Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bober5264

UNDONE Urban Tropical - recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jako, że mało jest o tym zegarku w sieci (pomijając sponsorowane artykuły i filmy) postanowiłem pokusić się o recenzję.

Jest to moja pierwsza recenzja, a że nie jestem typem pisarza, to będzie krótko, ale postaram się nadrobić zdjęciami. Jeśli coś pominąłem, albo pojawią się jakieś pytania zapraszam do komentowania.

Undone - czyli stosunkowo nowa firma pochodząca z Hong Kongu oferuje zegarki,które na etapie składania zamówienia można dowolnie konfigurować. Ja skusiłem się na oferowany katalogowo model Urban Tropical w wersji Caraibbean, jedyną modyfikacją u mnie jest przeszklony dekielek (o tym później).

Nie byłem pewien czy zegarek na żywo przypadnie mi do gustu, ponieważ często coś co podobało mi się w sieci na żywo już nie, dlatego też go nie personalizowałem bo utrudniłoby to jego dalszą sprzedaż.

undone (1 Of 20)

O zegarku słów kilka:

Jeśli chodzi o kopertę, wykonana jest ze stali i sprawia wrażenie solidnej. Mamy tu dosyć standardowy i uniwersalny rozmiar - 42mm średnicy bez koronki. Grubość to ok 13,5mm, niby dużo,ale sporo dodaje tu wypukłe szkiełko a wysokość samej koperty jest optymalna (bo ok 11mm). Główną zaletą dla osoby takiej jak ja - z małym nadgarstkiem (16,5cm) jest l2l który wynosi 47mm. Między uszami klasyczne 20mm.

Z boku znajdziemy przyciski chronografu, mające fajny design i przyjemny w użyciu 'klik', a pomiędzy nimi logowaną wciskaną koronkę.

Dekielek jest wciskany, co m.in. przekłada się na niską wodoszczelność na poziomie 30m.

Wypukłe mineralne szkiełko nadaje charakteru vintage, chociaż przy tej cenie można byłoby się jednak pokusić o szafir, a chociaż powłokę.

undone (11 Of 20)

undone (16 Of 20)

undone (20 Of 20)

undone (18 Of 20)

Mechanizm napędzający ów czasomierz to kwarcowy  'Seiko Instruments Inc. VK64 Mechanical-Quartz Hybrid Flyback Chronograph' na mechanizmach się nie znam, rozróżniam kilka automatów których jestem zwolennikiem ale niestety jeszcze nie mój czas na chrono w automacie. Zegarek chodzi punktualnie czego oczywiście po kwarcu możnaby się spodziewać. Miłym dla oka dodatkiem, jest możliwość podejrzenia mechanizmu przez przeszklony dekielek.

undone (19 Of 20)

undone (7 Of 20)

Tarcza:

Creme de la creme całości jest oczywiście tarcza w stylu 'Tropikalnym'. Producent oferuje 3 rodzaje, nazwijmy to bez 'postarzania', średnie i mocne, zdecydowałem się na wersję średnią, która na żywo (szczególnie w słońcu) daje mega świetny efekt i jest jedną z głównych powodów, dla których skusiłem się na zakup. Na tarczy mamy dwie dodatkowe tarcze, jedna odmierzająca minuty przy włączeniu chronografu i drugą 24godzinową wskazującą porę dnia. Na godzinie 6 znajdziemy okienko z datą - czarne arabskie cyfry na białym tle - i do tego tła mógłbym się przyczepić ponieważ uważam, ze lepiej wyglądałoby gdyby cyfry były białe, a tło czarne.

undone (12 Of 20)

undone (5 Of 20)

undone (17 Of 20)

Pasek:

Zegarek kupiłem na proponowanym przez producenta postarzanym brązowym rally. Pasek wydaje się być dobrej jakości, duży plus za teleskopy typu quick pin, aczkolwiek na zdjęciach zegarek widzicie na innym pasku, ponieważ rally jednak nie do końca pasuje do mojego stylu.

undone (3 Of 20)

Cena:

Producent wycenia zegarek na 345$ i oferuje darmowa dostawę. W przypadku wysyłki do Polski musimy niestety liczyć się z koniecznością opłacenia opłaty celnej i Vatu.

Czas dostawy:

Od zamówienia do otrzymania zegarka minęło 19dni, a czego 7 z nich zegarek spędził w izbie celnej Poczty Polskiej

Podsumowując:

Mamy do czynienia z niezłej jakości kwarcowym chrono z nietuzinkowa tarczą. Design całości jest podobny do Omegi Speedmaster co jest zarówno jego wada i zaletą, dzięki czemu zyska stado zwolenników jak i przeciwników. Osobiście z zakupu jestem zadowolony i podejrzewam, że nieprędko trafi na forumowy bazarek.

undone (14 Of 20)

undone (8 Of 20)

undone (9 Of 20)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś nie tak z tymi zdjęciami. Bardzo słaba jakość...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się fotki wyświetlają w całkiem spoko jakości :)

Fajna recka, ciekawy zegarek. Sam się nad nim zastanawiałem, jednak po kilku zasłyszanych opiniach o średniej jakości i spasowaniu firmy UNDONE odpuściłem... choć może to był mój błąd bo na fotkach zegarek prezentuje się konkretnie. Ja bym jednak zrezygnował z przeszklonego dekla przy kwarcowym zegarku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Dziękuję za recenzję ;) ogólnie bardzo fajny zegarek, mnie kiedyś trochę kusił Snoopy ale jakoś mi przeszło ;) teraz znów kusi Basecamp, ale sam nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Fajna recenzja :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na laptopie zdjęcia ok., podobnie jak recenzja :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, na telefonie zdjecia wygladaja do kitu.. nie wiem jak to zmienic

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten przeszklony dekiel....wypalił mi oczy. Mogli chociaż przydymić szkiełko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też maiałem chwilę zastanowienia nad zakupem, ale mi przeszło, jednak tego typu produkty nie są dla mnie  :)

Recenzja fajna, zdjęcia po kliknieciu też dobrej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za recenzję, fotki spoko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.