Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Chrissy

Wybór zegarka (do 400 zł), a gwarancja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Planuję zakup zegarka na święta do 400 zł. Przeglądałem forum, patrzyłem na różne sklepy i zauważyłem,że mało kto zwraca uwagę na gwarancję - często polecane są n.p. używane modele. Co sądzicie o gwarancjach? Warto dopłacić do zegarka te 100 zł, żeby mieć "wygodniejszą" gwarancję w pobliżu? Pytam, bo obawiam się, że niektóre modele w tym przedziale mogą mieć sporadyczne wady, n.p.  czytałem, że zdarzają się przypadki, że n.p. wskazówka nie zatrzymuje się idealnie na wskaźniku, etc.

Jak Wy, jako doświadczeni do tego podchodzicie i co o tym sądzicie?

Przy okazji, jak już założyłem nowy temat, to proszę o opinie na temat zegarków: pierwszy to citizen eco-drive z dość klasycznym designem.

CITIZEN ECO-DRIVE AW1231-07E

zegarek-meski-citizen-eco-drive-aw1231-0

Dwa następne to automatyczne Lorusy z jakimiś mechanizmami seiko. Może ktoś wypowiedzieć się o tych modelach / marce i jak się sprawują jej zegarki po kilku latach użytkowania?

LORUS RL423AX9G 

zegarek-meski-lorus-classic-automatic-rl

LORUS RL429AX9G 

cad82b0a339e9a6169b268bdb99e65b8.jpg

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen - wybór bardzo dobry w takim przedziale cenowym, ale jak widać na zdjęciu nie trafia w indeksy. Takie przypadki są częste w tańszych kwarcach. Lorusy to automaty więc nie będzie tego problemu. Będziesz musiał jednak go nosić codziennie lub zainwestować w rotomat inaczej będzie się zatrzymywał.Co do używanych zegarków to osobiście kupiłem nie jeden i żaden się nie popsuł. Przejrzyj dział sprzedam, może coś wpadnie w oko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do gwarancji... to różnie bywa. Żaden z kilkunastu zakupionych jako używane mi nie padł, a jeden nowy na gwarancji po miesiącu... Ja wychodzę, może z błędnego założenia,że jak ma coś się uszkodzić, szczególnie w mechanicznym zegarku to albo na początku lub po 2 latach (kiedy gwarancja się skończy)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli planujesz kupić zegarek za 400zł i dopłacić 100zł do gwarancji to chyba bez sensu. Zegarki tracą na wartości dość szybko ( tym bardziej te tańsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybralbym automat ale jesli wolisz zegarek bardziej bezobslugowy weź obywatela lub po prostu ten, który ci sie bardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mnie korci automat - co sądzicie o zaproponowanych przeze mnie modelach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrane Lorusy są ok. Inne podobne propozycje w tym przedziale cenowym:

http://www.timea.pl/orient-fer27007w0.html

- Seiko 5 np. SNKL15,

- Citizen BM7190.

Zwiększając trochę budżet i sprowadzając zegarek z Azji można pomyśleć np. o Orient Bambino, Citizen NH8350. Przy wyborze zwróć też uwagę na średnicę zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizen z Eco drive to dobry , praktycznie bezobsługowy zegarek do codziennego użytku.

Osobiście wybrałbym tego producenta.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.