motoolo 138 #1 Napisano 7 Czerwca 2020 W piątek jak i sobotę byłem na giełdzie w Bytomiu. Znalazłem taki zegar , leżał sobie w mokrym kartonie i żal mi się go zrobiło..... A że sprzedający był skłonny do negocjacji to go kupiłem. Ciekawe czy Wy też byście się zlitowali nad nim? Z tego co znalazłem po internecie to datowanie pasowało by na około 1850r. Wychwyt wrzecionowy , wahadło składane montowane przed ciężarkami , zawieszka na nitce. Jakieś sugestie co do daty produkcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wagro56 109 #2 Napisano 7 Czerwca 2020 Wskazówki zasłaniają napis u góry. U dołu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Étrœungt Może więc zegar jest z Francji? Moim zdaniem zakup jak najbardziej uzasadniony. Pozdrawiam. Waldek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #3 Napisano 7 Czerwca 2020 Poszukaj tutaj http://www.antique-horology.org/_Editorial/Comtoise/TimeTable.htm Fajny zegar, ale dzwon chyba wyłączysz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #4 Napisano 7 Czerwca 2020 Oglądałem tą stronę Mówisz że ten dzwon taki donośny jest? Zobaczymy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #5 Napisano 7 Czerwca 2020 Tak na oko 1825. Jeszcze szpindel, wahadło na nitce, składane, resor w mechanizmie bicia + obciążniki. Wytłoczka frontu pozwala często na dokładne datowanie (o ile nie była wymieniona), jeżeli ma się dostęp do literatury. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 305 #6 Napisano 7 Czerwca 2020 Ja też go określiłem na ok. 1830, zapomniałem to wpisać. Ja mam późniejszy Comtoise z datownikiem, gong już spiralny, chodzi i wali bardzo głośno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoolo 138 #7 Napisano 7 Czerwca 2020 Czyli mam prawie 200 letni zegar.......fajnie ???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach