Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kieszonkowe

A taki Gustav Becker :)

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem dotarł  

20210130_083634.thumb.jpg.99b85489d460f4790efc2339045dc306.jpg

Trochę roboty przy nim będzie  

20210130_083444.thumb.jpg.1c4ab146f31c3a5988356733682d4b48.jpg 20210130_083707.thumb.jpg.82d98d9b6eb51a0c7a5759314e97f8fa.jpg

Ma ciekawą przystawkę balansową kołkową !!! na kamieniach !!!!

Z jak to określił Adam urządzeniem rozruchowym, a moim zdaniem można to nazwać stopsekundą  .

20210130_083518.thumb.jpg.3690e56548ae90cd7b231340fe8ba02e.jpg

Jest pomysł żeby ze starego zegara wiszącego zrobić współczesny zegar biurkowy .

Jest to zresztą zgodne z tym co kiedyś dawno temu uczył mnie na zajęciach z konserwacji

zabytków i historii architektury prof. Jerzy Stankiewicz wybitny specjalista w tej dziedzinie.

Jak trochę uspokoję swoje życie i znajdę trochę czasu to się za niego zabiorę i wtedy pokażę więcej.

Miłego weekendu

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z okrętowego zegara na biurko. Może tęsknić za morzem ;)

351725510_FireShotCapture587-GustavBeckerDyskGoogle-drive.google_com.thumb.jpg.b0ccb711edcd85ff4a3769e13a82f76d.jpg1002386919_FireShotCapture584-GustavBeckerDyskGoogle-drive.google_com.thumb.jpg.f6f8d2f15129dabc23b21b4949cfd192.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tarant napisał:

...... Może tęsknić za morzem ;)

Drogi Piotrze ja jestem taki "Danziger" :)  który co prawda chodził na "pole" :D 

Więc nad morze to już wrócił ;).

W moich katalogach znalazłem coś takiego 

becker.thumb.jpg.b4e9c598e94a35cf4762fa1455c6e1a0.jpg

ale ten jest bez popychacza/stopera i poza tym nie jest podane w jakiej obudowie był umieszczany.

A pomysł na zrobienie współczesnej obudowy do zegara to właśnie pod wpływem ś.p. Profesora.

Robiłem kiedyś pod jego kierunkiem projekt z konserwacji zabytków - powiedział. " Proszę pana

jak nie mamy wyraźnych przesłanek, pozostałości lub dokładnej ikonografii jak to wyglądało wcześniej

to nie róbmy czegoś jak nam się wydaje że to mogło wyglądać - wstawiajmy materiał 

(szkło, metal, lustro) kompletnie inny epokowo żeby patrzący od razu wiedzieli że to nie jest z tej epoki"

A ponad to nie mam takich zdolności jak niektórzy koledzy którzy wyrzezają w kawałku klocka lub zrobią

z paper mache obudowę którą potem się obciągnie izolacją lub fornirem  i która będzie wyglądała jak z epoki.

Pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja apppsoluttnie szartoffałem. Też podzielam zdanie, że lepiej dać mu współczesne, fajne mieszkanko niźli jakąś quasi rekonstrukcję. Tak czy inaczej, werczek bardzo porządny.

P.S. Taki jak ten Twój znalazłem w katalogu na rok 1934.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, tarant napisał:

Taki jak ten Twój znalazłem w katalogu na rok 1934.

Mechanizm może tak, ale zegary były już w 1910. 

W tym katalogu nie ma zdjęć mechanizmu. IMG_20210130_164519.thumb.png.fba0c5bbbac4b58ca07441afa6fd8075.png

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, były, z przystawką balansową, ale inne. Gdzieś na forum można je zobaczyć, o ile zdjęcia nie były z imejdźsraka...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mój (jak narazie ;) ) werk po numerach to 1916 czyli na 105 :) .

Bardziej natomiast mnie ciekawi ten dodatkowy zespół kół, gdzieś spotkałem się z opinią że miało to poprawiać dokładność chodu zegara.

Ale w jaki sposób to trudno mi to sobie wytłumaczyć. Chociaż jako zegar morski było by to wytłumaczalne.

Pozdrawiam 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie on ma numer seryjny?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, tarant napisał:

A gdzie on ma numer seryjny?

A przepraszam  :) oznakowany i z tyłu

20210130_171817.thumb.jpg.6386c44ae435c4d7215af65b329f0015.jpg

i z przodu :D 

20210130_171853.thumb.jpg.2d00fa95e40ea1432f4369608e0a71dc.jpg

Pozdrawiam 

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Datowanie z okresu Wielkiej Wojny to trudny temat, z końcem 1915 roku produkcja niemal stanęła. Ale ten mógł się prawdopodobnie wytłumaczyć wojskowym przeznaczeniem.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Kieszonkowe napisał:

Drogi Piotrze ja jestem taki "Danziger" :)  który co prawda chodził na "pole" :D 

Więc nad morze to już wrócił ;).

W moich katalogach znalazłem coś takiego 

becker.thumb.jpg.b4e9c598e94a35cf4762fa1455c6e1a0.jpg

ale ten jest bez popychacza/stopera i poza tym nie jest podane w jakiej obudowie był umieszczany.

A pomysł na zrobienie współczesnej obudowy do zegara to właśnie pod wpływem ś.p. Profesora.

Robiłem kiedyś pod jego kierunkiem projekt z konserwacji zabytków - powiedział. " Proszę pana

jak nie mamy wyraźnych przesłanek, pozostałości lub dokładnej ikonografii jak to wyglądało wcześniej

to nie róbmy czegoś jak nam się wydaje że to mogło wyglądać - wstawiajmy materiał 

(szkło, metal, lustro) kompletnie inny epokowo żeby patrzący od razu wiedzieli że to nie jest z tej epoki"

A ponad to nie mam takich zdolności jak niektórzy koledzy którzy wyrzezają w kawałku klocka lub zrobią

z paper mache obudowę którą potem się obciągnie izolacją lub fornirem  i która będzie wyglądała jak z epoki.

Pozdrawiam

Roman

O to, to... i wężykiem, wężykiem...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.