Master Yoda 2171 #4976 Napisano 7 Czerwca 2019 Ja ostatnio zrobiłem Ale czy dobre. ...? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4977 Napisano 7 Czerwca 2019 Ja mówię o makro, ale nie w stylu kadr całego owada. Tylko "buźka", ryjek, oczko lub cały owad ale w takiej skali odwzorowania że liczysz włosy na jego łokciach. Takiego zdjęcia nie zrobisz jak konik polny jest ożywiony 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 983 #4978 Napisano 7 Czerwca 2019 Są tacy,którzy unieruchamiają owady i wtedy można dowolnie pstrykać ze statywu ryjek,czy oczko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4979 Napisano 7 Czerwca 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4980 Napisano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Są tacy,którzy unieruchamiają owady i wtedy można dowolnie pstrykać ze statywu ryjek,czy oczko.Oczywiście masz racje, są na to sposoby. Jak pisałem wczesniej o wyposażeniu to wspomniałem również o tym ekwipunku Prawdziwy MacroTiger. Takie lubie Edytowane 7 Czerwca 2019 przez abir 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4981 Napisano 7 Czerwca 2019 Mnie też się podobają takie fotki.Ale kulisy powstawania tych zdjęć nie są pewnie zachęcające Ja ostatnio zrobiłem Ale czy dobre. ...?Dawaj, poogladamy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4982 Napisano 7 Czerwca 2019 Kulisy ćwiczeń studentów chirurgii również. Jak to mówią na sali operacyjnej. Każda nieudana operacja jest połową udanej sekcji zwłok 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4983 Napisano 7 Czerwca 2019 Heh, coś w tym jest... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4984 Napisano 7 Czerwca 2019 Żadne makro, tak strzeliłem przypadkowo "z ręki"I jeszcze zachód .... Prosto z puszki. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4985 Napisano 8 Czerwca 2019 Nie no, ładne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 983 #4986 Napisano 8 Czerwca 2019 Dzisiaj ładne światło,ale dosyć silny wiatr.Bardzo ciężko było coś strzelić.Zmieniłem obiektyw na inny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4987 Napisano 8 Czerwca 2019 Spoko. Bardzo fajne ujęcie. Wiatr to wróg nr jeden, przy tego typu zdjęciach i kolejny czynnik, który skutecznie mnie zniechęca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4988 Napisano 8 Czerwca 2019 chyba ładniej wyszedłby ten motyl w całości, ale to tylko takie moje marudzenie I jeszcze zachód .... zawsze zastanawiam się jak po samym zdjęciu poznać czy jest to zachód czy wschód może jak na lewo kadru to zachód, a jak po prawo kadru to wschód, sam nie wiem @TigerBear ślimaka pokazywał ostatnio. przypominało mi się, że też go mam /klik/Spoko. Bardzo fajne ujęcie.Wiatr to wróg nr jeden, przy tego typu zdjęciach i kolejny czynnik, który skutecznie mnie zniechęca wiesz, że chłopaki od macro na to też mają sposoby. stosują przytrzymki, obciążniki, sznurki z klamerkami, ostatecznie potrafią zbudować parawan kilka razy widziałem ich w akcji to myślałem że żartują z tym całym sprzętem 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4989 Napisano 8 Czerwca 2019 Daj spokój, głowa mnie rozbolała...Gdzież by mi się chciało takie ceregiele uskuteczniac, żeby owada ustrzelić. Co do ślimaka, ten na Twojej fotce jest chociaz zywy, a na mojej to cholera wie.Przykleił się do słupka i tak został, chyba Co do w schodów i zachodow, to Exif przyjdzie z pomocą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4990 Napisano 8 Czerwca 2019 tak, tak, exif to tętno zdjęcia. ale tak po samym zdjęciu, tylko organem wzroku czy się da?? 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xaime 86 #4991 Napisano 8 Czerwca 2019 Koledzy, polecicie jakąś książkę do nauki fotografii dla amatora z aspiracjami do pełnego wykorzystania lustrzanki :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4992 Napisano 8 Czerwca 2019 no ja to nie jestem autorytet. bo żadnej książki nie czytałem o nauce fotografii. ale dobre skutki przynosi oglądanie na YT poradników tematycznych i oczywiście od razu ćwiczenia w praktyce. to podstawa. ćwiczenia, ćwiczenia ale jak chcesz koniecznie czytać to pewnie koledzy coś polecą. najlepsze są spotkania brandowe mniej lub bardziej formalne . wtedy można przelać dużo wiedzy 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4993 Napisano 8 Czerwca 2019 Koledzy, polecicie jakąś książkę do nauki fotografii dla amatora z aspiracjami do pełnego wykorzystania lustrzanki :-)Nie polecę Ci. Nigdy nie korzystalem z tego typu pomocy, co widać po moich fotkach Powiadają, że praktyka i podglądanie znających się na rzeczy jest dobrym sposobem... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4994 Napisano 8 Czerwca 2019 Ja polecę przeczytanie instrukcji obsługi aparatu i probowanie różnych ustawień w różnych warunkach, to proces żmudny i długotrwały, ale jedyny by poznać fotografię..Przy problemach szukaj odpowiedzi w... Sieci. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xaime 86 #4995 Napisano 8 Czerwca 2019 no ja to nie jestem autorytet. bo żadnej książki nie czytałem o nauce fotografii. ale dobre skutki przynosi oglądanie na YT poradników tematycznych i oczywiście od razu ćwiczenia w praktyce. to podstawa. ćwiczenia, ćwiczenia ale jak chcesz koniecznie czytać to pewnie koledzy coś polecą. najlepsze są spotkania brandowe mniej lub bardziej formalne . wtedy można przelać dużo wiedzy Oglądałem sporo materiałów na YT ale z zakresie zdobywania wiedzy jestem człowiekiem starej daty więc lubię też zerknąć do książek :-)Nie polecę Ci. Nigdy nie korzystalem z tego typu pomocy, co widać po moich fotkach Powiadają, że praktyka i podglądanie znających się na rzeczy jest dobrym sposobem... Robię sporo zdjęć, większość dobrych czeka na lekką obróbkę (tzn. poprawienia kadru lub lekkie doświetlenie ) ale czasu brakuje...Ja polecę przeczytanie instrukcji obsługi aparatu i probowanie różnych ustawień w różnych warunkach, to proces żmudny i długotrwały, ale jedyny by poznać fotografię..Przy problemach szukaj odpowiedzi w... Sieci.Od tego zaczynałem przygodę z lustrzanką, chciałbym poczytać np. o kadrowaniu bo w sumie to w zdjęciach najbardziej mnie kręci ( zatrzymanie chwili), często słabe pod względem technicznym zdjęcie jest świetne przez kadr :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 983 #4996 Napisano 8 Czerwca 2019 Jakoś dzisiaj naszło mnie na macro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4997 Napisano 8 Czerwca 2019 Z tym kadrowaniem, to tak jak z urodą. Albo się ją ma, albo nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 9946 #4998 Napisano 8 Czerwca 2019 .....ale z zakresie zdobywania wiedzy jestem człowiekiem starej daty więc lubię też zerknąć do książek :-) z tym argumentem nie wygram rzadko grzebię w archiwum, ale taki Fred Aster mi wyskoczył /klik/ 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość TigerBear #4999 Napisano 8 Czerwca 2019 Cóż za tancerz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xaime 86 #5000 Napisano 8 Czerwca 2019 z tym argumentem nie wygram rzadko grzebię w archiwum, ale taki Fred Aster mi wyskoczył /klik/N72A6639.jpgBajeczne zatrzymanie chwili, gratuluję i zazdroszczę :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach