Yodek 2548 #2776 Napisano 13 Kwietnia 2019 Czy próbowałaś zdemontować przekładnie wskazań ?Wszystko z przodu zdjęłam wcześniej - tzn. półmostek, koła z osi wskazówkowej.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3506 #2777 Napisano 13 Kwietnia 2019 Z każdego linkowca?Yodku a jak rozkrecasz te zegary to wyjmujesz tez sprezyne z bebna ?Dla mnie to jest jedna z wazniejszych rzeczy przy czyszczeniu zegara. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2778 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Yodku a jak rozkrecasz te zegary to wyjmujesz tez sprezyne z bebna ?Dla mnie to jest jedna z wazniejszych rzeczy przy czyszczeniu zegara.Sprężyn nie tykam bo się ich boję, na szczęście tu ich nie mam .. Z każdego linkowca?Ja z każdego Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2779 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Mimo to jest problem z chodzeniem? Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2780 Napisano 13 Kwietnia 2019 Przepraszam nie od poczatku czytalem z jakim mechanizmem walczysz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2781 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Sprawdź czy wszystkie osie w sekcji chodu mają wyczuwalny luz wzdłużny,Upewnij się czy któryś czop nie kleszczy się w lożyskach. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2782 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Przepraszam nie od poczatku czytalem z jakim mechanizmem walczysz.Fakt - temat tasiemcowy ☺ Mimo to jest problem z chodzeniem?Kilka razy się zatrzymywał, teraz idzie znów ale niemrawo. Składając poprzednie mechanizmy, jak nakładałam płytę na poukładane koła i utrafiłam osiami w łożyska to płyta robiła takie przyjemne "klik" i ładnie wskakiwała na tryby. Tutaj robiłam to dwa razy i niby wszystkie osie były już w swoich miejscach to płyta nie wchodziła tak pewnie. Siły nie używałam ale to nie było tak precyzyjnie jak w innych. Może mi się zdawało, nie mam pojęcia..Sprawdź czy wszystkie osie w sekcji chodu mają wyczuwalny luz wzdłużny,Sprawdzałam i chyba mają ale czy którejś nie pominęlam to nie wiem, muszę zerknąć jeszcze raz Hmmm..Wszystkie osie mają luz wzdłużny poza jedną! Bęben chodu jest "sztywny" na amen, ten od bicia ma, a ten nie.. kurcze Może dlatego składanie płyty nie szło tak gładko Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2783 Napisano 13 Kwietnia 2019 Te płyty często tak się schodzą... to nic. Może w czasie składania któryś czop się wygioł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2784 Napisano 13 Kwietnia 2019 A osie bębnów też powinny mieć luz wzdłużny? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2785 Napisano 13 Kwietnia 2019 Tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2786 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) A osie bębnów też powinny mieć luz wzdłużny?też tak powiem jak longcase . Czyli problem odkryty . Parę godzin chodu i kleszczenie , coraz bardziej utrudnia mu chód. Może zamień bębny miejscami . Chyba , że kolega ma jakiś pomysł . Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2787 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Bębny nie są zamiennie ze sobą. Może wkręt który trzyma dekiel od linki wystaje i trze o płytę od środka Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2788 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Bębny nie są zamiennie ze sobą. Może wkręt który trzyma dekiel od linki wystaje i trze o płytę od środkaWłaśnie grubo się zastanawiałam czy nie zamieniłam bębnów - wychodzi że nie mogłam ich zamienić skoro są niezamienne.Tak czy siak jest kolejny trop. Jutro wstaję rano, obrzadzę gospodarkę, obiad, wielkie zakupy i co tam jeszcze żeby wygospodarować czas na rozbieranie mechanizmu i szukanie przyczyny.Już obleciałam pozostałe zegary żeby sprawdzić te luzy na bębnach i faktycznie są we wszystkich. Dziękuję Wam i Tobie longcase1 za czas, który tracisz na czytanie tego wszystkiego i cenną pomoc Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2789 Napisano 13 Kwietnia 2019 Jeśli już to się stało to niezły wyczyn;-)))Najprawdopodobniej zamieniłaś same osie z bębnami bo wieniec koła napędowego raczej wykluczam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2790 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Śruba dekla raczej odpada bo prześwitu do płyty nic nie zakłóca. Ale jaja.. może same osie zamieniłam?No wiecie co..Trzy zegary składałam nie zwracając na to kompletnie uwagi, a tu taki przypał.. haha Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2791 Napisano 13 Kwietnia 2019 Nowe doświadczenie nas wzbogaca w bezcenną wiedzę:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2792 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Nowe doświadczenie nas wzbogaca w bezcenną wiedzę:-)Taa..Czegóż wymagać od "blondynki"? Tfu-tfu żeby nie zapeszyć - oby to było to co przewidujesz. Nie wyobrażam sobie szukania jeszcze czegoś innego Po jakiego grzyba tak komplikować proste rzeczy - nie mogą bębny być identyczne (przynajmniej osie) Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2793 Napisano 13 Kwietnia 2019 Kiedyś kolega , podłączał monitor do komputera . No i zgroza ... przybiegł do mnie i mówi , że monitor chyba padł , bo kolory świecą odwrotne .Udało mu się dokonać rzeczy , niby niemożliwej ... wtyczkę o kształcie trapezowym , wcisnął odwrotnie . Kształt wyklucza taką możliwość , ale jemu się udało ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2794 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Haha.. PM no to ja dokonałam podobnego wyczynu Całe szczęście że w linkowcu nie ma kilku tysięcy wolt.. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #2795 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Właśnie po to są różne żeby ich nie zamieniać że sobą. To są dwa różne mechanizmy o innym zapotrzebowaniu na napęd ale ściśle ze sobą związane;-) Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2796 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) W zeszłym tygodniu obładowana zakupami próbowałam włamać się do cudzego samochodu. Mój stał dwa miejsca dalej Nic dziwnego że potrafię wyciąć taki numer Oj będzie cudna noc.Z dołu od sąsiada rozlega się chóralne "hapi ber-zdej tu juuuu"!! Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #2797 Napisano 13 Kwietnia 2019 Haha.. PM no to ja dokonałam podobnego wyczynu Całe szczęście że w linkowcu nie ma kilku tysięcy wolt.. Narazie , to nic nie wiadomo Jutro zobaczysz , a na pewno odkryjesz przyczynę ( brak luzu ).Dobranoc ! ... odpocznij 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2798 Napisano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Narazie , to nic nie wiadomo Jutro zobaczysz , a na pewno odkryjesz przyczynę ( brak luzu ).Dobranoc ! ... odpocznij Dziękuję PM Dobranoc Państwu, to wszystko w dzisiejszym wydaniu wiadomości24 (telewizja kłamie). Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3506 #2799 Napisano 13 Kwietnia 2019 Ale z tym wyjmowaniem sprężyn z bębnów (podkreślam) linkowców to Yodek poszedła na całość. Może dlatego teraz niedomagają? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #2800 Napisano 14 Kwietnia 2019 Ale z tym wyjmowaniem sprężyn z bębnów (podkreślam) linkowców to Yodek poszedła na całość. Może dlatego teraz niedomagają?Trzeba być niekonwencjonalnym, trzeba iść pod prąd, odkrywać nieodkryte, wyjmować co niewyjmowalne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach