Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mamut103

Omega i Tissot do oceny :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! :) Myślę że dorosłem już do pierwszego mechanicznego, starego zegarka z duszą, niemniej jednak bardzo boję się kupić składak lub podróbkę. Co sądzicie o tych egzemplarzach? Czy są oryginalne i warte uwagi? Czy nie są przewartościowane lub podejrzanie tanie?  

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-tissot-seastar-automatic-1972-CID87-IDKnU5p.html

https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-omega-seamaster-automatic-gold-cup-1961-CID87-IDKu9ny.html#6d90d8e429

https://allegro.pl/oferta/pozlacany-zegarek-tissot-seastar-seven-mech-gold-p-10871696451

Ogólnie już dość długo się rozglądam, a podjęcie decyzji nie jest łatwe- jeżeli macie jakieś ciekawe egzemplarze do kwoty 2tys.zł to bardzo bym prosił o PW. z ofertą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey 

Wszystkie trzy wyglądają ok. Ceny raczej z tych górnych szczególnie Tissoty ale jak widać ktoś licytuje więc chyba trzeba się przyzwyczaić, stal podrożała od początku roku o 120% może ma to związek. 

Zegarki raczej ok nie widać jakiś mocnych ingerencji w oryginalność 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2021 o 01:47, mamut103 napisał(-a):

Witam serdecznie! :) Myślę że dorosłem już do pierwszego mechanicznego, starego zegarka z duszą, niemniej jednak bardzo boję się kupić składaka ... Ogólnie już dość długo się rozglądam, a podjęcie decyzji nie jest łatwe- jeżeli macie jakieś ciekawe egzemplarze do kwoty 2tys.zł to bardzo bym prosił o PW. z ofertą.

Popatrz na bazarek. Np kolega Gregory_70 ma Omegę stalowa w pięknym stanie. Cena coprawda 3650 PLN, ale myślę że zegarek jest wart swojej ceny  no i źródło pewne. 

Myślę że gdybyś nie chciał tego zegarka ze względu na cenę, warto porozmawiać z tym kolegą bo często wystawia takie perełki vintage i może by znalazł coś dla Ciebie. 
BTW kupowanie na portalach aukcyjnych zegarkow, mając znikomą w tej materii wiedzę to jak gra w rosyjską ruletkę lub stąpanie po polu minowym. Można, tylko po co, jak można inaczej ⁉️

Edytowane przez Jędrula.wawa

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny jest! :) niestety na tą chwilę mocno przewyższa budżet. Zdecydowanie chciałbym kupić coś sprawdzonego, więc będę zaglądać na forumowy bazarek lub wrzucać Wam liczne zapytania o konkretne sztuki😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mamut103 napisał(-a):

Śliczny jest! :) niestety na tą chwilę mocno przewyższa budżet. Zdecydowanie chciałbym kupić coś sprawdzonego, więc będę zaglądać na forumowy bazarek lub wrzucać Wam liczne zapytania o konkretne sztuki😁

Dzięki, faktycznie cena jest powyżej kwot zegarków, które pokazałeś, ale w mojej ocenie warto, patrząc oczywiście na stan.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mamut103 napisał(-a):

Ja bym jednak odradzał uczenia się na swoich błędach. Sam kupiłem kilka vintage i jestem zadowolony powiedzmy w 50%. Kupione zegarki były niby fajne, ale po bardzo krótkim czasie przestawały chodzić. No niby można oddać do zegarmistrza, ale to są dodatkowe koszta. W sumie najbardziej jestem zadowolony z Omegi podobnej do oferowanej przez naszego kolegę @Gregory_70, mam ją już conajmniej 10 lat i nie sprawia problemów, chociaż z biegiem czasu trzeba by zrobić jej przegląd (a to też koszt i raczej niemały). Wiec i to należy uwzględnić przy kalkulacji zakupu. Albo bierzesz pewniaka, albo kupujesz strucla i ładujesz w niego kasę na przeglądy i naprawy plus stracone nerwy.

To tak ku pamięci 😎

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mamut103 napisał(-a):

Posłuchaj kolegów - pooszczędzaj jeszcze i porozmawiaj z kolegą @Gregory_70  - takie zegarki lepiej kupować z pewniejszego źródła, niż olx...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z wami, że dobrze jest kupić ze sprawdzonego źródła-napewno będę weryfikować sprzedawcę i zegarek który będę chciał nabyć. Nie demonizowałbym jednak allegro i olx, ponieważ dużo osób nawet z tego forum wystawia tam swoje zegarki :) Omegę Grzegorza również można tam znaleźć. Gdybym chciał kupić bubla i wyrzucić pieniądze w błoto nie zakładałbym tego tematu. Jaki jest przeciętny koszt przeglądu takiego sprawnego zegarka i co wchodzi w jego zakres? Co najczęściej ulega awarii? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi