Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
christopherjed

Jubileuszowy JUF/Schatz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów, niedawno nabyłem takiego Louvre i jestem na 95 % przekonany, że jest to replika JUF'a z 1885 roku wykonana dla uczczenia 100-lecia firmy Schatz & Söhne w 1981 roku przez Kerna.Wahadło oczywiście nieoryginalne, powinno być dyskowe.Najbardziej zastanawiający jest numer na tylnej płycie, wygląda, jak gdyby do sztancowania za brakło zera i ktoś posłużył się odwróconym "C'.Czy ktoś ma szerszą wiedzę na temat tych replik? Terwilliger pisze, że było ich 3.000.Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich

IMG_4041.JPG

IMG_4046.JPG

IMG_4048.JPG

IMG_4042.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zegar ktory pokazujesz to nie jest replika a napewno nie zegar wykonany na 100 lat firmy SCHATZ.

Piszesz ze wykonano 3000 sztuk zegarow jubileuszowych a pokazujesz zegar z numerem 29040.

W linku ponizej masz zegar oryginalny i ten wykonanu 100 lat pozniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jubileuszowy Schatz jest taki:

1861437996_Schatz1881front-1.thumb.jpg.6a067da0fab2e8999342e6c50198a3f6.jpg

1173962510_Schatz1881back.thumb.jpg.372d375c8a92146a6d51f1dbd82b9384.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, christopherjed napisał(-a):

Witam wszystkich Forumowiczów, niedawno nabyłem takiego Louvre i jestem na 95 % przekonany, że jest to replika JUF'a z 1885 roku wykonana dla uczczenia 100-lecia firmy Schatz & Söhne w 1981 roku przez Kerna.Wahadło oczywiście nieoryginalne, powinno być dyskowe.Najbardziej zastanawiający jest numer na tylnej płycie, wygląda, jak gdyby do sztancowania za brakło zera i ktoś posłużył się odwróconym "C'.Czy ktoś ma szerszą wiedzę na temat tych replik? Terwilliger pisze, że było ich 3.000.Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich

IMG_4041.JPG

IMG_4046.JPG

IMG_4048.JPG

IMG_4042.JPG

Wahadło jest takie jakie ma być :). Sam mam taki zegar z takim wahadłem i z  nieoryginalną wskazówką minutową.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JUF ?

Nr 29 tys a JUF numerował podobno od 50.

Na drugim zdjęciu widać palety ustawiane ... JUF tego nie robił .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Mariusz napisał(-a):

JUF ?

Nr 29 tys a JUF numerował podobno od 50.

Na drugim zdjęciu widać palety ustawiane ... JUF tego nie robił .

Mariusz zegar pokazany na zdjeciu to nie jest JUF i to wiadomo od poczatku.

Nie wiem dlaczego kolega ktory pokazal ten zegar tak mysli i dlaczego pomyslal ze to Schatz Jubileuszowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, piter123321 napisał(-a):

Moim skromnym zdaniem to Schlenker & Posner

Ktoś miał taki sam zegar na filmie

Tylko wahadłem się różni mechanizmu nie widać ;) . Zresztą to wahadło zegara z pierwszego postu chyba nie ma dolnego zakończenia takiej śruby kołpakowej na dole?

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za informacje. Ponieważ obie Płyty mają wygląd nowych lub super pięknie odrestaurowanych a na dodatek wszystkie łozyska są tulejowane, doszedłem do (błędnego) wniosku, że to może być jubileuszowy.Nie Po otrzymanych informacjach i porównaniu z Terwillingerem mogę powiedzieć że:

Płyta ma wymiary 69x92 mm, co wraz z usytuowaniem łożysk i otworów montażowych pozwala ograniczyć producenta do Kundo lub wg Arka Schlenker&Possner.Zawiesie górnego bloku wskazuje wg, Terwillingera na Kundo,(Terwilliger ,sekcja 15, nr 27). Oczywiście to sa jedynie moje przypuszczenie, będę wdzięczny za wszystkie informacje. Kilka dziwnych rzeczy - werka jak z JUF, tulejowane łozyska,Dziwny numer(odwrócone C zamist zera) oraz stan werku prawie jak nowy.Bardzo proszę o dalsze informacje. Pozdrawiam wszystkich ,Krzysztof 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi