Yahagi 2286 #76 Napisano 18 Lipca 2024 Taka Concordia była. Z tabliczką okolicznościową z 1894 roku. Niestety nie udało mi się dowiedzieć od sprzedawacza jaki numer mechanizmu. Szkoda... byłby materiał do doprecyzowania datowania. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2286 #77 Napisano 12 Września 2024 W moim archiwum przestawia się granica produkcji mechanizmów firmy Concordia. Do tej pory najpóźniejszy, jaki widziałem był 167 588 A teraz pojawił się taki: Może ktoś ma późniejszy odnotowany ? Taka tam ciekawostka.... :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2286 #78 Napisano 10 Lutego Taka szalona Concordia się na FB pokazała... Była w skrzyni 'stojącej' Praffda, że fajna ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #79 Napisano 14 Lutego A mnie się wydaje, że to współczesne rękodzieło sporządzone na bazie werku i wahadła Concordii ... zresztą moim zdaniem bardzo "radosna " twórczość zresztą. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2286 #80 Napisano 14 Lutego W pełni się zgadzam. Myślę, że rozbieżność barw użytego materiału odróżnia 'doróbki' od oryginalnego mechanizmu... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2286 #81 Napisano 3 Czerwca Kolejna Nie-CC: Ogólnie to jest tak, że te mechanizmy nieźle ciążą do Freiburga. Ale jest jakiś totalny brak konsekwencji. Te wskazówki - mam pierwszy raz. Trzeci raz jest wieszak. 5-ty lub 6-ty górne okucie wahadła. Bywają gongi od-wiedeńskie... a bywają też na wieszaku, który z Endlerem / Concordią można pomylić. Skrzynie - te, które wyglądają na oryginalne, z zestawu - ogólnie niezłe są: Wszędzie mostek gięty freiburski, albo taki reschowy. Mostek gięty u GB pojawia się na wysokości 115 xxx - 118 xxx (wg moich danych). A to daje 1876 / 1877 rok. U Endlera +/- w tym samym okresie. Jeśli Freiburg, albo ogólnie Dolny Sląsk - no to odpada Silesia Freiburg.. nie ten okres. Raczej odpada też Otto Lorenz .. .z tej samej przyczyny. Wzmianka o Neumarkt była w 1874, więc też nie bardzo... A może to Wilehlm Sabath ?? Do niego strzelali o 'dziką produkcję' w 1876. W tym dialogu jedyny raz pojawia mi się info, że W.Sabath to Regulateur Fabrik. Skrzynie - fajne... takie zupełnie nie-byle jakie. A może to wcale nie Freiburg ? Hmmm.... ... moze kiedyś coś więcej się wyjaśni... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2286 #82 Napisano 19 Sierpnia Jest kolejna Concordia sprzedawana przez J.A.Nystrom-a ze Stockholm-u. To była chyba całkiem spora dystrybucja... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #83 Napisano 20 Sierpnia Ooo, fajnie wygląda 😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach