Yahagi 2380 #426 Posted June 26, 2025 Taki FWU 82x5 Skrzynia troszq zaskakuje... ale te wskazówki - bardzo mi się podobają 1 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #427 Posted September 17, 2025 (edited) Chyba coś znalazłem ... To jest zwykły RMS 1-30: .... i on jest na takim wieszaku...: ... czyli blacha..... No i jest też inny '23': (bicie schowane jak widać...).... i on jest na takim wieszaku: Kształt ten sam... tylko tu odlew. Tyle tylko, że ten drugi 23 ma taką kotwicę....: A taką kotwicę miał np taki mechanizm: ... który był na takim wieszaku: Więc myślę, że ten kierunek z 1-30 z Brocotami, które przeistoczyły się na przestrzeni dziejów w RSM 1-30 zaczyna być coraz bardziej 'do obrony'. I to gdzieś tu trzeba chyba szukać Ruperta Ammanna... Tych Brocotów o prostokątnej płycie, takiej jak 23 bez koła bicia - mam w archiwum bardzo mało... na tym wieszaku - może 3-4 szt wszystkiego. Ale wieszaki się powtarzają. Nie zdziwiłbym się, gdyby po zdjęciu tarczy była tam 'dziura, co korci do wsadzenia palucha'... To tak dla usystematyzowania informacji... bo wydaje mi się, że coś zaczyna się klarować i bronić już.... Edited September 17, 2025 by Yahagi 2 Share this post Link to post Share on other sites
JASI 1242 #428 Posted September 18, 2025 Ciekawe znalezisko. Ten z numerem 25, to mój. Mam jeszcze mechanizm chodzika nr 22 tez na takim wieszaku. No, ładnie się klaruje... Można powiedzieć od 25 do 23, a dalej to już RSM. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Share this post Link to post Share on other sites
PM1122 1815 #429 Posted September 20, 2025 Ciekawie to wygląda . 0 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #430 Posted September 22, 2025 Są dodatkowe photo... no i jest też 'dziura na palucha' 2 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #431 Posted October 3, 2025 Dziś taki zegar zwrócił moją uwagę: Zdjęć mechanizmu - nie ma, ale wychodzi, że to chyb ten wieszak: Przy okazji dowiedziałem się, że była też druga wersja tego wieszaka. Bez tych 'wrzodów' na samym dole ...:) Zegar - jak zegar... skrzynia też... ... ale soczewka wahadła... hmmmmm... 1 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #432 Posted February 27 Dawno nic nie było... więc czas coś wstawić. Taki od-Ammannowy (wg mnie ... nie wiem, czy ktoś jeszcze tą teorię przyjmuje...) przypadek. Tym razem '19'. Zwracam uwagę na wieszak. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #433 Posted April 17 Jest FWalcher na ogłoszeniach ... oooo... taki. Zwracam uwagę na kolor podkładu tarczy. No i te wskazówki... 2 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #434 Posted April 17 No to taki jeszcze 'może Amann'. Na Brococie..-naturalnie. Na koronę - nie patrzymy 1 Share this post Link to post Share on other sites
Yahagi 2380 #435 Posted June 2 Unikalny RSM z patentem DRP 44446 To dopiero 2gi taki mechanizm, jaki mam w archiwum. Skrzynia - być może wtórna. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4117 #436 Posted June 2 Hmm.Trudno się dziwić, że się nie przyjął. PS. Patent z opisami i rysunkami już tu Tomasz zamieszczał, ale co tam. Jeszcze razzz. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites