Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

demon

Spadł mi zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Spadł mi zegarek. Z wysokości 30-40 cm na drewniany parkiet i ... śpieszy się jak cholera. Trudno powiedzieć ile bo spadł ok. godziny temu. Po synchronizacji z kompem widzę, że niestety odchoruje to on i moja skarbonka. W związku z tym mam dwa pytania ... gdzie w Warszawce można go fachowo ustawić i drugie ile to może kosztować (pytanie ważne o tyle, że jest to nurek i zależy mi na wodoszczelności).

Sprawa dość pilna ...

Edit Zegarek to SEIKO Diver's WR 200 na 7S26.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wygląda na to, że sprawa załatwiona. Przy okazji - na stronie zibi jest bardzo fajna wyszukiwarka serwisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie sie wlos zahaczyl o regulator. mialem to samo. uderz nim szkielkiem o dloń tak dość energicznie. zegarmistrz mi mówił że to często pomaga po upadku (włos wraca do poprzedniego położenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...................uderz nim szkielkiem o dloń tak dość energicznie. zegarmistrz mi mówił że to często pomaga po upadku (włos wraca do poprzedniego położenia).

Co za zegarmistrz ? :cry: ?

Bezpieczniej otworzyć - odhaczyć - sprawdzić - zamknąć.

Przy odhaczaniu wstrząsami można bardziej namieszać niż było.

:?

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem co myśleć. Zegarmistrz odhaczył. Zabrałem zegarek - działał bez problemu 2 dni - trzeciego budzę się i jest + 1 godzina, zegarek wyraźnie przyspieszył. Wku... się i potrząsnąłem nim - znowu chodzi dokładnie jak kwarc. Istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie ? Zazanaczam, że spadł mi tylko raz - drugie przyśpieszenie wynikło "samo z siebie" ...

Jakaś wada fabryczna ?

EDIT - potrząsnąłem nim "tak ze złości" nie w celu odhaczania czegokolwiek ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba faktycznie cos nie tak moze nie zachacza a skleja Ci sie wlos? to sie moze zdarzyc i bez wstrzasu. musisz z powrotem do zegarmistrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też pomyślalem o sklejaniu włosa - zastanawiam się od czego mogłoby się to przytrafić. Czasem zegarek leży przy monitorze zazwyczaj wyłączonym ... ale ?

edit: WIEM ! Tej nocy leżał obok dwóch telefonów komórkowych ! Może to o to chodziło ? Jedna komórka wytwarza dość spore pole elektromagnetyczne - a dwie !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam upadek (uderzenie) moze szczatkowo namagnesowac, nie wiem jak to wyglada w takiej skali, bo uderzenie powinno byc ubiegunawiajace np jednym koncem preta. Rozmagnesowac mozna rowniez mechanicznie, tj przez ponowne uderzenie (to moze tlumaczyc metode ww zegarmistrza), ale sa na to bardziej cywilizowane sposoby.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też pomyślalem o sklejaniu włosa - zastanawiam się od czego mogłoby się to przytrafić. Czasem zegarek leży przy monitorze zazwyczaj wyłączonym ... ale ?

edit: WIEM ! Tej nocy leżał obok dwóch telefonów komórkowych ! Może to o to chodziło ? Jedna komórka wytwarza dość spore pole elektromagnetyczne - a dwie !?

Spokojnie. Komóra wytwarza pole zmienne, i to wysokiej częstotliwości. Poza tym włos w Seikaczu (jak i w większości zegrków) jest amagnetyczny. Raczej sądziłbym, że przy upadku włos dostał oleju z mechanizmu naciągu.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie wszystko działa prawidłowo - poczekamy co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki zegarek ? Post nr 1 w tym wątku się kłania ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... wygląda na to, że jesteś ślepy na starość :D

Informuję opinię publiczną, że Seiko idzie bardzo dokładnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądze - to Amfibie mają dusze :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pytanie raczej do egzorcysty niż do mnie :D

Informuję, że Seiko idzie punktualnie. Co ciekawe w nocy leżąc na plecach zegareczek zwalnia - w ciągu dnia przyśpiesza tak, że odchyłka dobowa jest praktycznie nieazuważalna. Jeżeli dalej tak będzie to regulacja raz na tydzień powinna w zupelności wystarczyć - a być może wystarczy nawet raz na dziesięć dni !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusje polityczne i o niczym proszę prowadzić w odpowiednim dziale.

Reklamacje, skargi i zażalenia proszę wysyłać na priva.

Dziękuję.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.