Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Corrny

Przechowywanie eco-drive'a

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
są jakieś zalecenia producenta (albo własne doświadczenia) odnośnie przechowywania nieużywanego zegarka z eco-drive (konkretnie Citizen BN0205-10L)? 
Przestałem go regularnie używać i zastanawiam się jak najkorzystniej do przechowywać (generalnie chodzi o to czy zostawić kondensator naładowany czy rozładowany):
a) naładowany, wyłączony -> po wyciągnięciu z pudełka po prostu go włączyć
B) rozładowany, włączony -> po wyciągnięciu z pudełka naładować na słońcu
c) naładowany, włączony i pozostawiony do pełnego rozładowania -> po wyciągnięciu z pudełka naładować na słońcu

Czy któraś z tych opcji jest najkorzystniejsza dla mechanizmu i dla kondensatora? 

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naładuj i chowaj do pudełka. 1 na miesiąc zostawiaj na słońcu na 1 dzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak naładujesz do pełna, to możesz schować na kilka miesięcy. Zalecam pełne ładowanie min 4 razy w roku.

Poza tym nic więcej nie rób. Niech sobie normalnie chodzi.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chować naładowanego, ale pozostawiać go włączonego? 
Jest jakiś negatywny wpływ jak schowam go naładowanego i wyłączę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kombinuj - zostaw na miejscu gdzie będzie miał dostęp do światła (nie na bezpośrednie słońce) i tak może leżeć miesiącami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chować naładowanego, ale pozostawiać go włączonego? 

Jest jakiś negatywny wpływ jak schowam go naładowanego i wyłączę?

Jak odciągniesz koronkę, to zegarek będzie nieszczelny i może łapać wilgoć z otoczenia. To niezdrowe :)

Tylko nie zapomnij o nim, bo ładnie akumulator jak długo poleży rozładowany.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kombinuj - zostaw na miejscu gdzie będzie miał dostęp do światła (nie na bezpośrednie słońce) i tak może leżeć miesiącami.

Podtrzymuję opinię.

Mam Citizena Eco-Drive GMT-B876-H23621 TA, kupiony 16-18 lat temu, 8-9 lat temu wymieniłem akumulator, zawsze zostawiam blisko okna, włączony, leży czasem kilka tygodni, trochę noszę, potem znowu leży kilka tygodni. Działa bez problemów, punktualność na poziomie +- 1 min na 6 msc.

Ps. to oczywiście nie ma to wpływu na lumę, świeci nadal po tylu latach jak diodowa latarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Barto14
      Witam, proszę o informacje na temat tego zegarka. Po numerze ref. nic nie znalazłem. Zegarek kupiłem jako używany na targu staroci w Sozopolu (Bułgaria) za 55BGN czyli około 120PLN. Oznaczenia na mechanizmie: 251AA oraz 280-31, drobnym druczkiem POD godziną 6 (nie wiem czy poprawnie): JAPAN MOVT-251A-R79683-50.

• Przez Barto14
      Witam, proszę o informacje na temat tego zegarka. Po numerze ref. nic nie znalazłem. Zegarek kupiłem jako używany na targu staroci. Oznaczenia na mechanizmie: 251AA oraz 280-31, drobnym druczkiem POD godziną 6 (nie wiem czy poprawnie): JAPAN MOVT-251A-R79683-50.
    • Przez Kkts
      Witam wszystkich ponownie

Dziś do ostatecznego starcia stają dwa Japończyki, tak różne, ale w swej odmienności mają cechy wspólne.
      Citizena mogę kupić również za 1000 zł. Z racji tego, że nigdy jeszcze nie miałem przyjemności obcować z Citizenem proszę o Waszą opinię na temat tych dwóch konkretnych modeli i na który ostatecznie mam się zdecydować?
      Zegarek ten będzie głównym czasomierzem do użytku codziennego, na przeróżne okazje za wyjątkiem wyjść wieczorowych w garniturze. Jednym słowem taki, który sprawdzi się na wycieczce, w biurze, domu, na spacerze i rowerze

1. https://zegarownia.pl/zegarek-meski-citizen-eco-drive-radio-controlled-at9036-08e
      2. https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-prospex-sun049p2

Dziękuję z góry za zainteresowanie tym tematem.

Pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.