dziadek 1296 #676 Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Roczniaki załatwione, Resch załatwiony... Teraz kolej na Eppnera... Ceny jak z Batorego...o to chodzi? Wiem że handlarzom tylko w to graj... No to bawcie się ładnie mi już nie zależy...Moim zdaniem roczniaki w chwili obecnej nie są jak to nazywasz, ''załatwione'' W ostatnim czasie ich ceny bardzo mocno spadły co wiąże się z tym, że w ostatnim okresie praktycznie nie ma podaży tych najciekawszych i najrzadziej spotykanych egzemplarzy.Dam przykład. Jak szkieletory sprzedawały się w cenie pomiędzy 6500 zł do nawet 8000 zł to w jednym roku wystawiono na sprzedaż chyba z 5 szt więc był wybór. Obecnie cena 5000 za szkieletora robi się ceną zaporową. Ostatnią ofertę widziałem za 4500 zł i nie jestem pewny czy się sprzedał. Więc moim zdaniem nie zawsze niska cena jest korzystna dla tych kolekcjonerów którzy zbierają i budują ściśle określoną kolekcję. Poza tym wiedza o zegarach zrobiła się w tej chwili tak dostępna, że znalezienie dobrego egzemplarza po tzw. "taniości" graniczy z cudem i to nie tylko na portalach internetowych ale dotyczy to również giełd i mniejszych lub większych przydrożnych galerii. Cen zegarów braci Resch nie śledzę, więc się nie wypowiadam. Natomiast zegary Eppnera odkąd pamiętam to zawsze były bardzo drogie, zwłaszcza krzyżowce. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #677 Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) No Yodek cała biesiada z Maryny do Ciebie się przeniosła, nim wiatr północny minie wszystko się uspokoi Nie wadzi mi to absolutnie. Mogę ogórasy przynieść i nalać jak trzeba.Jest ciśnienie to je trzeba zmniejszyć..Może tylko tyle, że osobiste to może pod setwetką, żeby kurzu nie wzniecać Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #678 Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Ujmując po chrześcijańsku to co się tu wcześniej wydarzyło można napisać że, noworoczne wypominki i Gorzkie Żale (jako wyłącznie polska tradycja) się już odbyły i chyba zakończyły i moim zdaniem można dalej przejść do normalnej rytualnej codziennej modlitwy. Małgosiu, zaczynaj. Może na początek jakiś sprośny kawał albo dowcip. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #679 Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Hehe..W kawałach i sprośnych dowcipach jestem słabowita co nie znaczy że ich nie słucham (i śmieję się do rozpuku choć czasem nie wypada ale ja mam w genotypie pierwiastek warstwy robotniczo-chłopskiej więc i przaśne dowcipy mnie bawią) :-P A propos wypominek to moim zdaniem takim bardzo skromnym to Twoje podsumowanie nt. wzrostów i spadków cen okazów bardzo do mnie trafiły.Tu chyba inne mechanizmy działają.Ogólnie to raczej taka retro moda wraca o napędza popyt i zainteresowanie. Tak jak z oldmobilami np. Czuć chyba zmęczenie szalonym nowoczesnym trendem i następuje szukanie tego co było. Powrotu do natury, nostalgii.. A że rzeczywistość się zdigitalizowała to błyskawicznie następuje reakcja na zainteresowanie..A takie bitcoiny. Kurna mać.. co to jest i dlaczego istnieje.. Kto i po co wykreował..Jesteśmy sterowani przez obce cywilizacje ;-) Aaaa!!! Jajecznica siem paliii!! Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #680 Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Skoro nikt kawałów nie pisze to podlinkuję typową rodzinną Wigilię w Polsce. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #681 Napisano 3 Stycznia 2019 :-D :-D :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #682 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Goooood moooorning Viet... tfu - Forum!!!Dobrego dnia wszystkim! Podobno mamy 10000 porad na barwienie zardzewiałych wskazówek.. może zna ktoś jeszcze kilka? ;-) Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #683 Napisano 4 Stycznia 2019 Czyżby jakaś z 10000 metod zawiodła:-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #684 Napisano 4 Stycznia 2019 Haha - longase1 - jesteś niesamowity!Wiesz powiem Ci w zaufaniu- wypróbowałam wszystkie - żadna nie zawiodła poza jedną - JA nie ze wszystkimi sobie poradziłam :-D :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #685 Napisano 4 Stycznia 2019 Haha - longase1 - jesteś niesamowity!Wiesz powiem Ci w zaufaniu- wypróbowałam wszystkie - żadna nie zawiodła poza jedną - JA nie ze wszystkimi sobie poradziłam :-D :-DMARKER zawiódł ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #686 Napisano 4 Stycznia 2019 Ciekawe która zawiodła:-) jak by co to zbieram czyste wiórki mosiężne ;-)MARKER zawiódł ??? Może zawiódł bo się wypisał;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #687 Napisano 4 Stycznia 2019 Ciekawe która zawiodła:-) jak by co to zbieram czyste wiórki mosiężne ;-) Może zawiódł bo się wypisał;-)) Miał być z Żabki , a nie Biedronki !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #688 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Marker jest w wersji "Q" - sprawdzony na karoserii :-DMarker z owadów, płazów nie przejdzie :-P Nie poradziłam sobie z dluuugą wskazówką - wygrzewanie szło nierównomiernie. Jak zaczęła się barwić z jednego końca to z drugiego jeszcze nie ;-) Jak wygrzewał się drugi koniec to pierwszy się przepalał. Kupy się nie trzymało. Natłuściłam olejem i poprzypalałam sobie na prawie czarno kilka razy i zostawiłam w stanie "uwędzonym".. A co ;-) Bez wiórków ani rusz - longase1- dziękuję! Hłe-hłe zaraz się zacznie - 10.001 porada na forum..Mdli już niektórych :-P Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #689 Napisano 4 Stycznia 2019 Jakąś foremkę lub korytko z blachy musisz sobie zorganizować na te wiórki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #690 Napisano 4 Stycznia 2019 Znalazłam pod ręką takie..Za duże chyba (szerokie)? Blacha za cienka? Farbę z pudełka dałoby się chyba uprzednio upalić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #691 Napisano 4 Stycznia 2019 Da radę od biedy;-) ale kopeć z tej farby będzie straszliwy:-× 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #692 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Jak zacznę tak "kopcić" to ktoś straż pożarną wezwie. ;-)Będę jeszcze się rozglądać ☺ (może w osiedlowym śmietniku da się coś wygrzebać) :-P Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #693 Napisano 4 Stycznia 2019 Ważne żeby było ze stali aluminium odpada 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #694 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Alu odpada? Achaa...A już mi świtało że może puszkę po chmielu przetnę wzdłuż a tu kaplica. ;-) Mam puszkę po psiej karmie (pyszna)..Ona z amelinium też? Bo rdzy w niej trochę siedzi...Bym "wymodelowała" korytkowy kształt :-D Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #695 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Stopi się natychmiast;-)ale ta po karmie może być Edytowane 4 Stycznia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #696 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Stopi się natychmiast;-)Ale by było...Kichanie odpada.. topnienie odpada..Trudne jest życie oksydatora :-D Może być? Super!Teraz jeszcze tylko opanować sztukę modelarstwa i nie pourzynać sobie paluchów.. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #697 Napisano 4 Stycznia 2019 Trzeba będzie uważać. Mnie już praktycznie jednego palca brakuje :-/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #698 Napisano 4 Stycznia 2019 Ojj..Weteran jesteś, obrażenia odniesione :-/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #699 Napisano 4 Stycznia 2019 Przyszyli w szpitalu ale tak dla dekoracji żeby się ilość zgadzała ale jest nie sprawny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #700 Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) To Ty masz rączki fastrygowane - dla dekoracji?Przyszyli.. oj słabo mi jak sobie wyobrażę.. :-O Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach