Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Firmy, mechanizmy, produkcja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Do tego co napisał MasterFan, dodam jeszcze, że Girard-Perregaux użycza niektórych swoich mechanizmów również innym firmom. I tak:

GP 3300 jako baza został wykorzystany w Cartier Tortue XL Collection (Privee Cartier Paris), GP 59 - Panerai Radiomir GMT/Alarm. Po werki GP sięga też czasami Ebel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualne kalibry Patka:

Rodzina '215':

215 PS - 18 kamieni, używany w Ref. 5196 Calatrava, 5025 oraz Ref. 5109 Gondolo.

215 PS FUS 24H - 18 kamieni, używany w Ref. 5134 Calatrava Travel Time.

Rodzina '240':

240 PS IRM C LU - 27 kamieni, używany w Ref. 5054 Mondphase.

240 - 24 kamienie, używany w Ref. 5120 Calatrava, Ref. 3738 i in. z linii Elipse.

240 Q - 27 kamieni, używany w Ref. 5136/1 Ewiger Kalender, Ref. 5039 Perpetual Calendar i Ref. 3940.

240 HU - 33 kamienie, używany w Ref. 5110 World Time.

240 LU CL - 45 kamieni, używany w Ref. 5102 Sky Moon.

240/164 - 26 kamieni, używany w nowym Nautilusie (z br. - faza księzyca, data).

240/166 - 25 kamieni, używany w tegorocznym modelu Calatravy z datą.

Rodzina '315':

315 SC - 30 kamieni, używany w Ref. 3711 Nautilus, Ref. 5107 Calatrava, 5035 Calatrava.

315 S QA 24H - 35 kamieni, używany w Ref. 5035 Annual Calendar.

315/198 - 28 kamieni, używany w Ref. 5035 P Jahreskalender z br. w limitowanej wersji z kołem wychwytu z krzemu.

Rodzina '27' to linia używana w modelach klasy Grande Complication. Jest mocno rozbudowana i o tyle jest z nią kłopot, że są w niej tak różne kalibry, jak ten z Ref. 5970, pochodzący z Lemanii, jak i topowe (np. z Ref. 3939, 5016, 5002, 5074, 5013), będące całkiem in-house.

27-70/150 - 28 kamieni, używany w Ref. 5970 R z linii Grande Complication. Pochodzi z fabryki

Nouvele Lemania (Swatch Group), przygotowany specjalnie dla PP i używany tylko przez niego (poprzednio w Ref. 3970).

27-70 Q - 24 kamienie, używany w Ref. 5070 Chronograph.

27-525 PS CH R - 41 kamieni, używany w Ref. 5959 Rattrapante (nowość z br.).

27-700 - 38 kamieni, używany w Ref. 5004 Perpetual Calender, Chronograph.

27 R PS - 37 kamieni, używany w Ref. 5079 Minute Repeater.

27 RTO PS - 28 kamieni, używany w Ref. 3939 Minute Repeater, Tourbillon.

27 Q R - 39 kamieni, używany w Ref. 5074 Minute Repeater, Perpetual Calender.

27 R PS QR - 26 - używany w Ref. 5013 Minute Repeater, Perpetual Calender.

27 RTO PS QR - 28 kamieni, używany w Ref. 5016 Minute Repeater, Tourbillon, Perpetual Calender.

27 RTO QR SID LU CL - 55 kamieni, używany w Ref. 5002 Sky Moon Tourbillon /2 face/.

Ponadto:

324 S QA LU 24 H - 34 kamienie, używany w Ref. 5135 Gondolo Calendario.

28-20 REC10 PS - 29 kamieni, używany w Ref. 5101 P 10 Jours Tourbillon.

16-250 PS LU - 18 kamieni, używany w Ref. 4857 i 4858 Mondphase oraz Ref. 4909 (i pokrewnych z linii Twenty~4; wówczas bez fazy księzyca i oznaczenia LU na końcu nazwy kalibru).

28-20/220 - 29 kamieni, używany w Ref. 5100 10 Jours.

177 - 18 kamieni, używany jeszcze w starszych modelach Calatravy.

E 15 - kwarc, używany w Ref. 4824 Gondolo oraz biżuteryjnych modelach z linii Twenty~4 (np. Ref. 4910, 4920).

To tylko podstawowe kaliby PP, posiadające jeszcze rozmaite 'wariacje'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ PP. Zapomniałem dodać, że mają jeszcze jeden, specyficzny, ekstremalnie topowy kaliber, stosowany w kieszonkowym Star Caliber 2000. To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ GP.

W tegorocznej nowości, damskim Cat's Eye Tourbillon jest kaliber GP 033T. W Sea Hawk II Tourbillon też z br. jest kaliber GP 9800, a w Tribute to Enzo Ferrari - GP 9982 z tourbillonem na 3 mostkach, 46 kamieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dokładnie tak jak mówisz otho 8)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno malutkie uzupełnienie. GP Opera 3: wałek muzyczny wykonano dla niego w atelier Christophe'a Claret'a w Le Locle. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro uzupełniamy to i w Operze 1 i Operze 2 Claret miał swój udział 8)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne - w obu wykonał moduły repetycji :lol: A ja mam niespodziankę: GP z 1996r. z jednym mostkiem. OK, ale giloszowanie tarczy, to maniera Bregueta, zas kształt koperty, to trochę Cartier, trochę coś jak zależny od GP DanielJeanRichard... po prostu z dawnej kolekcji Richeville:

Perregaux_1996_32000chf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...zas kształt koperty, to trochę Cartier...

Trudno się nie zgodzić, ale ja powiem, że najbardziej przypomina mi teraźniejszą linie Richeville :wink: 8) :twisted:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby miał napis "Breguet" wcale bym się nie zdziwił - no może tylko ten rozpoznawalny mostek tourbillona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już zrobiłem masło-maślane :oops: , to coś o giloszowaniu, z tego co dobrze pamiętam (a dziś mogę coś zapomnieć :wink: ) to giloszowanie występuje również w nowej kolekcji z serii Classique Elegance :lol:

A teraz mi się przypomniało, że widziałem bardzo rzadki zegarek z serii Classique, jak go znajdę to wkleję zdjęcie, bo naprawdę warto- jest piękny :!: :lol:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdyby miał napis "Breguet" wcale bym się nie zdziwił - no może tylko ten rozpoznawalny mostek tourbillona...

Otho, a co tutaj jest ważniejsze, giloszowanie "Bregueta" czy słynny tourbillon GP :?: :twisted:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Vintage też ma pośrodku giloszowanie

Perregaux_2004_v.jpg

Ale, ale robi się offtopic. Może ktoś coś skrobnie o mechanizmach np. AP, Bregueta, UN - jest tyle firm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ MasterFan: jasne, że tourbillon. Ale u Bregueta lubi on być podobny :twisted: :lol:

Breguet_2005_trblAuto_000.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oraz nowego kalibru 3612, który znalazł zastosowanie w przepięknej Omedze De Ville Rattrapante Chronograph (Nr Ref. 04848.40.31) z 52-godzinną rezerwą chodu, coaxial'em, międzyczasami, pięknie "podaną" datą... no i ceną 7750 euro za wersję w stali (o cenie limitowanej serii w platynie nawet nie ma co pisać). Doczekała się świetnej recenzji w porównawczym teście chronografów w "ArmbandUhren" 4/05, s. 58-59:

Omega_2005_DVRattp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

:shock: Ależ piękne zegarki wklejacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem jeszcze o dwóch kalibrch z kolekcji "Museum"

Omega 3200 - chronograf ręcznie nakręcany, 55 godzin rezerwy chodu (nie widziałem informacji o ewentualnej bazie więc chyba in-house, choć może to jakaś konstrukcja FP?)

OmegaCal3200.jpg

Omega 2200 - automat 44 godziny rezerwy chodu (chyba też in-house)

57033001.gif

EDIT

No i jeszcze jeden

Omega 2601 - Automat oparty o rozwiązania Pigueta, 72 godziny rezerwy chodu

57018003.gif

I jeszcze wyjaśnienie co do 33xx. Wszystkie to chronografy tyle, że 3301 jest podstawą, 3303 jest lepiej dekorowany, 3313 ma Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona może i przydatna, ale z drugiej strony może mocno wprowadzić w błąd.

Dla przykładu przy firmie IWC i modelu GST 3715 jest napisane, że bazą jest ETA/ Valjoux 7750, co jest prawdą, natomiast np. przy modelu Portofino jest tylko wzmianka, że mechanizmem to IWC 37521 lub IWC 301101, gdzie tu sens i logika :?:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strona mooooocno niekompletna: u PP podają tylko 3 modele wyposażone w kaliber 27xx, ja ich wymieniłem na poprzedniej stronie 10. Ponadto piszą ogólnie o kalibrze np. 27*, bez szczegółowszego rozwinięcia nazwy kalibru (a te potrafią być u PP przydługawe). No i nie podają prawie żadnych szczegółów... Poza tym mają dość stare, niezaktualizowane informacje.

PS. MasterFan, masz znowu (1) 666 :twisted: Uważaj :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam- jak zawsze :!: :twisted:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Yargoth,

Omegę 2601 (model "Cosmic"), którą pokazałeś na poprzedniej stronie, wykonano w 2002 roku w 1951 egzemplarzach. Jest niekonwencjonalna i bardzo mi się podoba. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

O jakości strony internetowej decyduje również jej aktualność, ale ilość producentów jaka tam jest zamieszczona trudno pominąć milczeniem. Może kogoś ten link zainteresuje dlatego postanowiłem go na tym Forum umieścić. Postaram się przygotować aktualną bazę mechanizmów stosowanych w zegarkach 10 wybranych producentów. Jeżeli ktoś z Was będzie zainteresowany tematem, to wszystkie informacje znajdzie na mojej stronie internetowej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze czekamy z niecierpliwością i kibicujemy, aby wszystko poszło zgodnie z planem :!: :lol:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.