PM1122 1800 #3526 Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) Można więcej zdjęć, jak wygląda w całości z mechanizmem?Są w Temacie ,, WERNER DEPONIRT ,, , bo tam pytano o zwierzaki , więc dołączyłem zdjęcia .A całość zegara , to jutro , bo teraz światło słabe ... za dnia lepiej Edytowane 17 Maja 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3527 Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) PM - całować taką Żonkę po rączkach Piękny mechanizm - kotwica niesamowita. A zdjecie całej skrzyni przy okazji wrzuć..Białej skrzyni chyba też bym nie zdzierżyła. W desperacji zamalowałabym lakierobejcą Złotolem? Szkoda że nie widziałam takiego dzieła, choć kolorowo umajoną skrzynię widziałam Edytowane 17 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3528 Napisano 17 Maja 2019 Ciekawe co jest pod spodem. Czy zachował się fornir.Mam rozumieć że nie akceptujesz tego koloru?? Ja jakiś czas temu widziałem taką skrzynkę pomolowaną złotolem :-/Fornir w paru miejscach można się nawet dopatrzeć , ale są też braki . PM - całować taką Żonkę po rączkach Piękny mechanizm - kotwica niesamowita. A zdjecie całej skrzyni przy okazji wrzuć..Białej skrzyni chyba też bym nie zdzierżyła. W desperacji zamalowałabym lakierobejcą Złotolem? Szkoda że nie widziałam takiego dzieła, choć kolorowo umajoną skrzynię widziałam No , żona mnie zaskoczyła .... zobaczyłem mechanizm , to zaniemówiłem ! Spodziewałem się Junghansa ... a tu , jakie sanki , wieszak itp.Do acetonu z nim, albo zmywacza nitro...jak nie pomoże to tylko nitro...gliceryna (żartuje )Można wysodować (delikatna odmiana piaskowania) , ale trzeba poszukać zakładu ...Czyli , potestujemy z acetonem Tyle , że później mogą byś problemy z politurowaniem ... ale są chyba na to sposoby ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3529 Napisano 17 Maja 2019 Nie powinno być problemu z politurowaniem. Ja bym zrobił coś w rodzaju kompresu nasączonego acetonem lub nitro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3530 Napisano 17 Maja 2019 Ciekawe czy da się usunąć resztki farby ze szczelin i porów forniru.A żele do usuwania powłok malarskich nie mają szans? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3531 Napisano 17 Maja 2019 Ciekawe czy da się usunąć resztki farby ze szczelin i porów forniru.A żele do usuwania powłok malarskich nie mają szans?No właśnie ? Popróbuję na koronie z tyłu ( pewnie nieco wsiąknie w drewno . Z kolei , tam gdzie fornir i nieco politury , to myślę , że może być łatwiej ( nie wsiąknie w drewno - fornir ) . Gorzej jak wejdzie w szczeliny i pory .Ale dokładne oględziny skrzyni , to już jutro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3532 Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) Są przeważnie na bazie NITRO. Niektóre zawierają zasady. Możesz jeszcze spróbować opalarką ...po szczotką drucianą miękką albo wełną stalową 00... Mośna założyć na dremela szczotkę drucianą stalową i tym po podgrzaniu. Ładnie czyści pory - ale to najlepsze efekty daje na DĘBIE. Resztki zmyjesz acetonem lub nitro.Powodzenia Edytowane 17 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3533 Napisano 17 Maja 2019 Są przeważnie na bazie NITRO. Niektóre zawierają zasady. Możesz jeszcze spróbować opalarką ...po szczotką drucianą miękką albo wełną stalową 00... Mośna założyć na dremela szczotkę drucianą stalową i tym po podgrzaniu. Ładnie czyści pory - ale to najlepsze efekty daje na DĘBIE. Resztki zmyjesz acetonem lub nitro.Powodzenia Dzięki Dobrej nocy wszystkim ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3534 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Ja uzywam dedykowanego żelu v33 do usuwania powłok malarskich z drewna. Nie wnika w drewno i go nie przyciemnia. Do usuwania różnych farb i akrylowych też. Po naniesieniu owijam folią. Z gładkiej powierzchni ściągam szpachelką, a z zawijasów twardszą szczoteczką nylonową. Resztki ściąga się świetnie wełną stalową. Po wyschnięciu czyszczę znów wełną.Sprawdza się bardzo dobrze - fakt że na TAKIEJ powłoce jak ta biała nie testowałam Dzień dobry rannym i nocnym ptaszkom Edytowane 18 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3535 Napisano 18 Maja 2019 Dzień dobry;-)No właśnie jeśli jest to farba akrylowa to może nie chętnie reagować z acetonem lub nitro. Taki żel może być lepszy. Trzeba zrobić eksperyment co da lepszy skutek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3536 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Metoda prób wskazana Jestem bardzo ciekawa jak PM będzie szła walka z białą farbą. Czekam na relację Piąta rano to najlepsza pora na wykańczanie politury.Jeszcze muśnięcie spirytem choć nie wiem czy trzeba wykańczać spirytusem jak się oleju nie używało w politurowania.. Kłębki bawełniane spisują się super Edytowane 18 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3537 Napisano 18 Maja 2019 Jeśli było bez oleju. To spirytus już nie potrzebny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3538 Napisano 18 Maja 2019 Jeśli było bez oleju. To spirytus już nie potrzebny.O, dziękuję Tak mi się "myślało" gdzieś za uszami Mam zagwozdkę z przetarciami politury na czarnych elementach skrzyni.Wystarczy podbejcować czarną bejcą i najjaśniejszą politurą pokryć?Tylko nie mówcie, że musi być rasowa czarno-fortepianowa politura.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3539 Napisano 18 Maja 2019 ...nie do tego służy ta czarna politura fortepianowa . Wg mnie możesz spokojnie użyć małego pędzelka i podbarwić, a po 12h malnąć politurą. Możesz użyć użyć np bejcy hebanowej z 3V3 , świetnie kryje takie rzeczy ( i nie koniecznie musisz na drobnych elementach nawet malować politurą).Przy okazji dedykowany zmywacz 3V3 do powłok - też na bazie NITRO. W żelach jest to że nie wysychają szybko, i nie niszczą powłoki zewnętrznej. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3540 Napisano 18 Maja 2019 LES - Dziękuję!! To jest to 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3541 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Metoda prób wskazana Jestem bardzo ciekawa jak PM będzie szła walka z białą farbą. Czekam na relację Piąta rano to najlepsza pora na wykańczanie politury.Jeszcze muśnięcie spirytem choć nie wiem czy trzeba wykańczać spirytusem jak się oleju nie używało w politurowania.. Kłębki bawełniane spisują się super Ale piknie go zrobiłaś Masz dobrą rękę i wyczucie ! Ktoś chciał zobaczyć jak się cały prezentuje . No i jest cudny kluczyk ... oryginał ? Mechanizm odchylany , obracany na podstawie , na ,,zawiasie ,, Więc popryskany jedną warstwą , więc przebija i gdzie niegdzie , małe zacieki . Tu tak lubią , niby ,, malowanie postarzone,, .Wstawiam też zdjęcia brody , gdzie widać , lekko po skosie , ułożenie struktury ... chyba forniru .Zegar już na ścianie ... żona chciała sprawdzić , czy chodzi , bo mechanizm jak po kapitalnym remoncie , A kupowany , z uwagą , że niesprawny !Musi być mocno przechylony bicie nie ustawione i na dodatek , tak szybkie , że nie policzysz . Ale chodzi !!! Edytowane 18 Maja 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2282 #3542 Napisano 18 Maja 2019 Tryśnięty sprayem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3543 Napisano 18 Maja 2019 Jaki ładny zegar! A ten patent z odchylanym mechanizmem rewelacyjny. Szkoda, że mało powszechny.Nic tylko próbować pozbawić to tej obecnej szaty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3483 #3544 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) No trochę z tym roboty będzie . Jak widzę takie "obrobione" zegary to mi ręce opadają. Może jestem przeczulony , ale zaraz widzę przed oczyma programy w stylu "zrób to sam" i "nadaj nową formę starym gratom" polegających głownie na pomalowaniu lub przykręceniu czegoś w kompletnie niepasującym miejscu i kolorze (nieszczęsny zegar został tylko pomalowany ale tak ma szczęście że nie dodali mu "dodatków artystycznych" ). Mam wrażenie, że powód jest jeden - przyjdą znajomi i osłupieją na widok "Twojej" innowacyjności i kreatywności ... Może i jestem stary zgred , ale świat na razie zmierza w kierunku "kreatywnego" recyklingu użytkowego, czyli tandety ... Ps. PM zegar wart tej pracy która przed tobą. Dasz radę Edytowane 18 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3545 Napisano 18 Maja 2019 Złożony na próbę,będzie żył:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1800 #3546 Napisano 18 Maja 2019 Dech zapiera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3547 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) O Jasna CHOLEWA!! Zapowietrzyłam się To TEN - TEN zegar?? Niemożliwe... ⊙⊙ Przecież on taki obdarty jak żebrak był, a tu jakiś książę A śruby! Oksyda? Edytowane 18 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3548 Napisano 18 Maja 2019 W poniedziałek go jeszcze dopieszcze. Nawet chodzi:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #3549 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Mamo - ani śladów młota wokół łożyska bębna..Kotwica gładka jak lustro Longase1 - jestem na kolanach.. Edytowane 18 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3550 Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) No z tym młotem to gość trochę zaszalał. Aż płyty się odkształciły Edytowane 18 Maja 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach