Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zbyszke

Zegarkomaniak z (nie tak znow dalekiej) Polnocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem aktywny na forum jakis czas, ale dotarlo do mnie, ze sie nie przedstawilem.

A wiec po kolei: mam juz 40-tke na karku, mieszkam i pracuje w Szwecji (mam nadzieje: chwilowo). Zegarkomania zarazilem sie w dosc nietypowy sposob - Szwedzi sa narodem uwielbiajacym aukcje i sprzedaz rzeczy uzywanych. Trafilem do domu aukcyjnego Kaplans i tam zaczalem przygladac sie zegarkom (a uwierzcie mi , jest sie czemu przygladac) i ... wpadlem po uszy.

Wczesniej traktowalem zegarki czysto uzytkowo: pierwszy byl 17-kamieniowy nakrecany Wostok, ktory dostalem od chrzestnego na pierwsza Komunie. Pamietam, ze moj najlepszy kolega dostal na teze Komunie Wostoka, ktory mial 18 kamieni i w zwiazku z tym byl DUZO lepszy jego zdaniem - strasznie mnie tym gnebil a ja mu zazdroscilem. Wostok spieszyl sie gdzies 30 s na dobe, ale chodzil ponad 10 lat dopoki go nie zgubilem na wakacjach. Na studiach obywalem sie bez zegarka :) , mozna, przeciez wokol same czasomierze, a i spytac sie mozna o godzine. Potem, przed wyjazdem do Wlk. Brytanii w 1998 roku kupilem sobie kwarca Casio (chyba nazywal sie Illuminator), z alarmem i podswietleniem wyswietlacza. Uzywalem go jeszcze rok temu, ale koperta zaczela sie powoli rozpadac, a pasek zmienialem w miedzyczasie chyba z 5 razy. Po nastepnych kilku latach, bedac w wieku Chrystusowym, ozenilem sie i nastepny zegarek to prezent dla zony: Tissot Ballade - zdjecia sa w podforum: "Ogolne: jaki zegarek nosza Wasze Panie". Jakos tak w tym samym czasie wyjechalismy do Szwecji (ten Tissot mogl juz byc ze szwedzkich pieniedzy) i podczas wakacji w Polsce kupilem sobie w sklepie Zibi zegarek Seiko Kinetic -zdjecie jest w temacie: "Jaki zegarek masz dzisiaj na rece". Sprzedawca zreszta zrobil mnie troche w konia IMHO, bo ja prosilem o zegarek automatyczny (mialem na mysli mechanika z automatycznym naciagiem - chcialem, zeby wskazowka sekundowa "plynela") a on sprzedal mi tego Seiko, ktory ma wiele zalet i jest w pewnym sensie automatem, ale sekundnik w nim skacze, jak to w kwarcu. No coz, bylem wtedy totalnym ignorantem zegarkowym, choc teraz jest tylko troche lepiej :lol: .

Potem jak wspomnialem przyszly aukcje i wirus zegarkomanii. Nabylem pare ladnych zegarkow m. in. dwa stare nietypowe Atlantiki z lat (chyba...) 50-tych - jeden ze wskaznikiem rezerwy chodu (zdjecie jest gdzies na forum) i drugi pozlacany automat mechanizm 25 kamieni. Mam tez kilka zegarkow kieszonkowych a z nich moim faworytem jest srebrny Zenith Extra Prime 21 kamieni za lat 1930-tych. Niesamowicie dokladny - dobowe wahania to -3 do +5 s (lepiej niz moj Seiko Premier Automatic, ktory spieszy sie regularnie 7-8 sekund na dobe). Zenitha odlozylem jednak na polke, bo na pewno wymaga czyszczenia i smarowania. Z tym jednak musze poczakac do ferii w Polsce, kiedy to dam zarobic zegarmistrzowi, a potem bede go regularnie nosil, na szczescie mam taki zawod, gdzie uzywanie zegarka kieszonkowego nie budzi zdziwienia.

To tyle na powitanie, sorry jesli dla kogos moje wywody byly przydlugie.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc!!

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kńrkommen :lol:

mam nadzieję ze dobre słowo wpisałem, nie chciałbym nikogo urazić

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pontosek

Ave :)

Przedstawiłeś się ładnie i ciekawie :lol: Miło Cię poznać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość piotrab

czesc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SPORTURA 01

Witaj Człowieku z dalekiej (jak dla nas) pólnocy. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Joł!

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc :D

Wywody... w sam raz :wink:

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.