Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

karlkox88

Unitas 6498-jak nakręcać by nie przekręcić?

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi się tak wydawało :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teoria :), są mechanizmy które pod koniec rezerwy wykazują większe odchylki chodu..

Doświadczenie nauczyło mnie że każdy mechanizm należy traktować indywidualnie, to zbiór elementów których dokładna praca bywa różna w obrębie tego samego modelu mechanizmu.

Edit

Poniżej odchylki po ponad 40 dniach, regulacja samodzielna, mechanizm 4r36 Seikopost-107633-0-47132100-1557694380_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Unitas 6498 to mechanizm o naciągu ręcznym a Miyota 8215 i Sellita 200 z automatycznym. To taka różnica jak samochód z manualną i automatyczną skrzynią biegów.

W jednych mechanizmach zegarków mocowanie sprężyny do bębna jest stałe a w drugich tarciowe co ma przełożenie na maksymalną możliwą siłę naciągową sprężyny i odchyłkę przy pełnym naciągu. W obu typach mechanizmów sposób przełożenia naciągu, stopień przekładni jest zasadniczo inny, znacznie wyższy w automatach by dać szansę układowi sprzęgła, które nie może być traktowane tak wysokim momentem jak w mechanizmach z naciągiem ręcznym. Tym samym jest więcej kręcenia koronką w mechanizmach z naciągiem automatycznym. Aż do nieskończoności w automatach, które nie mają możliwości dokręcania koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej odchylki po ponad 40 dniach, regulacja samodzielna, mechanizm 4r36 Seikoattachicon.gifScreenshot_20190512_225131.jpg

Fiu, fiu... Ładne :)

Unitas 6498 to mechanizm o naciągu ręcznym a Miyota 8215 i Sellita 200 z automatycznym. To taka różnica jak samochód z manualną i automatyczną skrzynią biegów.

Nie wiem, czy nie znasz się na zegarkach czy na samochodach, ale porównanie pasuje jak pięść do nosa:

... zarówno Miyota 8215, jak i Sellita 200 (czy ETA 2824) mają obok wersji automatycznych również wersje manualne. 

Niestety, w necie nie mogłem znaleźć instrukcji lub specyfikacji dla Ety 6498 (Unitasa) :(

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu, fiu... Ładne :)

Nie wiem, czy nie znasz się na zegarkach czy na samochodach, ale porównanie pasuje jak pięść do nosa:

... zarówno Miyota 8215, jak i Sellita 200 (czy ETA 2824) mają obok wersji automatycznych również wersje manualne. 

Niestety, w necie nie mogłem znaleźć instrukcji lub specyfikacji dla Ety 6498 (Unitasa) :(

Można odnieść wrażenie,  że nie znasz się na zegarkach, samochodach, ani też na internecie... ;)

https://shopb2b.eta.ch/technical_documents/index/pdf/id/1914/

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację: można odnieść wrażenie. Jak nie wiesz, o czym jest dyskusja B)

Pomogę Ci: o liczbie obrotów wymaganych do nakręcenia sprężyny.

Tutaj masz dwie instrukcje, w których jest to podane - dla Sellity i Miyoty:

http://www.sellita.ch/scripts/calibres/images/Brochure_technique-SW200-1_39.pdf

https://miyotamovement.com/uploads/product/155/pdf/190307111641xiede.pdf

To teraz pokaż, że znasz się na Internecie i znajdź taką instrukcję dla Unitasa.

Na pewno gdzieś musi być. Powodzenia :D

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro sprecyzowałeś...

Nie ma innej "prawilnej" instrukcji dla Unitasa niż ta wydana przez ETA ;)

Z praktyki: wymagają około 38 - 40 obrotów koronki. Sprawdzone na 4 zegarkach z 6498/97. Wszystkie mają rezerwę chodu nieco ponad 50 godzin.

Z ciekawostek. Manualna maleńka Miyota 6T33 nakręca się w pełni po ok. 18 obrotach koronki, co jest zgodne z danymi podanymi przez producenta, chodzi przez ok. 40 godzin.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dud84
W dniu 15.05.2019 o 15:00, Anansi napisał:

Z praktyki: wymagają około 38 - 40 obrotów koronki. Sprawdzone na 4 zegarkach z 6498/97. Wszystkie mają rezerwę chodu nieco ponad 50 godzin.

hmm ciekawe mam steinharta na unitasie 6498 i 25 obrotow jest nakrecony na maxa pozatym producent podaje ze max naciag pozwala na ok 40 godzin pracy. wiec jak to jest te same mechanizmy tylko inne zegarki i inne parametry ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam unitasa w Glycine incursore. Zegar ma ok 8 lat. Nakręcam rano i wieczorem  po ok 15-20 obrotów do wyczuwalnego oporu. Nakrecam dwa razy bo lubie ten dźwięk :)

Zegar sie spóźnia ok 8 sek na dobe. Pewnie mozna by go wyregulowac lepiej,ale po co ? Po tygodniu daje min do przodu i jest OK. Raczej nie oczekuje od niego prezyzji kwarcu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.