Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Boniek88

Kolejny nurek, a może coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

szukam kolejnego zegarka - raczej nurka który uzupełniałby się z moją Planet Ocean. Ubieram się do pracy raczej w stylu Smart casual (w zimę swetr, jak cieplej to koszula a ostatecznie polo jak jest upał) i uważam, że divery świetnie współgrają z tego typu ubiorem.

Wymagania:

Raczej swiss made (tak wiem Seiko, ale nie tym razem)

rozmiar 42-44 mm

Na kajdanie (ale to nie jest mus choć bardzo duży plus)

Naciąg automatyczny

Ładne wykonany z ostrymi krawędziami i z ciekawą tarczą.

Budżet około 5000 PLN

Zapomniałem dodać że wolę zegarek używany ze względu na to że co miał stracić na wartości to już stracił i nie cackam się z nim potem jak z nówką sztuką.

Nie chcę żeby zegarek udawał coś czym nie jest więc żadne homary nie wchodzą w grę

Na oku mam poniższe zegarki z bazarku i myślę, że finalnie coś z tego wybiorę o ile mój typ nie zdąży się upłynnić. 

Oprócz diverów wrzuciłem jeszcze Ball Fireman i Taga Formula 1 ponieważ oba mi się bardzo podobają :)

Co szanowne grono by z tego wybrało?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/184151-longines-legend-diver-warszawa/ - jest po prostu ładny

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/184196-ball-engineer-master-2/ - ten jest piękny ale trochę poza budżetem... bo podobno cena sztywna:)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/184018-montblanc-1858-sierpie%C5%84-2019-i-orisa-aquis-hulk-luty-2019/ - tu oczywiście chodzi o Hulka, piękny jest i ku niemu się skłaniam

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/184118-ball-fireman-glory-nowy-pomara%C5%84czowy-tryt/ - tutaj Ball, użeka mnię jakość wykonania no i tryt. Nie jest to nuras ale nie mam podobnego zegarka więc dlaczego nie. Obawiam się tylko że może być za mały. Miałem SARXa 035 i po kilku miesiącach sprzedałem.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/173830-heuer-gmt-formula-1-batman/ - tutaj TAG, ma GMT co by mi się w pracy przydało. Mógłbym ustawić sobie czas USA, bo często muszę z kolegami z za wielkiej wody pracować. Poza tym kolorystyka trafia w mój gust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ja stawiem na Oris Aquis zielony. Miałem i szczerze polecam! Super zegarek który nic nie udaje. Tęsknię i na pewno do niego wrócę! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz TAG'a, IMO każdy jest wart grzechu :-) 

Jakoś nie moge się przekonać do Orisa, więc ja bym wziął Balla. Mam Firemana Enterprise z jasna tarczą jako "drugie, tańsze EDC" i jestem z niego bardzo zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiem na Oris Aquis zielony. Miałem i szczerze polecam! Super zegarek który nic nie udaje. Tęsknię i na pewno do niego wrócę!

Pamiętam tą ofertę. Czailem się ale wtedy był poza budzetem.

Oprócz TAG'a, IMO każdy jest wart grzechu :-)

Jakoś nie moge się przekonać do Orisa, więc ja bym wziął Balla. Mam Firemana Enterprise z jasna tarczą jako "drugie, tańsze EDC" i jestem z niego bardzo zadowolony.

Orisa widziałem na żywo i przemawia do mnie. Niestety u mnie na wsi zobaczyć Balla na żywo graniczy z cudem. Może mi się uda wyrwać gdzieś zobaczyć na żywo. Czy w Łodzi znajdę dealera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Orisa daje głos. Ball Fireman Ci się znudzi. TAG niee. Ogólnie Boniek powiedz, za jakim króliczkiem gonisz? Bo mniej więcej widać na forum/peperku co nabywasz, ale czy nie zafiksujesz się w gonieniu jak niektórzy? (sam mam ten problem teraz i dojrzałem do statkowania się) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki Hall na bazarku jest.

A Eternę Kontiki Four Hands rozważałeś?

post-55841-0-47305600-1583235613_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na Orisa daje głos. Ball Fireman Ci się znudzi. TAG niee. Ogólnie Boniek powiedz, za jakim króliczkiem gonisz? Bo mniej więcej widać na forum/peperku co nabywasz, ale czy nie zafiksujesz się w gonieniu jak niektórzy? (sam mam ten problem teraz i dojrzałem do statkowania się) :)

Króliczka już prawie złapałem. Mam Planet Ocean który jest dla mnie zegarkiem kompletnym. Miałem chwilę słabości żeby sprzedać i kupić AT, ale mi przeszło. Niestety jak tylko jest jakiś dopływ gotówki to łapy same świerzbią żeby coś przytulić. Nie ważne że ponoszę 2-3 miesiące i pójdzie w świat. Przyzwyczaiłem się, dobrze mi z tym i nie chcę tego zmieniać. Z 12 zegarków w pudle (nie liczę rotacji) zostały mi 4 z czego dwa niesprzedawalne bo sprezentowane przez żonę na okrągłe urodziny i na pierwszą rocznicę ślubu. Gdyby nie to to już pewnie by ich nie było. Nie potrafię odkładać pieniędzy i już się z tym pogodziłem. wolę kupic 2-3 zegarki, sprzedać je oczywiście ze stratą a potem kupic za te pieniądze jeden konkretniejszy. 

Co do Peppera już dawno przestałem się interesować wrzucanymi tam zegarkami. Zrobiłem też odwyk od Keepa bo niestety nie ma na Amazonie już nic co by mnie satysfakcjonowało. 

Wracając do króliczka, może jest taki jeden, ale póki co w sferze marzeń:

https://www.watchtime.com/featured/rolex-oyster-perpetual-datejust-41-review-hands-on-caliber-3235-info/

Może na 40-stkę sobie sprawię, ale to jeszcze 8 lat.

Póki co zadowolę się fajnym dajwerem.

Jeszcze taki Hall na bazarku jest.

A Eternę Kontiki Four Hands rozważałeś?

Widziałem tego Balla i bardzo mi się podoba. Niestety moja PO jest w podobnej kolorystyce. A na dniach jeszcze wymieniam bezel na czarny więc tym bardziej będą zbliżone.

Była fajna eterna z tarczą pokryta luma na bazarku ale poszła w świat. Niestety wypłata premii dopiero w poniedziałek więc nie było środków żeby nabyć, a cena też była fajna.

Miałem KonTiki więc klasyczne wersję już mnie nie interesują.1ea7c37fc83f5c3b4c61526c0a7c0846.jpg

Wysłane z mojego MI 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Kontiki Diver jest taka jak ta full lume tylko z niebieską tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Kontiki Diver jest taka jak ta full lume tylko z niebieską tarczą.

Możesz podrzucić link? Czy chodzi Ci o tą na niebieskiej gumie? Jeżeli tak to niestety do mnie nie trafia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ta na gumie.

A Damasko Da46.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damasko raczej odpada. Wiem że fajne i naszpikowane patentami, ale jakoś nie ma chemii. Wolę jednak bardziej znaną markę.

Obecnie coraz bardziej skłaniam się do Orisa.

Co powiecie na temat Eposa sportive diver? Duża będzie różnica w jakości między nim a orisem?

post-104642-0-97738600-1583261297_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zwykłego zjadacza chleba czy Damasko czy Epos żaden nie będzie rozpoznawalny, a jak coś to brać Orisa, a nie coś co go udaje. Miałem kiedyś Aquisa poprzednią wersję i poprawnie wykonany zegarek fajerwerków nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zostawić wątku bez zakończenia. Ostatecznie padło na Orisa z bazarku. Odebrany wczoraj.8a8ae07566fa14dc3a91e7dfc44c7a8f.jpg

Wysłane z mojego MI 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna sztuka, niech się dobrze nosi!

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.