Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KubaQ

Automat codzienny - +/-2k

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sprawy, czekamy na decyzje i final tematu - obowiazuje zasada, ze musi sie zamknac zdjeciem nadgarstkowym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał:

Zelos Swordfish jeszcze w dwóch kolorach dostępny na Serious Watches za 349 EUR.

Albo taki RLG w przyzwoitej cenie na Miyocie 9039. Diver, ale wymiary bardziej jak EDC. Nie będzie ciążył na ręce i nie wygląda jak tool watch.

Już niedostępny, ale może wróci.

No i nie zapominałbym o aktualnym, polskim hicie Forum, czyli Vratislavia Conceptum Klingert. Tylko, że tutaj wymiary są powyżej wymaganych. Cena zresztą też. Mimo wszystko wykażę się lokalnym patriotyzmem i wrzucę:

dobrze widzę na stronie, ze RLG jest dostępny? 

3 godziny temu, cordi7 napisał:

Nie ma sprawy, czekamy na decyzje i final tematu - obowiazuje zasada, ze musi sie zamknac zdjeciem nadgarstkowym :)

a powiedz mi proszę, czy z tym Maen tudzież Ventus zegarmistrz nie powinien mieć problemów z ogarnięciem kosmetycznych wizyt (smarowania, i inne cuda odnowy) ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, KubaQ napisał:

a powiedz mi proszę, czy z tym Maen tudzież Ventus zegarmistrz nie powinien mieć problemów z ogarnięciem kosmetycznych wizyt (smarowania, i inne cuda odnowy) ;) 

Ventus to Seiko NH35, sprawdzony wol roboczy, z ktorym poradzi sobie kazdy zegarmistrz.

Podobna sytuacja z Maen, to STP 1-11 czyli klon ETA 2824-2, znany i dostepny, nie bedzie klopotow.

Pomiedzy tymi dwoma to Maen ma lepszy mechanizm (28.800 bph vs. 21.600 bph w Seiko).

Przeklada sie to na bardziej plynny ruch sekundnika ale generalnie obydwa to sprawdzone mechanizmy.

Nie ma czego sie obawiac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KubaQ napisał:

dobrze widzę na stronie, ze RLG jest dostępny? 

Faktycznie, dostępny i to w trzech kolorach.

Szkoda, że kupony promocyjne z początku miesiąca już nie działają.

W tym RLG też jest mechanizm High-Beat 28.800 bph, tylko nie szwajcarski, ale japoński Miyota. To konkurencyjny mechanizm do ETA 2824 z podobnej półki. Ja osobiście jakoś preferuję ten szwajcarski, bo nakręca go ruch wahnika w obu kierunkach a w Miyocie tylko w jednym kierunku. Ale to szczegół.

P.S. Smarowanie to nie jest kosmetyczna wizyta. A przynajmniej takie porządnie zrobione. Trzeba rozkręcić cały mechanizm do najdrobniejszej części, umyć i wyczyścić ze starych smarów a potem złożyć smarując poszczególne elementy w trakcie składania. Na koniec wyregulować. Nie korzystaj z usług zegarmistrza który Ci "przesmaruje" mechanizm na poczekaniu. To trzeba zrobić raz a dobrze co kilka lat. Zalecane jest co 5 lat. Z tymi wszystkimi mechanizmami o których tu mowa to każdy sensowny zegarmistrz sobie radzi, bo to najpopularniejsze mechanizmy.

Edytowane przez Perpetuum Mobile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał:

P.S. Smarowanie to nie jest kosmetyczna wizyta. A przynajmniej takie porządnie zrobione. Trzeba rozkręcić cały mechanizm do najdrobniejszej części, umyć i wyczyścić ze starych smarów a potem złożyć smarując poszczególne elementy w trakcie składania. Na koniec wyregulować. Nie korzystaj z usług zegarmistrza który Ci "przesmaruje" mechanizm na poczekaniu. To trzeba zrobić raz a dobrze co kilka lat. Zalecane jest co 5 lat. Z tymi wszystkimi mechanizmami o których tu mowa to każdy sensowny zegarmistrz sobie radzi, bo to najpopularniejsze mechanizmy.

Zle to ująłem z ta kosmetyka, domyślam się, ze to poważna sprawa :) ale dzięki za wyjaśnienie , bardziej chodziło mi tylko czy z tymi mechanizmami pożądny zegarmistrz sobie poradzi. Ale już wszystko wiem 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Odgrzeję temat, bo znalazłem tu wiele inspiracji dla siebie. Podobają mi się:

• Maen Hudson
  • Zelos Blacktip/Spearfish
  • Axios Ironclad
  • NTH Näcken (nie wspomniany w wątku)

Czy WAszym zdaniem pojawiło się przez te 3-4 lata coś jeszcze wartego uwagi z kompaktowych diverów? Dla mnie raczej czarna tarcza i białe/kremowe akcenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi