Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Leopold

Diver na mały nadgarstek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leopold
7 hours ago, Sierżant Julian said:

Bo na razie idealny wydaje się Tudor Black Bay 58 z jego fi=38 mm, ale kosztuje jakieś 15 tysięcy 🙂

Ale... Nie myślałeś o zegarku Seiko Alpinist (oryginalna edycja)? Średnica ok. 38 mm, optycznie stosunkowo mały, formalnie nie jest to diver ale ma obrotowy wewnętrzny bezel i WR=200 m. No i wygląda obłędnie.

Tudor kapitalny - brałbym, ale ta cena. 🙂

Wyobraź sobie, że miałem dzisiaj Seiko na ręku. Całkiem dobrze się prezentował, jednak bezel mi zupełnie nie odpowiada. Bezel ma pełnić funkcję praktyczną - będę go używał średnio 13 razy na tydzień.

Pokręciłem nim trochę i dochodzę do wniosku, że w moim przypadku pełniłby funkcję tylko dekoracyjną. Potrzebny mi czytelny bezel z 60 minutową skalą.

6 hours ago, luukasz said:

Mam dwie propozycje: 
marathon- chyba spelnia wszystkie warunki.

Citek z eco-drive jednak bez bezela:/

Ciekawa jest tez propozycja kolegi Perpetuum Mobile z tym francuzem- bardzo ladny zegarek.

Marathon - przyznam, że nie znałem takich zegarków. Zawsze to coś nowego dla mnie. Jednak bez owijania w bawełnę - potwierdzam, spełnia wymagania, ale jako jedyny, który je spełnia po prostu mi się nie podoba. 🙂

Mimo, to dziękuję za propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem wobec tego czy bedziemy w stanie doradzić coś spelniającego wszystkie wymagania. Moze wez pod rozwagę, żeby z czegoś jednak zrezygnować? 
ewentualnie zerknij do sklepu jonashop. Są tam teraz kwarcowe longinesy hydroconquest (niebieskie i czarne) w dobrej cenie. Automat z sekcji pre-owned tez sie znajdzie.

czego chciec wiecej? :)

6154652E-B520-494C-861D-2C0131DEAA0E.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Tudor jest ok, to z pewną ostrożnością, bo to tak jakby homage albo prawie kopia, ale z drugiej jednak dokładnie to, czego szukasz: diver o średnicy poniżej 39 mm, lug-to-lug poniżej 45 mm, jedna z opcji wygląda niemal dokładnie jak Tudor 58, oferowana jest wersja z najlepszym mechanizmem Miyoty, cena w najdroższej opcji poniżej 300 USD, i można chyba wybrać wskazówki, które nie udają żadnej znanej marki. Aha, wersja z cyframi na tarczy jest również. Tiger Concept Watches, dosyć oryginalny microbrand:

http://www.tiger-concept.com/5508V6M-watch.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adnotacja na końcu strony Tigera: "This watch is design for 10 ATM. We do not warranty for water damage. Watch is water resistant only, not recommended for swimming or diving."

Słabo jak na divera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 atm to sto metrów. Wystarczy na pływanie, nurkowanie odpada. Warto zapytać producenta, co konkretnie ma na myśli przez 10 atm. Jeśli zegarki są testowane do tego ciśnienia, to nie byłoby wcale źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam ta adnotacje ze strony to brzmi jakby 10 ATM bylo chwytem marketingowym:

Watch is water resistant only, not recommended for swimming or diving.

10 ATM realne nadaje sie do plywania, tutaj pisza ze jest 10 ATM ale w ich wariancie do plywania sie nie nadaje.

Natomiast szczerze mowiac przy tej cenie ... jedyny zegarek, z ktorym plywam to G-shock :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie podoba, jedyny minus to ze niestety drogo wychodzi bo 2 x 350 USD a po wyslaniu do PL jeszcze clo i podatek wiec w okolicach 900 - 950 USD bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leopold

@mroova w praktyce tylko 2 zegarki spełniają moje wymagania + powyższy microbrand - jednak jakoś nie mam do niego zaufania. Pierwszy z nich jest aktualnie niedostępny, a drugi mi się nie podoba.

Poczekam cierpliwie, może jeszcze napłyną jakieś propozycje. Powoli nadchodzi weekend, więc pewno będę musiał sam też czegoś poszukać w czeluściach Internetu. 🙂

Nie spieszy mi się z tym zegarkiem. Jak mam wydać koło 4k to niech będzie to model, który mnie naprawdę zadowoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił się właśnie nowy diver od Richard LeGrand. Fajna opcja, bo 40mm i L2L = 46mm. Dość kompaktowy rozmiar ponieważ ma mechanizm Miyota 9039. Są dostępne trzy opcje kolorystyczne. Pod Twoje wymagania prawie ideał. Nie ma tylko datownika, ale szczerze mówiąc wyszło mu to na dobre.

obraz.thumb.png.4264c5c257e1c0054d86d5f1f152c27d.pngobraz.png.d6a65136f394f31709b223561fb6e29e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leopold
23 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Pojawił się właśnie nowy diver od Richard LeGrand. Fajna opcja, bo 40mm i L2L = 46mm. Dość kompaktowy rozmiar ponieważ ma mechanizm Miyota 9039. Są dostępne trzy opcje kolorystyczne. Pod Twoje wymagania prawie ideał. Nie ma tylko datownika, ale szczerze mówiąc wyszło mu to na dobre.

Bardzo fajny zegareczek, jednak datownik z pewnością się przyda. Mimo to dziękuję za propozycję. Gdyby nie brak datownik niemal na 100% bym kupił.

Jak mówiłem nie traktuję zegarka tylko jako ozdoby, ale jako praktyczne urządzenie. Przykładowo dzisiaj musiałem sprawdzić jaka jest data w celu wypełnienia formularza. Odruchowo zerkam na nadgarstek, a tam bieda, bo założyłem Laco bez datownika. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.