Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość amatorwatch

Jacques Lemans czy Pulsar?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość amatorwatch

Witam

W pierwszym poście się przywitam Jestem Łukasz i mam 27 lat, a takze jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o zegarki.

Mam dylemat, chce kupic zegarek i żeby zapoznać się w temacie trafiłem na forum, niestety czytając posty coraz mniej wiem który jak i dlaczego poza topowymi Patekami czy Omegami itp. Mój zasób gotówkowy jest ograniczony do skromnych 500-600PLN. Oglądałem zegarki firm jak w temacie ale nie wiem który będzie lepszy poza wyglądem zewnętrznym. Interesuje mnie aby zegarek miał chrono i koniecznie okragłą kopertę w sylu tradycyjnym klasycznym bez zbędnych dodatków na kopercie...

Prosze doradźcie mi co wybrać lub też zaproponujcie inną firmę. Tylko nie Casio, Q&Q Fuji, Timex... itp.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie Casio? I co rozumiesz przez "itp"?

Chcesz kupić w Polsce, czy może być e-bay?

Sprawdź sobie na przykład http://www.i-zegarki.pl/ . Seiko jest godne uwagi. No chyba że Seiko to właśnie owe "itp" :D

I nie Patekami tylko Patkami. No chyba że u rąk masz palece :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

Sorka za pateki... :oops:

Dlaczego nie Casio, bo co drugi zegarek na ręku to casio, i jakoś tak mam uprzedzenie do tej firmy, zbyt wiele znajomych narzeka na tę firmę.

Seiko nie zaliczam do "itp"... Pulsa należy do Seiko ale w tej cenie to nie znalazłem zbytnio ciekawej propozycji. W tej cenie to zostaje tylko kwarc :cry: ale cóż. nie wiem czy e-bay bo nie posiadam konta.

co do modeli to:

Jacques Lemans Oxford 1-1359A

Jacques Lemans Boston 1-1284 cała seria

Pulsar Prestige PF3555X1

Pulsar Prestige PF3449X1

ewentualnie Pulsar Prestige PF8107X1

To moje typy, chodzi mi głównie o poradę, którą firmę wybrać. Ceny w salonach tych zegarków sięgają JL od 490-582, a Pulsar 450-530 PLN.

Lub też konkretny model np. Seiko spełniający moje gusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

No nie wiem...Znawcą nie jestem, ale skoro to od nazwiska to chyba

Kto? - Patek

Kogo? - Pateka

amatorwatch, a co do wyboru zegarka to mam dla Ciebie dwie rady:

- poczytaj na Forum o Seiko, bo wg mnie to dobry wybór a z budżetem 600 zł można już kupić przyzwoity zegarek

- gdy przekonasz się do marki masz następujący wybór: sklep (np.Zibi), sklep internetowy (link powyżej), Allegro oraz ebay.com

Możliwości wymieniłem w kolejności od najdroższej z najmniejszym wyborem do najtańszej z największym wyborem.

Gdy znajdziesz coś co Cię interesuje wklej zdjęcie albo link na Forum a Koledzy na pewno się wypowiedzą.

Powodzenia!

aha

a JL i Pulsara bym sobie odpuścił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto? - Patek

Kogo? - Pateka

Kto? - Siwiec

Kogo? - Siwca (nie Siwieca)

:wink: :D

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

Kto? - Patek

Kogo? - Pateka

Kto? - Siwiec

Kogo? - Siwca (nie Siwieca)

:wink: :D

No przecież napisałem że znawcą nie jestem :wink: :D

Niech Ci będzie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wymienionych przez Ciebie w temacie wybrałbym, przy podanym budżecie Seiko.

Wybór całkiem spory, na pewno znajdziesz coś dla siebie.

ps Uważaj jak będziesz przeglądał forum.... to wciąga :D

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

aha

a JL i Pulsara bym sobie odpuścił...

skoro pulsar to seiko i posiada napędy od seiko to dlaczego mam odpuścić, czy tylko ze względu na markę czy kraj produkcji ? jeśli nawet pulsar posiada niektóre koperty od seiko :wink:

JL może i rozumiem, bo nie ma nyryte swiss made i przeważnie miyota (czy jakoś tak) ale dużo zegarków posiada te serce...

Co do seiko to przeglądałem e-bay. nie posiadam konta, ale oferta nawet ciekawa. Na ile pewne są takie transakcje, czy ktoś z forum kożystał juz z tej formy zakupu. jak należy tłumaczyc cenę i koszt transportu bo troszke się gubię.

Pozdrawiam

PS

teraz już sam zwątpiłem Patek Patekami patkami

ale niby nazwisk obcych sie nie odmienia....

jest tu jakiś Miodek ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS

jest tu jakiś Miodek ??

Patek był polskiego pochodzenia :oops: :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tu jakiś Miodek ??

Patkami, i jakto sie nie odmienia? Jordan - Jordanem, Lenin - Leninem, Patek Patkiem

sorry za offtop ale jakos tak mnie wzielo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tu jakiś Miodek ??

Patkami, i jakto sie nie odmienia? Jordan - Jordanem, Lenin - Leninem, Patek Patkiem

sorry za offtop ale jakos tak mnie wzielo

Jordan - Jordanem, Lenin - Leninem

W tych nazwiskach dodajesz tylko "em", więc nie są to dobre przykłady :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy jak bardzo nazwisko jest spopularyzowane w mowie polskiej, tzn. czy uleglo spolszczeniu. Jesli chcemy zachowac oryginalna wymowe, piszemy Pateka (w przypadku nazwiska obcego konczacego sie na spolgloske nie uzywamy apostrofu), jesli natomiast chcemy koniecznie spolszczyc, mozemy smialo pisac Patka. W jezyku polskim dopuszczamy uzywanie zarowno oryginalnej, jak i spolszczonej pisowni, vide Shakespeare'a - Szekspira, Voltaire'a - Woltera, Chopina - Szopena etc. Ergo nazwisko Patek mozemy pisac wedle uznania, pamietajac tylko by zachowac konsekwencje w obrebie tekstu :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patek to POLSKIE nazwisko i nie musi ulegać żadnemu spolszczeniu :!:

gaddemit ! :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

No to może spróbujmy trochę w temacie :roll:

skoro pulsar to seiko i posiada napędy od seiko to dlaczego mam odpuścić, czy tylko ze względu na markę czy kraj produkcji ? jeśli nawet pulsar posiada niektóre koperty od seiko :wink: .

Jak napisałem wcześniej to jest moje zdanie.

Nie kupiłbym Pulsara ze względu na to iż dla mnie jest to marka słabsza niż Seiko, a ceny porównywalne. Co znaczy słabsza?

Mniej rozpoznawalna, zegarki (moim zdaniem) gorszej jakości niż Seiko, mniejszy wybór modeli, itp.

To pewnie trochę jest tak że gdyby to w 100% była jakość Seiko to nazywały by się Seiko a nie Pulsar :wink:

[JL może i rozumiem, bo nie ma nyryte swiss made i przeważnie miyota (czy jakoś tak) ale dużo zegarków posiada te serce..

Młoda marka, zegarki nowe wyglądają całkiem atrakcyjnie, ale diabeł tkwi w szczegółach. Tutaj w szczegółach wykonania...

Do tego dochodzi to o czym już sam napisałeś.

[Co do seiko to przeglądałem e-bay. nie posiadam konta, ale oferta nawet ciekawa. Na ile pewne są takie transakcje, czy ktoś z forum kożystał juz z tej formy zakupu. jak należy tłumaczyc cenę i koszt transportu bo troszke się gubię.

Nie ma żadnego problemu z założeniem konta na e-bay :wink:

Gdy do tego znasz choć podstawy angielskiego z zakupem również nie powinieneś mieć problemu. Sam niejednokrotnie kupowałem za pośrednictwem e-bay - zawsze zakup był w pełni udany!

Poszukaj ofert sprzedawców pokemonu oraz premierworld.

Życzę powodzenia!

ps

gdybyś zdecydował się na zakupy przez e-bay poczytaj na forum o vacie i cle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

no i wstępnie przejżałem ebay i nawet ciekawe oferty są, a co do tematu cła i vat to szukajka gorąca ale nic konkretnego nie znalałem albo szukac nie umiem, wiem tylko że cło wynosi 4,5%, co do vat to nic...

Jesli chodzi o czasomierz to chyba się skusze na Seiko, a jeśli z jakiś powodów to Pulsar ( byłem w timetrend i pogaworzyłem sobie z miłą panią i przymierzyłem sobie 3 modele i jestem za) JL mi odradzacie wiec raczej nie spojrzę na tę firmę.

PS

Widziałem jeszcze ciekawą Festinę tylko się zastanawiam czy to nie to samo co z JL - szczegóły???

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakiś Vostok/Poljot ? W tej kwocie to jest już jakiś wybór

(jeśli nie odstrasza cię że to zza Buga)

Jeśli chrono to zbierałbym na striele

chr-strela-whi-422.jpg

na poljocie 3133

image_315.jpg

na ebay wlasnie leci licytacja takiego

http://cgi.ebay.com/US-STRELA-SILVER-POLJO...1QQcmdZViewItem

Uważam że taki Poljot to zdecydowanie lepszy wybór niż np JL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To zalezy jak bardzo nazwisko jest spopularyzowane w mowie polskiej, tzn. czy uleglo spolszczeniu. Jesli chcemy zachowac oryginalna wymowe, piszemy Pateka (w przypadku nazwiska obcego konczacego sie na spolgloske nie uzywamy apostrofu), jesli natomiast chcemy koniecznie spolszczyc, mozemy smialo pisac Patka. W jezyku polskim dopuszczamy uzywanie zarowno oryginalnej, jak i spolszczonej pisowni, vide Shakespeare'a - Szekspira, Voltaire'a - Woltera, Chopina - Szopena etc. Ergo nazwisko Patek mozemy pisac wedle uznania, pamietajac tylko by zachowac konsekwencje w obrebie tekstu :D

Wybitnie silnie się nie zgodzę.

Patek to nazwa firmy - prawda, że od polskiego nazwiska, ale jednak jest to nazwa obca. Nawet nie nazwa tylko skrót, pełna firma to PATEK PHILIPPE.

Jestem więc obiema rękoma za formą "Patek". Bez dodatków.

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem....

Jeżeli Casio jest za popularne to (droższe, ale na pewno) oryginalne są zegarki firmy Stowa

(tak, tak chciałem napisać "są Stowy", ale w świetle powyższego nie bardzo wypadało :oops: ).

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

Nie powiem ta Striela przyjemnie wygląda i cena zachęcająca jakie 400 PLN. tylko nie ma opcji transportu do polski...

I chyba automat klasy 1... pełen podziwu, no no. a że to made in rosja to mnie nie przeraża, i tak sobie myślę że jeszcze cena pójdzie wyżej. Oglądałem "stowy" i chyba cenowo wypadają wyżej niż mój portfel posiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co druga osoba nosi Casio i mają o nich złą opinię hehe...czyli sie kupilo bo bylo tanie :D chcesz być indywidualistą to może kup jakis na łancuszku tzw cebulę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

tomek c. dużo nie pomógłes, a jak sam jestes indywidualista to załóż koreczki mamy, torebkę i udawaj tinkiwinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

Witam ponownie

Przeglądałem forum odnośnie Festiny i się naczytałem za dużo na nie, więc teraz moje pytanie będzie inne.

Co sądzicie o tych typach: (tylko obiektywnie)

http://cgi.ebay.pl/JVD-JS09-SEAPLANE-PILOT...1QQcmdZViewItem

http://www.yatego.com/uhrcenter/p,46974db7...larmchronograph

http://www.chrono24.com/web/pl/hersteller/...iko/1288521.htm

czy może ten lecz przekracza limit PLN

http://cgi.ebay.co.uk/LATEST-MENS-SEIKO-CH...bayphotohosting

I jeszcze jedno pytanko odnośnie pierwszej propozycji, czy jest ktoś w poznaniu który oferuje te zegarki aby mozna go było przyłozyc do ręki i zobaczyć life?? Czy ten bicolor nie napawa lekką tandetą?? Moja żona stwierdziła że jest rewelacyjny. A może ktoś ma zdjęcia tego modelu i może mi przesłać na maila, chodziło by mi bardziej o zdjęcia nie katalogowe. i może jest model z ciemną tarczą??

wiem wymyślam...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amatorwatch

jeszcze jedno

jakie jest szkiełko w tym JVD? bo gdzieś piszą, że hartowane... a nie lepiej mineralne bo juz mam jeden wielki bajzel w głowie i chyba przestane czytać na temat zegarków...

idę spać. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.