Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Dajmy spokój już tej choince :P

Nie wkurza, ale jeśli chcę to mogę całość zdjąć w kilka sekund. Mam jeszcze szkatułkę, ale to nie dla mnie raczej bo wkurza właśnie...

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie w jakich kolorach występowały GW-M5600 lub GW-M5610? One różnią się tylko timerem?

http://g-shock.jp/products/model-search/#!/mname=M5610

http://g-shock.jp/products/model-search/#!/mname=M5600

Wyszukuje wersje na rynek japoński, np. GW-M5610LG został wydany tylko w Japonii, ale większości modele występuję też w wersjach na rynek europejski. Z bezlami i paskami nie ma problemu w Zibi (nawet z tymi tylko na rynek japoński jak wspomniamy M5610 w wersji białej). Niestety poczekasz ok. 1,5 miesiąca za importem z Japonii. Ceny, myślę, że atrakcyjne, na pewno bardziej niż u niektórych na allegro. Moim zdaniem warto poczekać trochę dłużej i zapłacić mniej.

Posiada może ktoś z was wiedzę czy istnieje jakiś spis bądź strona na której można sprawdzić w jakich modelach występował dany moduł?

http://g-shock.jp/products/model-search/

Baza z wyszukiwarką po modelu i module. Po japońsku, ale nie sposób nie połapać się ;). Wszystkie modele na rynek japoński od 1983 roku. Na tyle aż się nie znam, ale powinny one się w 99% zgadzać z europejskimi odpowiednikami. Niestety brakuje kilku/kilkunastu (?) modeli, np. trochę przeźroczystego G-5600-EB z Green Collection.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Range Imo bardzo wygodny.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy sensory w g9300 gw9200 czy gw9400 różnią się od tych zastosowanych w prw 6000 i gwn 1000?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9400 oraz 6000 i 1000 mają sensory nowsze pobierające mniej energii a w 9300 i 9200 są starsze wersje.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 9200 i 9400 pokazują te same wskazania a ludzie porównywali je jeszcze z dużo tańszym SGW300 i odczyty są też takie same więc tu różnica jest w poborze prądu i jak długo sensor może dokonywać wskazań.

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy są dokładniejsze?

Te nowe czujniki są dokładniejsze ale jedyna odczuwalna różnica jest w wysokościomierzu, bo w risemanie wysokość podawana jest z dokładnością 5m, a w rangemanie, gulfmasterze i prw-6000 1m.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rożnica jest tez chyba w szybkości działania, w Rangemenie odczyt wysokościomierzu jest widoczny od razu w Risemenie trwa to kilka sekund.. Przynajmniej takie miałem wrażenie bawiąc się ostatnio Risemenem w salonie TT.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie  ;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, włącza się trochę szybciej. Przypomniało mi się jeszcze, że w g-9300 kompas działa tylko przez 20s, a w gw-9400 i gwn-1000 przez 60s.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Rangemenie przy korzystaniu z sensorów bardzo szybko spadał u mnie poziom baterii na Medium natomiast w Gulfmasterze piłuję sensory do oporu i ciągle poziom baterii na H. Pytanie tylko czy trafił mi się taki RANGE czy tak po prostu jest, hmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasługą tego sensora jest też szybsze wyliczanie wschodów/zachodów czy to zasługa jakiegoś mikroprocesora? Bo szczerze powiedziawszy to nie wiem jak zbudowane są moduły.

Edytowane przez JacaC8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do baterii to być może jej wina, nie wiem jakie mają pojemności ale może mieć niższą pojemność niż powinna i stąd takie zachowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Rangemenie przy korzystaniu z sensorów bardzo szybko spadał u mnie poziom baterii na Medium natomiast w Gulfmasterze piłuję sensory do oporu i ciągle poziom baterii na H. Pytanie tylko czy trafił mi się taki RANGE czy tak po prostu jest, hmm

Zostaw Ranga na dzień, dwa na dworze, żeby się dobrze naładował.

Swojego jak kupiłem był na M, zostawiłem go w lutym na cały słoneczny dzień za oknem i od tamtej pory jeszcze mi nigdy nie spadł z H, a mam 2 alarmy, sig, conajmniej 2x dziennie sprawdzam baro, 4-8x używam stopera i chociaż 1x podświetlenie, ale noszę go zawsze odsłoniętego, a gdy używam innego to ten czeka w oświetlonym miejscu.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw Ranga na dzień, dwa na dworze, żeby się dobrze naładował.

Swojego jak kupiłem był na M, zostawiłem go w lutym na cały słoneczny dzień za oknem i od tamtej pory jeszcze mi nigdy nie spadł z H, a mam 2 alarmy, sig, conajmniej 2x dziennie sprawdzam baro, 4-8x używam stopera i chociaż 1x podświetlenie, ale noszę go zawsze odsłoniętego, a gdy używam innego to ten czeka w oświetlonym miejscu.

Rangeman juz dawno sprzedany.

Wiesz ładował się i to sporo na słońcu, na dworze nie przez szybę, i to nic nie dawało. Może taki egzemplarz był jakiś dziwny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz Matej u mnie długo nie chciał wskoczyć na H kupiony był w listopadzie i nawet już na L w lutym spadł. Kilka dni potem był na słońcu po kilka godzin i cały czas teraz jest H. W zimowe dni nie chciał utrzymać poziomu jednak potrzebne mu lepsze słońce :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie jednym z czynników może być również to ze sensory pracują dłużej niż w modelach takich jak 9300 . Powoduje to następstwo większego poboru energii . Z jednej strony jest to dobre , że dłużej on jest aktywny , ale powiedzmy sobie szczerze - Jak ktoś się zna na tym i ma zegarek w określonym celu to nie patrzy minute na kompas bądź inną funkcję :)

Edytowane przez Kamil Kujawski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minutę to nie ale barometru używam dość często :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W g-9300 problem tkwi w tym, że w funkcji kompasu wyświetla się też temperatura. Niestety po tych 20s znikają wskazania kompasu i termometru, choć w przypadku tego drugiego przydałoby się więcej czasu na pomiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna kolekcja :-) gravitymaster to chyba taka perełka w Twojej kolekcji :-) gratuluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takiego udało mi sie kiedyś kupić całkiem nowego z 1997 roku DW 6900 W.C.C.S limitowana wersja

c4055ca7a7ae141549e90f1eb9a2e9ad.jpg15c62020e399c0ca86f3c8008e37688f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Waldzior.Ja tez bardzo lubie te stare G ale strasznie ciężko juz je znaleźć w bardzo dobrym stanie.Szukam od dłuższego czasu GW 100 w przyzwoitym stanie ale jak na razie nie mam co do niego szczęścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi