Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
mdz93

Phoibos Apollo Titanium Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w to piękne, wpółdopiątkowe popołudnie :)

Dzisiaj przychodzę do Was z czymś nowym w kolekcji: Phoibos Apollo :)

Jest to nowy model od Phoibosa, tym razem nawiązujący bardziej w kierunku gwiazd za sprawą nazwy, jednak będący nadal nurkiem z prawdziwego zdarzenia :)

A co tym razem dostajemy od tej marki? 

Oczywiście szafirowe szkło z antyrefleksem wewnętrznym. Efekt bardzo dobry, AR działa świetnie, wszelkie refleksy zniwelowane i tarcza jest widoczna pod każdym kątem tak samo dobrze.

Pod szkiełkiem mamy bardzo interesującą tarczę kanapkową. Na samym "dnie", w wyciętych elementach tarczy widzimy białą i pomarańczową lumę. Następnie jest szara tarcza o chropowatej strukturze (powierzchnia księżyca?🤔) Z indeksami wykonanymi z masy luminescencyjnej (BGW9 w dwóch kolorach jak podaje producent). Po zewnętrznej części biegnie oring z podziałką minutową, który jest wyżej niż sama tarcza co jeszcze bardziej podbija ten efekt głębi. Na godzinie 3 znajdziemy wycięcie na datę - i tu wielki szacun - w kolorze tarczy :) u góry oczywiście logo Phoibosa, na dole informacja o tym, że jest to automat i ma wodoszczelność na poziomie 20ATM. Czas odczytujemy za pomocą dużych i wyraźnych wskazówek. To co mi się w nich srednio podoba, to ich grubość. Trochę to wygląda, jak wycięte z papieru technicznego, kolor czarny. Natomiast ich rozmiar, kształt (każda inna) i czytelność dają duży komfort a duża ilość lumy pozwli na odczyt w każdej ciemności :) Małym plusikiem u mnie jest to, że przerwa we wskazówce minutowej jest takiej szerokości jak pomarańczowe okienka na tarczy więc fajnie to wygląda jak wskazuje akurat pełną minutę :) taki detal, a cieszy :)

Za ruch wskazówek odpowiada niezmiennie lubiany, popularny mechanizm seiko nh35 :)

Całość jest zamknięta w tytanowej kopercie o wymiarach 42 x 48 x 12,5 z powłoką zapobiegającą rysowaniu się: UltraHex. Koperta jest ładnie wykonana, wykończona satynowaniem, z ostro zaznaczonymi krawędziami. Na godzinie "4" mamy wypustki chroniące koronkę, a sama koronka jest logowana, zakręcana i baaardzo wygodna :)

Jako, że mamy do czynienia z diverem znalazło się miejsce na bezel. Jednokierunkowy, tytanowy, 120-to klikowy, z wygodnym karbowaniem na brzegu pozwalającym wygodnie nim operować. Wkładka jest tytanowa i pokryta czarnym DLC. Luzów brak, centrowanie jest w punkt, klik jest precyzyjny i pewnie się zaklikuje w kazdej pozycji. Kontrasowe indeksy są wypełnione lumą BGW9 oczyście.

Od spodu mamy grawerowany dekiel z podstawowymi informacjami i wizerunkiem astronauty :)

Bransoleta tytanowa, również pokryta powłoką UltraHex, dość długa (musiałem zrzucić 3 ogniwa + na mikroregulacji na max skrócić przy nadgarstku 18cm), z bezpiecznym zapięciem i co na duży plus - skręcanymi ogniwami. Bardzo lubię to rozwiązanie bo jest proste i skuteczne, a do tego najłatwiej je skrócić ;)

A co ja o nim myślę? Po zdjeciach nie byłem zbytnio przekonany. Ośmiornica w kosmosie? Hmm 🤔 ale na żywo mnie kupił. To pierwszy mój zegarek w tytanie i ta lekkość jest odczuwalna. Do tego wykonanie jak u Phoibosa - świetne (jak zawsze z resztą) :) Dużo detali, sporo się tu dzieje i przykuwa wzrok. Jedyny mały minus to te wskazówki, ale nie jest to minus za który można ten zegarek skreślić. Ot taki szczegół :) Poza tym jest świetny i bardzo wygodny, co w połączeniu z lekkością tytanu robi z niego świetny zegarek codzienny i sportowy :) No i ta luma. No świeci po prostu genialnie :) Phoibos po raz kolejny się spisał i zrobił coś innego, w swoim stylu i naprawdę dobrze im to wyszło :)

No i na koniec ostatni +, ale najważniejszy aspekt wielu: cena

1690zł u Polskiego dystrybutora (czytaj od ręki, kurierem, bez żadnych podatków itd :) )

Ja bardzo polecam, jest kilka kolorów i każdy powinien coś znaleźć dla siebie :)

Pozdrawiam, no i jak zawsze parę zdjęć na zachętę :)

Dobrego popołudnia! :)

20211019_222800-01.jpeg

20211019_222333-01.jpeg

20211019_222449-01.jpeg

20211019_223025-01.jpeg

20211019_223548-01.jpeg

20211019_223703-01.jpeg

20211019_222009-01.jpeg

20211019_221842-01.jpeg

20211019_221747-01.jpeg

20211019_221733-01.jpeg

20211019_221717-01.jpeg

20211019_221710 (1)-01.jpeg

20211019_221635-01.jpeg

20211019_221625-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie napisane i obcykane :) Kanapkowe tarcze zawsze na propsie. Fajny projekt ogólnie, ale Phoibosy zawsze u mnie odpadają ze względu na ich spore wymiary. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna konkretna recenzja i zegarek też niczego sobie. Pogratulować👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi