Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cvprian

Zegarek do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w tytule chciałbym się zapytać jaki zegarek byście polecili do 500 zł. Myślałem jak narazie o Orient Bambino z creationwatches, lecz nie wiem czy zegarki stamtąd są legitne oraz jak sprawa wygląda w przypadku gwarancji i cła. Wolałbym zegarki na pasku aniżeli na bransolecie.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Creationwatches sprzedaje zegarki autentyczne, oplaty wpadna na bank - trzeba doliczyc okolo 25% do ceny. Ja dostawalem zawsze z podbita gwarancja globalna ale nie wiem ile to warte - nie testowalem nigdy (na szczescie, odpukac).

Ma byc kwarc czy automat, do czego chcesz to nosic, jak duzy masz nadgarstek? Na razie to ciezko (przynajmniej mi) cos doradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm preferowałbym automatyczny lecz jak będzie jakaś lepsza propozycja z kwarcowych to poproszę ;D. Chciałbym go nosić codziennie. Nadgarstek to 17 cm.

Edytowane przez cvprian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 500 zł wybór nie jest duży. Orient Bambino, jeżeli się podoba, to jest w tej kwocie bardzo dobrym wyborem.

Jeżeli nie wykluczasz zakupu za granicą, to polecam przeglądnąć ofertę zegarków Seiko 5 na Chrono24

https://www.chrono24.pl/search/index.htm?countryIds=AT&countryIds=BE&countryIds=BG&countryIds=CY&countryIds=CZ&countryIds=DE&countryIds=DK&countryIds=EE&countryIds=ES&countryIds=FI&countryIds=FR&countryIds=GP&countryIds=GR&countryIds=HR&countryIds=HU&countryIds=IE&countryIds=IT&countryIds=LT&countryIds=LU&countryIds=LV&countryIds=MT&countryIds=NL&countryIds=PL&countryIds=PT&countryIds=RE&countryIds=RO&countryIds=SE&countryIds=SI&countryIds=SK&currencyId=PLN&dosearch=true&facets=year&manufacturerIds=226&maxAgeInDays=0&models=848&pageSize=60&redirectToSearchIndex=true&resultview=block&sortorder=1&year=2021

Te zegarki mają najczęściej 37-38mm średnicy, więc na Twój nadgarstek jak najbardziej OK. W środku pracuje już dość wiekowy i nie tak nowoczesny jak w Bambino mechanizm, ale za to jest on bardzo niezawodny. Te zegarki są sprzedawane na bransolecie, ale pasek dobierzesz sobie jaki chcesz i zamienisz. Ładne, tanie i solidne zegarki automatyczne.

obraz.thumb.png.1fca16b5fe361d5aeedf988f7c4a072b.png

obraz.thumb.png.d9f8b217d50b10abd5a15e909f5c5613.png

obraz.thumb.png.83d11fe603adbbebfd85f1840d6f7ef0.png

Ja osobiście wybrałbym Bambino, albo poszedłbym w jakiegoś kwarcowego Citizena z mechanizmem solarnym eco-drive:

obraz.thumb.png.7eadc25ba75d9ad267c4b0d3ef4a1a83.png

bądź tanie i solidne Casio

obraz.png.955568f9652853d0175623a9a4474eb0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po tej wypowiedzi 

5 godzin temu, cvprian napisał(-a):

Mechanizm preferowałbym automatyczny lecz jak będzie jakaś lepsza propozycja z kwarcowych to poproszę ;D. Chciałbym go nosić codziennie.

to nie jest to Twój "nasty" zegarek. Nie wiem zatem, czy miałeś zegarek automatyczny i masz świadomość, że zegarek z takim mechanizmem jest dużo delikatniejszy niż kwarcowy (na wstrząsy, upadki itp) i nawet jeśli po upadku nadal będzie działał, to jego dokładność może na tym ucierpieć. A jeśli już jesteśmy przy dokładności, to mechanik/automatic a kwarcowy to któtko mówiąc przepaść, gdyż kwarcowy z reguły będzie miał odchyłkę kilku sekund na miesiąc, natomiast mechanik/automatic będzie niezły, jeśli to będzie kilka sekund na dobę (norma podawana przez producentów to z reguły +/- 30 sekund na dobę). Oczywiście nie chciałbym Cię zniechęcać do mechanizmów automatycznych (dla mnie są to ulubione mechanizmy), ale dobrze jest znać ich "niedoskonałości" a przynajmniej różnice w stosunku do mechanizmów kwarcowych. Więc jeśli zależy Ci na stosunkowo dobrej dokładności i ma to być zegarek codzienny i do tego jedyny, to chyba lepszym wyborem będzie wspomniany przez kolegę @Perpetuum Mobile bezobsługowy zasilany energią słoneczną eco-drive. 

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za odpowiedź chyba się zdecyduje na  Citizena Eco-Drive'a ;).

Edytowane przez cvprian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry i praktyczny wybór.

Jak już kupisz, to nie zapomnij pochwalić się tutaj zdjęciem nadgarstkowym. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobry pomysł w tym budżecie.

It's not a hobby, it's a sickness.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi