Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Firmy, mechanizmy, produkcja

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze !!!

Z bardzo wielu Waszych postów wynika, że macie dużą wiedzę, oraz wiele materiałów dotyczących firm zegarkowych.Chciałbym podsunąć pomysł utworzenia bazy najbardziej znanych firm i wykorzystywanych przez nich do produkcji zegarków mechanizmów. Np. Patek - wszystkie mechanizmy in house, Delbana - wszystki ETA, IWC - takie a takie modele in house, inne JLC, jeszcze inne ETA, Może, któryś z moderatorów zebrał by te info z robił zestawienie ? Na pewno niektóre firmy zostałyby obnażone,nie mniej jednak bedą to cenne informacje dla wielu z nas

pozdrówki

marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ pojawiły się informacje na ten temat. Ale są i w innych miejscach może rzeczywiście można to jakoś scalić :?:

PS. Patek nie ma samych in-house. Używa też Lemanii, fakt, że dedykowanej dla siebie, ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Dobry pomysł :!:

Każdy mógłby, szybko bez szperania w necie, dowiedzieć się jaki mechanizm został umieszczony w zegarku, który go interesuje. Przydatne dla osób, które mało sie na tym znają, czyli na przykład dla mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gulczas_gu

Podpisuje sie pod tą petycją rękoma i nogoma ;):P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tintin

Popieram,bardzo dobry pomysł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Proszę bardzo ... IWC

- Portofino: ETA 2892-A2 / IWC 30110

- Pilot Mark XV: ETA 2892-A2 / IWC 30110

- Big Pilot : IWC 5011

- Spitfire Mark XV: ETA 2892-A2 / IWC 37524/30110

- Spitfire Chronograph: ETA Valjoux 7750 / IWC 7922

- Spitfire Doppelchronograph: ETA Valjoux 7750 / IWC 79230

- Aquatimer Automatic: ETA 2892-A2 / IWC 30110

- Aquatimer Chronograph: ETA Valjoux 7750 / IWC 79320

- Aquatimer Split Minute Chronograph: ETA Valjoux 7750 / IWC 79470

- Portuguese (n. podstawowe modele): ETA Valjoux 7750 / IWC 76240

- Portuguese Automatic: IWC 5000 / IWC 50010

- Portuguese Perpetual Calendar: IWC 50611

- Portuguese Tourbillon: IWC 50900

- Portuguese F.A. Jones: IWC 98290

- Portuguese Regulateur Wempe: IWC 98240

- DaVinci: IWC 79261

- Ingenieur Automatic: IWC 80110

- Ingenieur Chronograph: ETA Valjoux 7750 (prawdopodobnie wykorzystano kilka części) / IWC 79350

- Grande Complication: IWC 79091

- Destriero Scafusia: IWC 18680

Uff, to by było na tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo komplekasowe zestawienie . Dzięki Mariusz . ... i kto następny?

P.S. w inżynierze chrono nie wspominają o manufakrurowym mechaniźmie - więc pewnie jest tak zmodyfikowany jak inne 7750 IWC (np. te w portuguese)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gulczas_gu

Wielkie dzięki MARIUSZU ! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota, Mariusz :lol:

BTW, Da Vinci w dwóch swoich odsłonach oparty jest na Val. 7750 (ref. 375803 oraz 375819).

Pz_dr :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawał dobrej roboty, zwłaszcza że IWC produkuje naprawdę wiele modeli.

marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dzięki :lol:

Otho,

miałem na myśli IW375811. Również w IW375819 zastosowano mechanizm własny (79261). Być może w jakimś modelu z kolekcji Da Vinci użyto kilku części z Valjoux 7750, ale przecież werk tego zegarka składa się dokładnie z 233 części. Czy wobec tego można mówić, że IWC oparło swój mechanizm na kalibrze ETA :?:. Naprawdę nie wiem jak mam to inaczej wyjaśnić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

info na podstawie "ArmbandUhren".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gulczas_gu

Panowie - Patki z głów , :lol: przepraszam Czapki z głów ! -naprawde jestem pod wrazeniem Waszej wiedzy!

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Otho,

jeżeli dysponujesz katalogiem Chronosa, to proszę zerknij na opis Da Vinci, nr ref. 375819.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale szczegółowy opis DV 375819 i 375803 w "ArmbandUhren Katalog 2005" nie pozostawia wątpliwości cytuję: "Werk: Automatic, IWC Kaliber C.79261 (Basis ETA 7750 mit Modulaufbau fy2nźr ewigen Kalender" (strona 187, oba środkowe zegarki, tj. 375803 i 375819).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tak, pewnie zapożyczyli sobie płytkę i przekładnię chodu, a gdzie cała reszta :?:. Czy użycie kilku części z werku innej firmy i zastosowanie kilkuset własnych daje podstawę do stwierdzenia, że mechanizm ten bazuje na werku ETA :?:. DaVinci to już nie przelewki. Te zegarki zaliczane są do tzw. grupy "system engineering" , a tam już ludzie z IWC potrafią solidnie zamieszać. No, ale dobrze, przecież nie będziemy kłócić się o terminologię. Czekamy na wykaz mechanizmów stosowanych w zegarkach innych firm.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz !

nie chcę zaczynać dyskusji , ale moduł to moduł - na standartowy ( w tym przypadku standartowo przez IWC modyfikowany - wiesz przecież co : kotwica , bęben ze spręzyną , ozdobne szlify, tarcze z datą itp. ) werk nakłada sie własną , albo skonstruowaną przez innych (np. D.Depaz) konstrukcję.

werk bazowy pozodtaje bez zmian poza wspomnianymi wcześniej stand. modyfikacjami)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz_W napisał:

Tak, pewnie zapożyczyli sobie płytkę i przekładnię chodu, a gdzie cała reszta . Czy użycie kilku części z werku innej firmy i zastosowanie kilkuset własnych daje podstawę do stwierdzenia, że mechanizm ten bazuje na werku ETA . DaVinci to już nie przelewki

Nie bardzo rozumiem, czy wg Ciebie Mariuszu, ArmbandUhren to mało wiarygodne źródło :?:

Mechanizm "in-house", jak sama nazwa wskazuje, powstaje "w domu", a nie przyjeżdza do niego, choć mowa o 1%całości mechanizmu lub nawet mniej, to "in-house" to nie jest- choćbyś nie wiem jak bardzo tego chciał.

A dzięki takim miesięcznikom jak ArmbandUhren przyszli klienci przynajmniej będą dobrze i uczciwie poinformowani oraz unikną rozczarowania.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michalop napisał:

werk bazowy pozodtaje bez zmian poza wspomnianymi wcześniej stand. modyfikacjami

Otóż to ! Ale dziwię się ileż o tym można rozprawiać :roll:

Informuję, że przygotuję listę stosowanych kalibrów przez GP :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Macie rację, tylko, że za pracę werku Da Vinci odpowiada w głównej mierze mechanika, która jest dziełem zegarmistrzów z IWC. No ale dobrze, skoro w jakichś dwóch modelach Da Vinci użyto jako bazy Valjoux 7750 to ja to szanuję i przyjmuję do wiadomości.

Marcin,

nie twierdzę, że ArmbandUhren to niewiarygodne źródło chociaż opis w katalogu Chronos modelu, który przytoczył Otho (dla przypomnienia: 375819), potwierdza moją teorię. Poza tym, uwierz mi, że klienci którzy kupili Da Vinci, nie są tym zegarkiem rozczarowani. Nie spotkałem się jeszcze z żadną krytyczną opinią choć nie wykluczam, że mogą się zdarzyć jakieś wyjątki.

wiesz przecież co : kotwica , bęben ze spręzyną , ozdobne szlify, tarcze z datą itp. ) werk nakłada sie własną , albo skonstruowaną przez innych (np. D.Depaz) konstrukcję.

Oczywiście, doskonale o tym wiem. Jednak jak słusznie zauważył Marcin, nie ma sensu ciągle o tym rozprawiać. Podjąłem temat, bo ten wątek temu sprzyja. Postaram się więcej do tej kwestii już nie wracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

przecież pisałem o PP i fakcie, że używają Lemanii, Breguet również jej używa, J.Droz używa kalibrów Frederic Piguet'a, Paul Gerber - ETA/Peseux (a on jest w AHCI, więc teoretycznie powinien się tym 'brzydzić' :lol: ). Zgodzimy się więc, że to ujmy im nie przynosi. Analogiczna sytuacja jest z IWC i innymi topowymi markami używającymi nie tylko własnych werków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wiem Maciek. Zresztą nigdy nie zapatrywałem się negatywnie na fakt stosowania mechanizmów ETA w zegarkach marki IWC czy jakichkolwiek innych firm. O jakości czasomierza decyduje sam producent i jeżeli przygotuje odpowiednią konstrukcję werku, zadba o wszystkie zagadnienia związane z montażem, zastosuje odpowiednie procedury kontrolne, to wszystko będzie w porządku. No, ale dzięki Otho, fajnie mi się z Tobą gadało.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a z IWC najbardziej podoba mi się mechanizm z Grande Complication, w wersji z tourbillonem, który był już wiele razy prezentowany na naszym forum. Znalazłem piękną (choć małą) jego fotkę, ukazującą grubość mechanizmu. Wygląda jak postindustrialna rzeźba - dzieło sztuki:

IWC_2004_IlDestrrr.jpg

U dołu biegną gongi rezonansowe do repetycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolekcja Haute Horlogerie:

- Vintage 1945 "King Size" Perpetual Calendar Automatic- GP 33Q0D, 27 kamieni, 50- godzinna rezerwa chodu

- Richeville Perpetual Calendar Automatic- GP 33Q0, 27 kamieni, 50- godzinna rezerwa chodu

- Vintage 1945 XXL Tourbillon & Perpetual Calendar- GP 9800, 20 kamieni, ...

- Tourbillon with three gold bridges automatic- GP 9600C, 32 kamienie, 48 godzinna rezerwa chodu

Kolekcja Lady:

- Baguette manual winding- GP 0900, 17 kamieni

- Cat's Eye Monn Phases Indicator Automatic- GP 033L0, 32 kamienie, 46 godzinna rezerwa chodu

- Cat's Eye Small Second Power Reserve- GP 033R0, 27 kamieni, 46 godzinna rezerwa chodu

Kolekcja Vintage 1945:

- XXL Chronograph Automatic- GP 33C0, 63 kamienie, 46 godzinna rezerwa chodu

- Chronographe GMT King Size- GP 033C0, 61 kamieni

- Vintage 1945 Large Date Moonphase- GP 3330, 32 kamienie, 52 godzinna rezerwa chodu

Cała kolekcja Vintage 1945 jest wyposażona w mechanizmy GP "in-house" takie jak: GP 3000, GP 3100, GP 3200, GP 3300( lub ich nowsze odmiany), które mają 27 kamieni i posiadają 50 godzinną rezerwę chodu.

Kolekcja Richeville:

- Chronograph Automatic- GP 33C0, 63 kamienie, 46 godzinna rezerwa chodu

Kolekcja Classique Elegance:

- "Type 375" Small second Automatic- GP 3290, 28 kamieni, 40 godzinna rezerwa chodu

- Traveller II- 59G0, 31 kamieni

- "Fly-Back"- GP 337A

- "WW.tc"- GP 33CO, 63 kamienie, 46 godzinna rezerwa chodu

- Foudroyante- GP E04C0

Kolekcja GP Pour Ferrari:

- "Pour Ferrari" Chronograph Automatic- GP 019C0, 62 kamienie, 48 godzina rezerwa chodu

- Pour Ferrari "375MM"- GP E03C0

Kolekcja Sport Classique:

- Laureato Evo3- GP 033C0, 52 kamienie, 46 godzinna rezerwa chodu

- Sea Hawk II- GP 33RO, 50 godzinna rezerwa chodu

Większość zegarków z fabryki GP wyposarzonych jest w mechanizmy własne, oprócz zegarków serii Ferrari i starej linii 7000, które posiadają kalibry GP 2280( lub jego odmiany) gdzie bazą jest ETA.

Jest też mechanizm GP 8000, czyli nic innego jak ETA 2892- A2 z modułem chronografu Lemanii 283L, ale nie są one używane do "ciągłej" produkcji.

GP w większości używa mechanizmów zrobionych przez siebie, inne, wkładane są do zegarków dla kobiet, oraz linii "Pour Ferrari", która i tak w większości została już wysprzedana.

A tutaj lista mechanizmów in house:

- GP 3000, 3100, 3200, 3300 (cienkie mechanizmy, bez daty)

- GP 33RO: GP 3300 z rezerwą chodu i centralnym sekundnikiem lub małym (Vintage45, Sea Hawk II and "John Harrison")

- GP 3330: GP 3300 z dużą datą i fazami księżyca (Classique Elegance, Richeville and Vintage45)

- GP 33C0: Chronograph, bazujący na GP 3300 (Sports 2000 i inne)

- GP 33C0, ww.tc: Chronograph ze wskaźnikiem czasu na świecie (ww.tc)

- GP 30C0: Chronograph bazujący na GP 3000 (Vintage45 chronograph)

- GP E04C0: Chronograph Foudroyante (Vintage45 i S.F. Foudroyante)

- GP 9610C: Pojedynczy mostek, tourbillon

- GP 9600: Potrójny most, tourbillon

- GP 9600C: Potrójny most, tourbillon, automatic

- GP 9897: Opera 2

- GP 9899: Opera 1

To nie wszystkie mechanizmy ale te najczęściej wykorzystywane.

GP unowocześnia na bieżąco swoje mechanizmy stąd czasem trochę inne symbole.

Pozdrawiam

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.