Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Noodles

Policzmy MM200 i 62MAS'y...

Rekomendowane odpowiedzi

Dałbym minusa, ale się nie da 
Na co się szykujesz? 

Plan sprzed paru miesięcy był taki, żeby zastąpić go Tudorem albo Omegą. Jednak „udało mi się” przekroczyć dość znacząco budżet na wykończenie mieszkania, więc chciałem odłożyć tą zmianę w czasie.
Chyba jednak nie chce go już trzymać. A jest parę zegarków w zbliżonym budżecie, które widziałbym u siebie. Na razie nie przesądzam nic poza tym, że Seiko będzie szukał nowego właściciela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, evilym napisał(-a):

To bardziej unboxing niż recenzja.

Tak, tak, masz rację, ale są też recenzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, machlo napisał(-a):

W SJE093 obeszli ten problem dodając małą kropeczkę lumy na indeksie minutowym na zewnątrz od ramki daty. Idealne rozwiązanie, które nie psuje niczego wizualnie.

SJE093 to w ogóle zegarek idealny. Mechanizm 6L37 zaskakująco dokładny. To pierwszy mój zegarek, który po miesiącu „zrobił” 2s (!) różnicy w stosunku do referencji. Nie pamiętam już czy na „+”, czy na „-”, ale pierwszy raz spotkałem się z takim osiągnięciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.01.2024 o 20:08, machlo napisał(-a):

W SJE093 obeszli ten problem dodając małą kropeczkę lumy na indeksie minutowym na zewnątrz od ramki daty. Idealne rozwiązanie, które nie psuje niczego wizualnie.

Zastanawiam się co lepsze / gorsze. Kropka na indeksie, ogryzek, brak czegokolwiek czy krzywa data... 

Do końca chyba żadne rozwiązanie mnie w 100% nie odpowiada. 

image.thumb.png.c6c4b764accdbd915b437d7ca622eae7.png

image.thumb.png.ead01f7c78d9f3ca96a51164a33bb63f.png

image.thumb.png.0a431a5b2b191a33f955fc4d0e28bb7b.png

image.thumb.png.a9e8f1baed9e0cd2539d2f10739fdf73.png

W dniu 1.01.2024 o 21:13, rafi napisał(-a):

Plan sprzed paru miesięcy był taki, żeby zastąpić go Tudorem albo Omegą. Jednak „udało mi się” przekroczyć dość znacząco budżet na wykończenie mieszkania, więc chciałem odłożyć tą zmianę w czasie.
Chyba jednak nie chce go już trzymać. A jest parę zegarków w zbliżonym budżecie, które widziałbym u siebie. Na razie nie przesądzam nic poza tym, że Seiko będzie szukał nowego właściciela.

To czekam na jakieś konkrety 🙂

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadam:

Ramka daty i wszystko ładnie symetrycznie:

20220906_123702.thumb.jpg.1021bd4c0e6212e9468074bf5f3f9745.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, evilym napisał(-a):

Zastanawiam się co lepsze / gorsze. Kropka na indeksie, ogryzek, brak czegokolwiek czy krzywa data... 

Do końca chyba żadne rozwiązanie mnie w 100% nie odpowiada.

Dla mnie najbrzydsze rozwiązanie to "krzywa data" pomiędzy 4 i 5. Kiepsko wygląda też "ogryzek", jak w nowszych SPB143, a brak ramki datownika w ogóle dyskwalifikuje zarówno starsze, jak i nowsze modele. Kropka na indeksie w SJE093 zupełnie nie przeszkadza, ale gdyby jej nie było, jak w SLA017, to też by się nic nie stało. Jest jeszcze rozwiązanie z pogranicza "ogryzka" i kropki na indeksie w postaci świecącego indeksiku na wewnętrznym pierścieniu, jak w GS SBGH289, ale też raczej takie sobie jeśli chodzi o estetykę...

s3-img02.jpg?mh=630&mw=1120&hash=6CAD43A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.01.2024 o 21:13, rafi napisał(-a):

Zastanów się raz jeszcze 😉 Sprzedasz go a potem będziesz żałował. W tych pieniądzach nic lepszego nie kupisz - SPB143 to po prostu świetny zegarek 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanów się raz jeszcze Sprzedasz go a potem będziesz żałował. W tych pieniądzach nic lepszego nie kupisz - SPB143 to po prostu świetny zegarek

Ja wiem, że to jest świetny zegarek. Gdybym tak nie uważał, to bym go nie kupił. Super zaprojektowany, dość wygodny, z powłoką, dzięki której się nie rysuje i jeszcze z długą rezerwą chodu.
Tylko ja jakoś nie mam do niego szczęścia. Albo do serwisu centralnego Seiko w PL. Nie wiem, w każdym razie teraz zaniosłem do do porządnego zegarmistrza, żeby go ogarnął i żebym z czystym sumieniem mógł go puścić dalej.
Nie mam wątpliwości, że za tą kasę lepszego (w sensie fajniejszego) divera nie kupię. Dlatego pewnie coś tam dołożę. I najprawdopodobniej nie kupię divera.
Także z bólem serca, ale decyzja zapadła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.01.2024 o 09:32, Funky_Koval napisał(-a):

Odpowiadam:

Ramka daty i wszystko ładnie symetrycznie:

20220906_123702.thumb.jpg.1021bd4c0e6212e9468074bf5f3f9745.jpg

Takich już raczej robić nie będą 🙂

W dniu 3.01.2024 o 10:52, zorka-5 napisał(-a):

Dla mnie najbrzydsze rozwiązanie to "krzywa data" pomiędzy 4 i 5. Kiepsko wygląda też "ogryzek", jak w nowszych SPB143, a brak ramki datownika w ogóle dyskwalifikuje zarówno starsze, jak i nowsze modele. Kropka na indeksie w SJE093 zupełnie nie przeszkadza, ale gdyby jej nie było, jak w SLA017, to też by się nic nie stało. Jest jeszcze rozwiązanie z pogranicza "ogryzka" i kropki na indeksie w postaci świecącego indeksiku na wewnętrznym pierścieniu, jak w GS SBGH289, ale też raczej takie sobie jeśli chodzi o estetykę...

s3-img02.jpg?mh=630&mw=1120&hash=6CAD43A

Ciekawa sprawa z tym ogryskiem i brakiem ramki. 

Jak inni tak robią to jest spoko, jak Seiko, to już mniej lub wręcz krytykowane... 🤔

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, evilym napisał(-a):

Ciekawa sprawa z tym ogryskiem i brakiem ramki. 

Jak inni tak robią to jest spoko, jak Seiko, to już mniej lub wręcz krytykowane... 🤔

No może dlatego, że na każdą rekreację czy reinterpretację 62MAS patrzy się przez pryzmat pierwowzoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak powinna wyglądać bransoleta idealna (pod kątem użytkowania) do naszych 62MAS 😉

Niestety to bransoleta L&S 😋

Screenshot_20240105-232341_YouTube.jpg

Screenshot_20240105-232320_YouTube.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skracanie bransolety i mikroregulacja rewelacyjne.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzesnie zdjęcie to mm200. A tu biedaMAS.

IMG_0811.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_4651.thumb.JPG.0b2f734f153c79fa6822bb4aa3d66d04.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest drugi MM200. Teraz mam 2 szt MM200 i 1 szt BiedaMasa. 6 nurków Seiko. Chyba już wystarczy :)

IMG_0859.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

065

Powiem na żywo petarda.

PSX_20240212_165147.jpg

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, zorka-5 napisał(-a):

Koszula, marynarka i... 62MAS... No i co Wy na to?

62MAS.jpg

really-daniel-craig.gif

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

really-daniel-craig.gif

Hmm... no wiem, wiem, z granatową tarczą lepiej pasowałby do granatowej marynarki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_4868.thumb.JPG.b357a93ec5908a72ab5298a9cef1948e.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi