic'a Worldmaster. Bardzo mi się podoba ta marka. Czemu ceny wahają się od 150 zł do 350 a nawet 1000zł? Czy wszystkie są nakręcane? 17 jevels czy 21 jevels? Proszę o pomoc w wyborze i jakieś informacje, który praktyczniejszy, który lepszy. Znalazłem na allegro nawet Atlantic Worldmaster za ponad 2000 zł jasna tarcza niby nie różnił się od tych tańszych. Ale czy na pewno? Jestem jako nowy w tej branży i nie mam pojęcia co wpływa na cenę? Czy jak jest po renowacji i wymianie części np werka, koperty na nową czy wskazówek czy jak jest oryginalny nieruszany? Zbieram monety i nie bardzo wiem jeszcze czym się kierują Państwo oglądając i wybierając konkretne zegarki. Będę wdzięczny za podłączenie się do rozmowy i udzielenie mi rad. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 7696 #2 Napisano 9 Lipca 2018 Witaj!Atlantic Worldmaster to temat rzeka. Polecam lekturę Forum - na prawdę wiele razy poruszany był ich temat.Co do oryginalności - najbardziej wartościowym zegarkiem dla kolekcjonera jest oczywiście w pełni oryginalny czasomierz. Im więcej było przy nim robione - tym gorzej. Zwłaszcza jeśli chodzi o tzw. renowacje (tarczy, koperty). Taki zegarek nie jest już oryginałem, dlatego też przy rzadszych egzemplarzach lepiej kupić taki, na którym widać ząb czasu, niż odpicowaną "nówkę". 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dodeq 0 #3 Napisano 11 Lipca 2018 bardzo dziękuję za informację. Teraz już wiem, który lepszy, no to może coś upoluję, wstawię na forum jak już zakupię. Jeszcze raz dziękuję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dodeq 0 #4 Napisano 11 Lipca 2018 Na razie tylko zdjęcia- w dodatku nienajlepsze i lepszych niestety nie będzie na tą chwile. Nie mogę znaleźć nigdzie Atlantica z tą tarczą i napisami "Atlantic Worldmaster 21 Jewels" i podobno dalej "Original". Chciałem go namierzyć, żeby zorientować się cenowo (wiem, nie wycenia się na forum czasomierzy). Może ktoś miałby jakiś namiar- skojarzyłby tarcze na zegarku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 7696 #5 Napisano 11 Lipca 2018 Popatrz tu -->> http://atlantic.helwecja.com/home 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #6 Napisano 11 Lipca 2018 A taki 25 jewels mógłby być ? 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Frantz70 3858 #7 Napisano 12 Lipca 2018 @Dodeq Jeśli ma to być Atlantic vintage to szukaj pod hasłem "PRIMA" a nie "original"W 100% oryginalny i kompletny zegarek nie jest łatwy do kupienia.Przed zakupem zalecam konsultacje w odpowiednim dziale. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach