Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio gdzieś widziałem model GW9025, wyglądal jak GW9000. Czy ktoś się orientuje czym się różnią?

Festina Chrono, G-Shock G9000, G-Shock GDF-100 1ber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Zaciekawiło mnie to w Twojej recenzji co mówisz o możliwości ustawienia czasu podświetlenia. Mógłbyś coś więcej o tym napisać jak/gdzie się to ustawia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio gdzieś widziałem model GW9025, wyglądal jak GW9000. Czy ktoś się orientuje czym się różnią?

To model należący do limitowanej serii wydanej na 25-lecie "narodzin" pierwszego G-Shocka. Poza kolorystyką, deklem w kolorze złotym z wygrawerowanym logiem 25-lecia i opakowaniem (taka fajna skrzyneczka) nie różni się niczym od "cywilnej" wersji.

d0001879_01072618.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0.1 świetna recka :) aż miło było słuchać :) a u mnie na dniach nowy nabytek będzie :) długo się zbierałem do tego zakupu, ale będzie czarny Jason

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Zaciekawiło mnie to w Twojej recenzji co mówisz o możliwości ustawienia czasu podświetlenia. Mógłbyś coś więcej o tym napisać jak/gdzie się to ustawia?

Moduł 3160 z G-5600A nie ma takiej możliwości, tak samo jak jego wyposażony w radio moduł-bliźniak, czyli 3159 zastosowany w GW-5000 i GW-M5610. Obydwa dzielą nawet ten sam wyświetlacz - patrząc na 3160 "z ukosa" lub włączając ekran testowy, widoczna jest na nim ikonka "RCVD".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0.1

no wlasnie, moj blad - przepraszam poj@#$lo mi sie z innym modulem, pozniej poprawie we wlasciwym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy GW-5000 ma jakieś menu ukryte (serwisowe)?

Dziś zauważyłem, że wciskając jednocześnie dwa lub trzy przyciski pojawia się na wyświetlaczu napis: 40J, który można korygować. Nie widziałem w instrukcji takiej procedury, więc nie chcę powtarzać eksperymentu, ale nurtuje mnie pytanie, co to może być?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji oczywiście tego nie znajdziesz, ale jest kilka testowych funkcji serwisowych pod różnymi kombinacjami przycisków wciskanych jednocześnie. Można w ten sposób przetestować wyświetlacz ("zapala" się wszystko co się da), panel słoneczny czy czujnik ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem takie menu serwisowe w Risemannie. Ciekawi mnie czy jest gdzieś dostępna lista jakie inne zegarki posiadają tryby serwisowe oraz jak to włączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam kombinacji, ale kiedyś się tym bawiłem i w każdym modelu było chyba tak samo. Modele z solarem i czujnikiem ruchu mają tylko dodatkową "diagnostykę" tych funkcji.

Sprawdziłem właśnie w GW-M5610 i ten ma chyba jakoś inaczej. Znalazłem to 40J o którym wspomniał meXy, znalazłem diagnostykę czujnika (kombinacja przycisków dwa górne + lewy dolny, w "ramce" pojawia się TLT, a po przechyleniu zegarka na wyświetlaczu pojawiają się cztery ósemki), jednak testu panelu słonecznego znaleźć nie mogę.

Był kiedyś taki wątek na WUS:

http://forums.watchuseek.com/f17/full-display-test-screen-images-253558.html

EDIT: Już wiem, co znaczy to 40J, a raczej J40. To jeden z dwóch nadajników w Japonii, nadający wzorzec czasu na częstotliwości 40 kHz. Drugi to J60, dalej mamy U60 (Fort Collins w Kolorado), L60 (Wielka Brytania) i G77, czyli "nasz" DCF77 w Mainflingen. B01 to Chiny, choć dalej jest jeszcze kilka "wersji" 01, być może po prostu chińska stacja nadaje na kilku różnych częstotliwościach. Po wciśnięciu przycisku podświetlenia włącza się synchronizacja, tak więc wygląda na to, że wszystko to służy do "wymuszenia" synchronizacji z wybranym nadajnikiem.

Edytowane przez Seven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawię się diagnostyką i moja uwagę zwrócił napis na wyświetlaczu CHG. Ktoś wie co to oznacza? Poniżej zdjęcie widoczne z tym trybem.

b22bb844-d893-b877.jpg

Edytowane przez juh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

zakupiłem kobiecie zegarek BGD-140-1AER czy ma ktoś do tego zegarka instrukcję PL?

z góry dziękuję

darekn12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0.1

chg oznacza iz akumulator jest na krytycznym poziomie I ze lada moment zniknie wszystko z lcd, wowczas wszystkie funkcje sa zablokowane po za trybem czasu.

Edytowane przez 0.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem takie menu serwisowe w Risemannie. Ciekawi mnie czy jest gdzieś dostępna lista jakie inne zegarki posiadają tryby serwisowe oraz jak to włączyć.

adjust-mode-start wciśnięte jednocześnie "świeci" 100% wyświetlacza, póżniej start - świeci 50%, jeszcze raz start - wyświetla się ostatnio synchronizowany nadajnik waveceptora. adjust-reset-start - funkcja SLR - nie wiem co to jest. adjust-mode-reset - funkcja TLT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że ostatnio synchronizowany nadajnik można zmienić. Co miałoby to na celu? Czyżby wymuszenie, że przy następnej synchronizacji ma korzystać tylko z tego wybranego nadajnika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 0.1

http://www.youtube.com/watch?v=WlyZaI8qY98

Zauważyłem że ostatnio synchronizowany nadajnik można zmienić. Co miałoby to na celu? Czyżby wymuszenie, że przy następnej synchronizacji ma korzystać tylko z tego wybranego nadajnika?

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli 2 zegarki z waveceptor będą korzystaćź z tego samego nadajnika to zaraz po synchro idą łeb w łeb. Po iluś tam godzinach przed następną synchro delikatnie się rozjeżdżają o ułamek sec. A jak zaraz po synchro są rozjechane to widocznie każdy z nich korzystał z innego nadajnika.

PS W większej części starych wież kościelnych albo ratuszy chyba powymieniali mechanizmy na silniki elektrzyczne wspomagane radiowo bo są tak dokładne jak w casio z WC. Jedynie stare cyferblaty na kościołach zostały.

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętam kombinacji, ale kiedyś się tym bawiłem i w każdym modelu było chyba tak samo. Modele z solarem i czujnikiem ruchu mają tylko dodatkową "diagnostykę" tych funkcji.

Sprawdziłem właśnie w GW-M5610 i ten ma chyba jakoś inaczej. Znalazłem to 40J o którym wspomniał meXy, znalazłem diagnostykę czujnika (kombinacja przycisków dwa górne + lewy dolny, w "ramce" pojawia się TLT, a po przechyleniu zegarka na wyświetlaczu pojawiają się cztery ósemki), jednak testu panelu słonecznego znaleźć nie mogę.

Był kiedyś taki wątek na WUS:

http://forums.watchuseek.com/f17/full-display-test-screen-images-253558.html

EDIT: Już wiem, co znaczy to 40J, a raczej J40. To jeden z dwóch nadajników w Japonii, nadający wzorzec czasu na częstotliwości 40 kHz. Drugi to J60, dalej mamy U60 (Fort Collins w Kolorado), L60 (Wielka Brytania) i G77, czyli "nasz" DCF77 w Mainflingen. B01 to Chiny, choć dalej jest jeszcze kilka "wersji" 01, być może po prostu chińska stacja nadaje na kilku różnych częstotliwościach. Po wciśnięciu przycisku podświetlenia włącza się synchronizacja, tak więc wygląda na to, że wszystko to służy do "wymuszenia" synchronizacji z wybranym nadajnikiem.

W ramach ciekawostki i chwili zabawy w pracy przetestowałem GS1300 pod kątem podobnej funkcji i zdaje się, że podobnie działa: dwa górne + dolny prawy.

Domyślnie pokazał mi PAR (więc zapewne chodzi o domyślny nadajnik dla tej strefy). Można wybierać wskazówką między miastami (kilkoma, chyba 8 pozycjami) i po wciśnięciu górnego lewego przycisku przechodzi w odbiór. Więc zapewne funkcjonalność ta sama.

Potem się jeszcze pobawię, ciekawe, co znajdę.

Bo pewnie nie uda mi się wygooglać instrukcji serwisowej do niego.

EDIT:

Adjust-mode-start natomiast robi coś ze wskazówkami. Pewnie odpowiednik testu wyświetlacza bo wskazówki ustawiają się wszystkie na startowe pozycje (jak przy robieniu self-adjust położenia). Z tą różnicą, że godzinowa ustawia się z nieznanego mi powodu na godzinę pierwszą AM.

Potem jest jeszcze jakaś pełna magia - np. mode zakręca datownik dookoła (:

EDIT #2

już wiem dlaczego była +1h. Autmat TM się pomylił przy korekcji wskazówki minutowej (przesuniętej przeze mnie o +27minut) i ustawił w błędnym miejscu godzinową. Automatyczna korekcja wskazówek wymuszona ustawiła godzinową poprawnie. Będę miał chwilę czasu, to opisze dla potomnych ten case (;

EDIT #3

Pozostałe kombinacje też coś robią. Jak ktoś wie, co niech napiszę.

Jak nie, pobawię się jeszcze, to razem z recenzją zegarka opiszę te funkcję, które rozkminię (;

Edytowane przez Sill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie. zegarek z modulem 4777. jak sie wlacza w sensie ktory to jest time k. mode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam ten moduł praktycznie na pamięć, ale ni w cholerę nie kojarzę co to jest ten "time k. mode". :P

EDIT: Ok, problemy z kojarzeniem minęły. Chodziło Ci o timekeeping mode? To jest ten jakby "główny" tryb, w którym zegarek po prostu pokazuje godzinę. Poznać go można po tym, że prawa tarczka wskazuje aktualny dzień tygodnia. Jeśli nie wiesz w jakim trybie jesteś, przytrzymaj przycisk MODE (lewy dolny) aż zegarek "piknie", w ten sposób wrócisz do timekeeping mode.

Edytowane przez Seven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie,

czy ma ktoś instrukcje do BGD-140-1AER?

bo dzisiaj zegarek doszedł a nie mam instrukcji.

dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbym nie naciskal nie pokazuje dnia

wskazowka tej malej pfawej tarczy staje na dst off na multibandzie na poczatku i koncu

sekundnik czasem wskoczy na off czyli za 3 12sta

Edytowane przez Lawnowerman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić sobie zegarek Casio AW 591 2AER jak myślicie warto czy może polecicie jakiś inny w podobnej cenie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z szanownych użytkowników cyfrowych G (najlepiej solar + multiband) mógłby mi powiedzieć, co się u Was pokazuje przy wciśnięciu jednocześnie Mode-Start-Reset?

Bo GS-1300 coś wtedy wskazuje wskazówką (55sekund, po wciśnięciu czegokolwiek wraca do timekeeping), ale za cholere nie wiem co i szukam analogii (;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi