Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wlepa

Jaki zegarek mechaniczny typu Skeleton.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Jest to mój pierwszy temat na forum, co poniekąd ujawnia mój zerowy poziom wiadomości na temat zegarków, stąd zakładam ten wątek.
Nie posiadam wiele zegarków, w sumie to dwa, jeden Casio, drugi Invicta o znacznie większym rozmiarze koperty, bodajże 52mm. Nie chcę startować z bardzo drogimi zegarkami, lecz zacząć od optymalnej dla mnie kwoty jaką jest wspomniane w tytule 1800zł, która jest maksymalna jaką mogę przeznaczyć. A to co najbardziej istotne, zegarek musi być typu "Skeleton", ponieważ taki sobie wymarzyłem i jest to jedyny rodzaj zegarka w tej chwili jaki wpada mi w oko, choćby ze względu na oryginalność. Zdaje sobie sprawę, że tego typu zegarki muszą być drogie oraz, że pewnie 1800zł na takowy to nie jest wygórowana kwota, ale jak wspomniałem, od czegoś chcę zacząć, a nigdy Skeletona nie posiadałem i nie chcę się przewieźć. 

Wiele sztuk nie znalazłem, ale jedyna wpadła mi w oko i jest to Carl von Zeyten. Nazwa typowo niemiecka, ale stylistyka tych zegarków powaliła mnie na łopatki i na tę chwilę jestem skłonny kupić właśnie te sztuki. Choćby ta:
https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/27765_Carl_von_Zeyten_Neukirch_CVZ0005GBL

Czytałem test o tej marce, wypadł bardzo pomyślnie, więc to mnie uspokoiło co do autentyczności tych wyrobów. 

W grę wchodzi również Seiko Grant w cenie około 1000zł. 

Z tego miejsca chciałem Was zapytać co możecie powiedzieć o wymienionych zegarkach, czy warto nimi się interesować, oraz czy jest coś pewnego, wartego polecenia i zainteresowania?

Chciałem zapytać również o rodzaje mechanizmu, dokładniej o kraj pochodzenia, wiecie, jedne chiński, drugie szwajcarski, inne japoński, robi to ogromną różnicę? Carl Von Zayten posiada jakiś chiński, lecz oceniony na bardzo dobry, stąd moja zagwostka.

Zapewne w trakcie dyskusji najdą mi inne pytania, o których teraz zapomniałem, ale chyba przedstawiłem na razie wszystko co chciałem.
Czekam na odpowiedzi.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś podesłać link do Seiko o którym napisałeś?

Jako były posiadacz skeletona mogę na pewno uczulić Cię na jedną sprawę... to dość szybko nudzące się zegarki. I niezbyt uniwersalne. Więc lepiej uważać.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, oczywiście od razu prostuje i chodziło o Fossil Grant , spod tego linku

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/26664_Fossil_Grant_Sport_Men_Automatic_Skeleton_ME3138

Niestety teraz zauważyłem ze chyba nie ma go w sprzedaży i teraz tylko ten Niemiec został...

Możesz więcej napisać pod względem uniwersalności czy nudy? Cenne uwagi zawsze doceniam.

Może masz całkiem inny rzut oka na tą sprawę ? Do tej pory miałem klasyczny najzwyklejszy z datownikiem bo właśnie klasyczne lubię wiec dla odmiany chciałem to

Jeszcze jedno co w Niemcu mnie drażni to fakt , że nie ma tam markowego mechanizmu typu Seiko czy coś , a na przykład taki zegarek Tissot

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/23516_Tissot_Gentleman_Swissmatic_T0984073605201

Posiada szwajcarski ETA i jest nawet tańszy. A fajnie by było mieć oryginalne bebechy jakby ktoś zapytał niż nie wiedzieć bo jakis chiński siedzi. Mam racje czy raczej to nie jest wymóg i wyznacznik klasy zegarka w bardzo dużym stopniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu taki rodzaj zegarka jest mało uniwersalny, na tarczy dzieje się sporo i to się szybko nudzi. Dodatkowo jest mało czytelny. A samo obserwowanie taniego mechanizmu bez obróbek to też nic ciekawego. To jak przeszklona maska w Fabii z dieslem.

A co do tego zegarka z niemieckobrzmiącą nazwą... lepiej jeszcze poszukać. Nie wiem co to jest i pewnie jedne co w nim niemieckiego to ta nazwa.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś bym polecił Kemmnera. W tej cenie jego Skeletony były nie do pobicia. Ale od kiedy Roland poszedł na emeryturę to pozostaje tylko szukać używki czy to na zatoce lub forach np. na uhrforum albo watchuseek. 2755cd5b27d41699441926ac36cd8a3c.jpgf16fb958d6371f7664c2602cfb0f736e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie szkoda kasy na taki zagarek, szybko się znudzi i wyląduje w szufladzie lub na allegro za max 1/4 ceny zakupu.

Lepiej poszukaj jakiegos na aliexpress  za ok 15-20$ i jak się znudzi to sprzedaż go bez straty, lub z małą stratą. Jest szansa, że znajdziesz taki sam jak ten "niemiecki" i to z tej samej fabryki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz też Alphy :

https://www.alpha-1993.com/en/Skeleton/Alpha-skeleton-automatic-watch.html

https://www.alpha-1993.com/en/Skeleton/Alpha-skeleton-hand-wind-watch-shop.html

Jak już kupować chiński zegarek to lepiej w tej cenie niż za 1600zł, bo skończy się tak jak pisał kolega 88y,

Problem jest taki, że generalnie moim zdaniem nie da się kupić ladnego skeletona na przyzwoitym mechanizmie do 1800zł bo w tej cenie przyzwoite mechanizmy są bardzo brzydkie, no może poza Seagullowymi ST36 i ST25.
No i ta stylistyka - ja bym nie miał do czego go w ogóle założyć.

Tak dla przyciągnięcia wzroku zdjęcie wyskeletenizowanego ST36 który jest np. w Alphie z drugiego linku:

skel_back2.jpg

ps. Jak chcesz zegarek na szwajcarskim mechanizmie to zobacz takiego Hamiltona, nieco ponad budżet no i nie skeleton ale dosyć dużo widać:

https://www.ebay.pl/itm/HAMILTON-JAZZMASTER-OPEN-HEART-H32565555-AUTOMATICO-NUOVO-E-IMMACOLATO/183327873355?hash=item2aaf31594b:g:-WcAAOSwbbRbQNBH

2gwatchblog.com         facebook: 2gwatchblog.com             instagram: 2gwatchblog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś bym polecił Kemmnera. W tej cenie jego Skeletony były nie do pobicia. Ale od kiedy Roland poszedł na emeryturę to pozostaje tylko szukać używki czy to na zatoce lub forach np. na uhrforum albo watchuseek.

Tak się właśnie ostatnio zastanawiałem co się stało z Kemmnerem.

Miał kilka ciekawych zegarków w przystępnej cenie.

Szkoda ze nie miał kontynuatora który mógłby poprowadzić dalej działalność.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Wam za sugestie , może rzeczywiście macie racje i po co kupować zegarek z tanim mechanizmem. W takim razie zrezygnuje ze skeletona i może coś open heart aby tylko kawałek było widać no Albo już normalny. Co powiecie o tym Tissot ze szwajcarskim eta ? Warto już takie coś wziąć ? Sami mówicie żeby wziąć oryginalny mechanizm wiec chyba pójdę tym tropem tylko podpowiedzcie jakie modele już i open heart i bez tego i jaki mechanizm i marka i wszystko. Te Tissot mają bardzo fajne„plecki” no i swiss made.

Kemmner genialny, może poszukam cudem, Hamilton tez fajny i może być i tyle widać bo elegancko .

Chce mieć bardzo solidny i dobry zegarek dlatego chce na niego więcej przeznaczyć i ewentualnie mieć co pokazać jak ktoś zapyta, a nie że chinol, wiecie o co chodzi.

Styl mi pasuje elegancki ale nie za bardzo bo człowiek 22 lata ma i może nie przesadzajmy i aby go założyć na co dzień a nie okazyjnie.

Dajcie znać co i jak i w końcu może wybiorę, zacznę przeglądać od nowa tylko musze wiedzieć na co patrzeć i będzie dobrze.

Hej , a co Wy na to ?

https://www.watchpatrol.net/listing/406741/

Kemmner Skeleton za 385 dolcow , czy to oryginał i czy Szwajcar ? Szybko coś znalazłem ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.