Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

otho

F.P. Journe

Rekomendowane odpowiedzi

TUTAJ - u samego dołu był FPJ Sonnerie Souv. z karillonem. Otóż kilkanaście dni temu na amerykańskim ebayu pojawił się Piaget z 1997 r. z identycznym werkiem sygnowanym przez FPJ właśnie:

piaget19972kc.jpg

- model z 1997 r., 10 egz. wykonany przez FPJ dla Piaget'a. Grande Sonnerie, karillon, 21.600 A/h. Cena u Piaget'a w 1997 r. - 485.000 $, na ebayu "już" za 195.000$.

Werk identyczny (przecudny!!!), tylko oryginalność nie ta, no i nie te same komplikacje (FPJ ma wskazanie Grande-Petite Sonnerie i zupełnie inne rozwiązania wskazania czasu), choć w jednym i drugim młoteczki widoczne poprzez tarczę :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Journe jest 'barokowy'. Mój współczesny architekt No. 1 (oprócz Piotrka - michalop rzecz jasna 8) ), F.O. Gehry, również od poł. l. 80. nawiązuje do 'bogatych', tj. mało purystycznych form nie tylko barokowych, ale inspiruje go również rzeźba Slutera, manieryzm, oczywiście F.L. Wright itd. (+ superprogram modelingowy 3D "Catia" :D , choć sam komputera nie potrafi obsługiwać - jak przyznaje w monograficznym, poświeconym mu numerze "El Croquis", 2003, nr 117).

Poniżej efekt zestawienia zegarków FPJ z 2 dziełami Gehryego: kompleksu Neue Zollhof, 28.000 m², Dy2nźsseldorf, 1994-1999 oraz z siedzibą DZ Bank, Berlin, Pariser Platz / Behrenstrasse, 1995-2001.

psd20jx.jpg

Chyba nawet pasują do siebie :D

psd1.jpg

Taka zabawa w sobotnie popołudnie :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się, możesz się częściej tak bawić :wink: :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :oops: - czasu mało... choć gdybym odmierzał go przy pomocy jakiegoś FPJ, to: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie kojarzy sie z ruletką.Ale sa gusta i guściki.Jeden woli żone a drugi teściową.Ciut ekstrawagancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Oprócz wysokiej klasy mechanizmu liczy się też wygląd zegarka, a ten F.P.Journe do mnie kompletnie nie przemawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

Nie wiem czy bym odwrotnie czyli deklem do góry nie nosił. :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie: jego spód jest niesamowity!

Choć tego medalu bym nie założył (jedynie na wręczeniu)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest przepiękny... :shock: I ja zdrajca zagłosowałem na Rogera W. Smitha :oops:

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i coś najlepszego narobił drogi forumowiczu :?: :D

Napraw to w jakis sposób...może zainstaluj sobie wygaszacz ekranu w roli głównej właśnie z Chronometre Souverain :?: :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki FP Journe są do bani (w sensie: nie do zaakceptowania dla mnie :D ) Mechanizm piękny, ale reszta designersko kompletnie nie trafia w mój chamski gust :twisted:

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i coś najlepszego narobił drogi forumowiczu :?: :D

Napraw to w jakis sposób...może zainstaluj sobie wygaszacz ekranu w roli głównej właśnie z Chronometre Souverain :?: :twisted:

Marcin

Zamontowany...pokutuję w samotności..... :D

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: :D

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wskazówki FP Journe są do bani (w sensie: nie do zaakceptowania dla mnie :D ) Mechanizm piękny, ale reszta designersko kompletnie nie trafia w mój chamski gust :twisted:

jakbym siebie słyszał :twisted: :wink:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wreszcie nie czuję się wyalienowany na tym forum :D

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewolta kontra FPJ?!!! :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja rzuce kamieniem bo FPJ nie trafiają do mnie ani troche :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.