Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JAN89R

FOTOGRAFIKA (FOTOGRAFIA) AMATORSKO

Rekomendowane odpowiedzi

Pentax robi ponoć bardzo dobre obiektywy ale z elektroniką już jest tak sobie (zdanie znajmego) wymienione aparaty przyciągają mnie ceną, myślę też nad klasyczną lustrzanką ale nie jestem zwolennikiem tradycyjnego fotografowania, lubię widzieć od razu co zrobiłem a nie czekać na wywołanie.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Ta tabelka ktora zamiescilem to oczywiscie ze do negatywowych filmow. Odwracalne odpada zeby dobrze naswietlic w ten sposob. Mozna jedynie trafic jak ma sie dobre oko w ocenie kadru. Ale gwarancji nie ma zadnej. Negatywowe wytrzymaja ew. blad bez wiekszego trudu. I tak wiecej zalezy od labu w ktorym sie obrabia. Zakladam w miare poprawne naswietlenie.

Potem byla krotka dyskusja na temat sprzetu. Moje zdanie brzmi: Kupic taki jaki nam pasuje. Roznice w ew. jakosci zdjec nie beda mocno duze.

Prywatnie: Naprawiam sprzet, z tego zyje aktualnie. I jako naprawiacz sprzetu obstaje z uporem maniaka przy Olympusie. Powodow jest masa. Od czysto technicznych po matryce jakie sa stosowane wlasnie w Olkach. Z szumami to wielka przesada. Owszem Canon ma swietne matryce ktore dzieki wbudowanej pomocniczej elektroniki nie szumia. Ale jak popatrzec lepiej. To widac dlaczego. To jest bardzo drapiezny mechanizm redukcji szumow. Odbywa sie kosztem reprodukcji drobnych roznic kolorystycznych. Z sama jakoscia tych pikseli nie ma wiele wspolnego. Jezeli ktos lubi taki kolor to OK. Wiekszosc ludzi na fote z kilkoma mocnymi do bolu kolorami powie ze jest lepsza od tej samej foty na ktorej beda niuanse barwne. Takie zycie i jego sprawa. Ktos kiedys wysunal teze ze na matrycy 4/3 w technologi CCD nie da sie tylu pikseli zmiescic co na CMOS. Otoz jest dokladnie na odwrot. Dlatego Canon poszedl w rozmiar matrycy. A Olympus obstaje dalej przy 4/3. Co do szerokiego kata. Jest pewno utrudnienie. Poniewaz poza Olympusem nikt nie robi takich obiektywow. Troche Sigma cos kombinuje. Ale wypada to blado przy olympusowskich obiektywach. Te foty ktore wlepilem sa robione Olkiem. I to takim starym C 720. Poza ostatnim ktore jest z E 400.

Na plus dla olympusa zadzialac moze jeszcze jakosc tych obiektywow i ich jasnosc. Idzie o to co mozna kupic aktualnie. :) Raczej inne firmy odstaja od tego. Ale reklama czyni cuda i mamy tak jak mamy.

Powiem jeszcze jedno: Pentax zachwial moja wiare w Olympusa dzieki nowemu aparacikowi ktory pokazal. To samo mozna powiedziec o jego blizniaku z Korei. Mowa o Samsungu. A jezeli ktos powie ze koreanskie g.... to chetnie wysle fote bebechow Canona np. I mozna sobie poczytac jakie uklady i od kogo sa tam w srodku 8) poza matryca ma sie rozumiec :)

Padlo stwierdzenie tez ze Pentax to egztyka :D Chyba mlody autor tej opinii :D Mozna powolac sie na analogie do zegarkow. Pentax i Olympus maja mechanizmy wlasne a nie modyfikowane obce. Sa troche inne od reszty. A odmiennosc zawsze byla tepiona przez ogol ludnosci. Nie mam niczego zlego na mysli. Ale zawsze staje okoniem jak mnie ktos w jedyny wlasciwy standart chce wtloczyc.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) Padlo stwierdzenie tez ze Pentax to egztyka :lol: Chyba mlody autor tej opinii :D Mozna powolac sie na analogie do zegarkow. Pentax i Olympus maja mechanizmy wlasne a nie modyfikowane obce. Sa troche inne od reszty. A odmiennosc zawsze byla tepiona przez ogol ludnosci. Nie mam niczego zlego na mysli. Ale zawsze staje okoniem jak mnie ktos w jedyny wlasciwy standart chce wtloczyc.

Owszem, młody. I nadal twierdzę, że w dziedzinie cyfraków Pentax to egzotyka.

Dobre jest nie tylko to, co dobre, ale i to co łatwo dostępne i wymienne. A tego Pentax obecnie nie oferuje.

Może myślę nieprawidłowo, ale uważam, że dobre aparaty to te, których używają profesjonaliści. Czyli Nikon i Canon (z cyfraków).

Co do szumów - podałeś przykład Canona, ale Nikon też nie szumi. Niektórzy twierdzą nawet, że szumi mniej od Canona. A Olympus? Ja wierzę oczom swym, a zdjęcia z Olympusa powyżej ISO400 nie zachęcają.

Jasne, szum nie jest najważniejszy. Ale jest ważny.

A szeroki kąt? Canon ma obiektyw 14 mm (elka). Nie twierdzę, że używałbym tego. Czy Olympus ze swoim kolosalnym mnożnikiem może odeprzeć ten cios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze odeprze. W ofercie Olympusa jest 8mm ogniskowa. Tez bym pewnie tego nie uzywal :lol: Co do szumow. To moje prywatne zdanie. Matryce CCD maja teoretycznie mniejsze zaszumienie w stosunku do CMOS-a. Tyle ze CMOS sa robione tak jak procesory np. Te same linie produkcyjne. Mozna dolozyc troche tranzystorkow pomocniczych. I tak jest w przypadku Canonowskich matryc. Dlatego niby mniej szumiace sa. Bo oni sie chwala ze to inteligentna elektronika. OK niech jest. A co bedzie jak np. Nikon czy Olympus doloza maly scalaczek pomocniczy do matryc CCD ?. Bo teraz takiego specjalizowanego to tego zadania nie ma. Robi to sam procesor glowny aparatu. To mysle ze wtedy przewaga w szumach moze zmalec.

Pentax opiera sie razem z Samsungiem na starych obiektywach. Jest tego ogrom caly. Tyle ze takie zapasy maja ew takie swiry jak ja. Bo kope lat temu mialem Pentaxa SFXn. Machina niesamowita. Jeden z pierwszych na swiecie z dobrze dzialajacym AF(chyba pentax pierwszy zrobil lustrzanke AF, tak wiec z procy karmieni to oni nie sa)I te obiektywy z mocowaniem K mozna przypiac do tej nowej lustrzanki. Zmodyfikowane KAF i KAF2 tez. Jednym slowem kompatybilnosc wstecz od momentu wprowadzenia mocowania K to bedzie juz z pol wieku lekko.

W Polsce Pentax nie byl popularny za bardzo. Natomiast w Angli albo Francji to masa tego jest. Ja to dla draki to chyba sobie kupie slynnego Z1. Bo nie mialem takiego. A to ciekawy aparat bardzo. Bo w oprogramowaniu zaszyty algorytm do uczenia sie. Tzn jezeli dzialania fotografa wykazuja jakas konkretna logika w dzialaniu. Np jakas korekcja w okreslonej sytacji sie powtarza to za 3 czy 4 razem aparat zakotluje sobie w leb i sam taka korekcja wezmie. To bardzo fajne jest. Musze postudiowac czy ten stary pomysl z przed lat powrocil w nowych lustrzankach Pentaxa. Bo taki przedsmak tego byl juz w SFXn i bardzo mi to pasowalo. Znajomy mial Zeta i mowil ze szybko aparat zatrybil jego sposob fotografowania.

Zapomnialem dodac. Masa profesjonalistow ma Olka E1 i pomimo marnych 8) 5Mpx trymaja je jakos jako glowny roboczy aparat. Nikon i Canon sa Ok. Ale to jak z reklama. Jakich samochodow jest najwiecej na ulicy? Czy na pewno wlasnie tych najlepszych??

A z zegarkami jak jest? Tylko takie swiry jak my wiemy o jakichs firmach egzotycznych z punktu widzenia normalnego zegarko-nosiciela. I on bedze twierdzic ze ten jego jest wlasnie OK.

Jak by nie bylo: Kupic trzeba taki jaki nam sie podoba. Nie ulegac opowiesciom ze firma X jest lepsza jak Y. My bedziemy nim robic zdjecia. A jak pojdziesz do sklepu to po wzieciu do reki nie mysl ze to nie Nikon np. to beeeeee jest. Masa ludzi kupowala np Canona EOS 350 zamiast E 300 z tego powodu. Podkreslajac ze E 300 lepiej im sie podobal ale nie byl Canonem. To tylko przyklady. Nie mam nic do tego co kto kupi. Wez do reki i sprawdzaj wszystkie. Jak nie masz zadnych zapasow w obiektywach to jestes wolny czlowiek.

A i jeszcze jedno. Do Gimpa bedzie inteligentna 8) wtyczka do znoszenia szumow z foty.

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec
Wez do reki i sprawdzaj wszystkie. Jak nie masz zadnych zapasow w obiektywach to jestes wolny czlowiek.

Racja, kazdy poleca w sumie to, co JEMU sie podoba. Odnosnie D50 Nikona, zeby manipulowac czasem/przyslona trzeba grzebac w menu. Amen.

Ogolnie to te lustra cyfrowe maja tandetne wizjery (wezcie sobie starego analoga do reki i zerknijcie w wizjer, np Canona A-1, czy chocby jakas Praktice lepsza). Zaraz ktos napisze, ze to kwestia rozmiarow klatki 35 mm vs matrycy, ktora zbizona jest do APS. I tu sie myli, bo swietej pamieci Minolta w modelu 7D pokazala, ze sie da.

Pozatym Kokop potwierdzi, ze kiedys w inny sposob sie robilo sprzet. On dzialal dziesiatki lat, lub przezywal ze 2 pokolenia. Nowe sprzety? Nie oplaca sie juz tak trwalych robic, w wiekszosci plastikowe zabawki, tyle, ze drogie. Bo sie zepsuje, serwis sie oplacal nie bedzie, beda nowe technologie niekompatybilne ze starymi - kupi sie nowe... I nie mowie o takich urzadzeniach jak Hasselblad, czy Leica (choc ta z nowa "emka" cyfrowa dala ciala). Ale to juz sprzety naprawde klasy hi-end :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) Co do szumow. To moje prywatne zdanie. Matryce CCD maja teoretycznie mniejsze zaszumienie w stosunku do CMOS-a. Tyle ze CMOS sa robione tak jak procesory np. Te same linie produkcyjne. Mozna dolozyc troche tranzystorkow pomocniczych. I tak jest w przypadku Canonowskich matryc. Dlatego niby mniej szumiace sa. Bo oni sie chwala ze to inteligentna elektronika. OK niech jest. A co bedzie jak np. Nikon czy Olympus doloza maly scalaczek pomocniczy do matryc CCD ?. (...)

Nie wiem jak jest naprawdę, ale jeśli tak jak mówisz, to nie widzę sensu w postępowaniu Nikona i Olympusa... Skoro można tak łatwo, to dlaczego nie?

Jakich samochodow jest najwiecej na ulicy? Czy na pewno wlasnie tych najlepszych??

No... Najlepsze zwykle są drogie.

amigowiec: Tak, ale to nie jest odosobniona praktyka firm produkujących aparaty. To samo dotyka rowery, części do nich, sprzęt elektroniczny, samochody etc. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady i informacje, własnie odbyłem rozmowę ze znajomym fotografem i powoli zaczynam dochodzić do wniosku, że jednak nie lustrzanka cyfrowa (jednak cena za takową jest dość wysoka) a dobry cyfrak z dużą mozliwością ustawiania manualnego. Może Canona G7? Albo jakiegoś Lumixa czy moze Olympusa SP-510UZ lub Kodaka P712? Sam już nie wiem, dobrze chociaż, że nie kupuję go jeszcze tylko sobie oglądam i się zastanawiam :)

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tym czasem (podczas zastanawiania się :) )

post-2245-0-50766800-1330632528.jpg

post-2245-0-23394700-1330632538.jpg

Nie jest może zbytnio artystyczne ale spodobał mi się ten kontrast pomiędzy szronem w cieniu ławki i kosza do zieleni trawy wystawionej na działanie słońca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a co możecie mi powiedzieć o Sony R1?

Zastanawiałem się nad zaawansowanym kompaktem lub lustrzanką. I to i to mają swoje + jak i -.

Najbardziej w lustrach przerażają mnie obiektywy, a dokładniej ich cena. Zaletą jest dostosowanie do aktualnych potrzeb i jakość fotek.

Kompakty, wiadomo. Mniejsza matryca, niewymienna optyka, całkowicie inna jakość zdjęć.

I trafiłem ostatnio na sonego...

Jestem ciekaw jak on się sprawdza :roll:

Przepraszam za duże uogólnienie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możesz sobie pozwolić na R1 i nie chcesz lustrzanki cyfrowej to kupuj śmiało produkt Sony. Nie zawiedziesz się. To obecnie najlepsza tzw. 'hybryda'. Panasonic ma jeszcze coś w zanadrzu, ale ja bym już nie drążył tematu. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz o FZ50?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

To teraz zaserwuje lekkie zdjecie :). Teraz tak sobie pomyslalem, ze szkoda, ze nie ma zegarka na reku :)

472624.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi rekompensuje to urodą...

FikThor: Tak. Porównaj parametry, a najlepiej przetestuj w sklepie oba aparaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jw_amigowiec ależ Ona coś ma na lewym nadgarstku

:?:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Najlepiej poogladac probki nie ruszonych jeszcze zdjec z tego. Co chcialem kupic jakas cyfre, bo w koncu by sie przydala - nawet sam robilem zdjecia na probe. Za kazdym razem po podjaraniu sie sprzetem (to co, ze plastik fantastik :)) przychodzilo zalamanie, gdy ogladalem otrzymane zdjecia (plastyka obrazu, jego naturalnosc, gdzie to wszystko wcielo?).

Ale to zalezy co kto od aparatu potrzebuje, odradzam Panasoniki, mimo, ze niby maja swietne obiektywy. Nic im nie pomoze.

Z drugiej strony po dobrej postprocukcji na miniaturce do neta moze wygladac ok nawet zdjecie z malpki cyfrowej... Ale o duzych ladnych odbitkach mozna zapomniec :). Przystawka cyfrowa do hasselblada kosztuje tyle, ze nie jeden moglby sprzedac cala swoja kolekcje zegarkow - moze by starczylo.

Przyklad zdjecia z taniej malpki cyfrowej (marki nie pamietam, takie plastikowe badziewie) + postprodukcja.

pijaczek1_179.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec
jw_amigowiec ależ Ona coś ma na lewym nadgarstku

:?:

Faktycznie, miala przeciez zegarek, tyle, ze nie wyeksponowany w kadrze - po % to byly zdjecia i zapomnialem :shock: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amigowiec - odważny jesteś... Nie chciałbym być na Twoim miejscu, gdyby on się obudził... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jw_amigowiec

Jesli to z analoga, to cos nie tak z wolaniem, skanowaniem, lub samym postprocesem;)

To FOMA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli to z analoga, to cos nie tak z wolaniem, skanowaniem, lub samym postprocesem;)

To FOMA?

Nie, nie FOMA.

A co do wołania - zleciłem je i zeskanowanie z negatywu (zapis w formacie *.tif), ale faktycznie jakość była kiepska. Dodatkowo to zdjęcie jest wycięte i interpolowane nieco... :| Czy wiesz może, gdzie można dobrze wywołać film w Szczecinie? Albo może mógłbyś zasięgnąć języka na fotoarts? Będę zobowiązany. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi