Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

s3pp

Bialy Rycerz i rezerwa chodu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Teoretycznie rezerwa chodu wynosi 48h. W praktyce ma sie to tak, ze moj czasomierz zatrzymuje sie po okolo 20h i zaczyna mnie to martwic. Zegarek zakupilem w importerze. Co radzicie: odsylac na gware? Czy taki przeglad zakwalifikuja do gwarancji? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SzymonJ

Jak czesto i jak dlugo go nosisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go od okolo 6-7 miesiecy, oczywiscie od nowosci. Nosze praktycznie codziennie po pare godzin. Zdazaja sie dni, ze zakladam inny no i wtedy zegarek staje, albo "zwalnia". Te 20h to jednak jakos nijak sie ma do 48 godzinnej rezerwy chodu

Edit: Zalozylem go wczoraj, nosilem jakies 3h. Od okolo 20 lezal na biurku. O godzinie 10 rano gdy zakladalem zegarek niestety znowu stanal. Zaczyna mnie to coraz bardziej niepokoic. Prosze o rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do serwisu z nim. Seiko - ten mech.nakręca siębardzo szybko. Ja Samuraiem jeśli nie nosze pomacham z 5-10 min i cyka dobę (pewnie więcej ale co wieczór podkręcam, lub noszę z godzinke , dwie) Nigdy sięnie zatrzymał kiedy stosujetaki tryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nrazie napisalem do importera, czekam na odpowiedz

Edit: oto odpowiedz Importera:

Witam,

Ciężko stwierdzić na odległość, czy coś jest nie tak, ale 20 godzin

to

przyzwoity wynik przy normalnym użytkowaniu.

Aby w pełni "nakręcić" zegarek należy go nosić 2-4 dni (w zależności

od

aktywności).

Ogólna zasada przyjmowana dla modeli z mechanizmem 7S26, 7S36 i 7S35 jest

taka, że godzina noszenia zegarka buduje około 2 godzin rezerwy.

Co wy na to?[/i]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wydaje się że trochę za mało go nosisz żeby wymagać tylu godzin pracy spróbuj nim trochę pomachać potem sprawdź rezerwę jak będzie taka sama można zacząć sie martwić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz sa 2 dni w tygodnu, ze nosze go moze 2-3h. Normalnie jest na moim reku caly dzien wiec nie wiem czy to tak krotko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sławek

Moim skromnym zdaniem coś jest nie tak, może łożysko od rotoru ( wachnika ). 20 godzin rezerwy chodu to przecież mniej niż doba. Jakoś nie bardzo mogę sobie przypomnieć zegarek z tak krótką rezerwą chodu, zwłaszcza ze na stronie importera przy zegarkach z mechanizmem 7s36 jest napisane :działa do 30h po odłożeniu. Nigdy nie słyszałem żeby rezerwa chodu była krótsza niż JEDNA DOBA ! I jeszcze jedno tak z praktyki, pięć minut średnio intensywnego machania Monsterem wystarcza w zupełności żeby chodził całą dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ogólna zasada przyjmowana dla modeli z mechanizmem 7S26, 7S36 i 7S35 jest taka, że godzina noszenia zegarka buduje około 2 godzin rezerwy.

Co wy na to?[/i]

To bardzo zależy od "ruchliwości" użytkownika. W pracy Seiko na 7S26 nakręcam na 40 godzin przez ca 3 godziny, ale dgy w domu chcę utrzymac je w ruchu, muszę nawlec psu na obrożę.

Uwaga: do majsterkowania zawsze zdejmuję zegarek.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam też coś od siebie...

Kupiłem u importera zegarek orient z rezerwą chodu na 40 godzin.

Noszę go praktycznie cały czas, zdejmuję na noc. Prowadzę spokojny tryb życia, praca biurowa...

Jeszcze chyba nigdy wskaźnik rezerwy chodu nie doszedł do 40. Wyjątkiem jest sytuacja, jaką opisał przedmówca: siadam i wesoło sobie nim macham przez kilkanaście minut.

Wydaje mi się, że nie można oczekiwać, że zegarek będzie śmigał przez 40, lub więcej godzin po 2-3 godzinach noszenia (bo zakładam, że w tym czasie nie rąbiesz drewna :D )

Zaciekwaił mnie Twój problem, poszperałem trochęna zagranicznych forach i jest tam coś co brzmi jak przytoczone przez Ciebie wytłumaczenie od sprzedawcy. Znalazłem trochę informacji o czymś, co nazywają "winding rate 2 & 3" i mechanizmy Seiko zaliczają do 2, gdzie 2 to rezerwa chodu jaką wytwarza godzina noszenia zegarka....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zainteresowanie tematem. Troche mnie to uspokoilo. No nic postaram sie dodac mojemu rycerzowi troche werwy i nic pomachac i zobaczymy jak bedzie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.