Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Emil/efa116

Tytanowy lorus RXD425L8

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i panowie. Przeglądając różnej maści sklepy z zegarkami natrafiłem na taki oto zegarek jak lorus RXD425L8

https://www.watchshop.pl/zegarki/lorus/meski/rxd425l8?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Całkiem przyjemny fajny mały, lekki, zegarek na co dzień. Zastanawia mnie czy ktoś za was miał styczność z tym modelem, jeżeli tak to jak on się sprawował? Głównie mam na myśli tytanową kopertę. Czytałem trochę o tytanowych zegarkach ale zdania na ich temat są tak podzielone jak nasi lewicowi j prawicowi politycy. Może ktoś z forumowiczów chociaż trochę rozjaśni temat? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ciekawy i niedrogi. Budżetowy brand od Seiko. Pewny zakup. Jak już zainteresował Cię Japończyk to proponuję coś ze stajni Citizena. Mają duży wybór zegarków z tytanu i do tego najczęściej z Eco drive. Zapominasz o wymianie baterii. Budżet niestety znacznie wyższy.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Emil/efa116 napisał:

Czytałem trochę o tytanowych zegarkach ale zdania na ich temat są tak podzielone jak nasi lewicowi j prawicowi politycy.

Tacy podzieleni, bo są zalety i wady. Tytanowa koperta Jest lżejsza, ale za to bardziej będzie zbierała ryski (w tej cenie żadnych utwardzanych powłok nie będzie). Poza tym nie każdy lubi ten surowy, szary, matowy wygląd tytanowej koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo tytan nie grzeje się w lecie jak stal a zimą nie jest tak zimny po włożeniu na rękę. To, co się rysuje to warstwa tlenku tytanu (w przypadku zegarków bez żadnej powłoki ochronnej), która można spolerować wg internetu nawet gumką :)

Cytując za WUS:

Titanium metal's corrosion resistance is due to a stable, protective, strongly adherent oxide film. This film forms instantly when a fresh surface is exposed to air or moisture. According to Andreeva^(1) the oxide film formed on titanium at room temperature immediately after a clean surface is exposed to air is 12-16 Angstroms thick. After 70 days it is about 50 Angstroms. It continues to grow slowly reaching a thickness of 80-90 Angstroms in 545 days and 250 Angstroms in four years. The film growth is accelerated under strongly oxidizing conditions, such as heating in air, anodic polarization in an electrolyte or exposure to oxidizing agents such as HNO3, C(R)O3, etc.

The composition of this film varies from TiO2 at the surface to Ti2O3, to TiO at the metal interface^(2). Oxidizing conditions promote the formation of TiO2 so that in such environments the film is primarily TiO2. This film is transparent in its normal thin configuration and not detectable by visual means.

A study of the corrosion resistance of titanium is basically a study of the properties of the oxide film. The oxide film on titanium is very stable and is only attacked by a few substances, most notably, hydrofluoric acid. Titanium is capable of healing this film almost instantly in any environment where a trace of moisture or oxygen is present because of its strong affinity for oxygen...

This is what I experienced with my Seiko Samurai's bracelet clasp. I cleaned up the scratches using a rubber eraser with suspended abrasive particles, something I use to restore the brushed finish on my watch bracelets. It initially was shinier and brighter than the rest of the bracelet and watch. Over time, the clasp regained the same color as the rest. This is because Seiko did not treat the titanium of my Samurai. I don't know how cleaning up scratches would affect a treated titanium watch, like my Citizens. I can say that for the entire time that I've owned my Ti Citizens I have not had a noticeable scratch, and this includes my EcoZilla, essentially a 'door knob on a strap' which has been banged about repeatedly. No marks any where, at least on the watch...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z każdą chwilą dochodzę do wniosku że ten właśnie model zagości u mnie jako coroczny prezent gwiazdkowy. Nie są mi straszne ryski bo będzie to raczej zegarek codzienny, o którym zapomnę że jest na ręku podczas zmywania, robienia obiadu,wyjścia na spacer, sprzątania itp. Do napraw roweru, samochodu i cięższych zadań mam g-shock. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.