Kermit68 5 #1 Posted December 18, 2021 (edited) Chciałbym kupić zegarek z kopertą ze złota, kwota jaką mogę przeznaczyć to 20000zl mogę dołożyć jeszcze 5tys gdyby było coś ekstra w takiej cenie. Automat Pasujący do smart casual i garnituru Koperta od 40mm(22cm w nadgarstku) Pasek skórzany Szkiełko szafirowe Edited December 18, 2021 by Kermit68 0 Share this post Link to post Share on other sites
wisniap 1242 #2 Posted December 18, 2021 Może coś od Longinesa.. są też inne modele w złocie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kermit68 5 #3 Posted December 18, 2021 A coś z używanych było by warte zakupu? 0 Share this post Link to post Share on other sites
MeB 92 #4 Posted December 18, 2021 (edited) W tej cenie ja bym poszedł w vintage od bardzo sprawdzonego sprzedawcę: - JLC - reverso z lat 90tych lub wczesnych 2000nych. Cena powinna być 20-25 tys. - Zenith Elite może być nawet tańszy: 15-20tys. (i wiele modeli z 2005-2020 ma przeszklony dekiel i dodatkowe funkcje) Jak idziesz w coś nowego linia Longine Master lub Heritage to faktycznie dobra opcja. Edited December 18, 2021 by MeB 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kermit68 5 #5 Posted December 19, 2021 Patrzę na nowe zegarki i podobają mi się te: https://dolinski.pl/tissot-excellence-automatic-t926.407.76.041.00 https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/10822_Longines_Conquest_Classic_L27858563 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 72321 #6 Posted December 20, 2021 Tissot bardzo ładny. Do tego w środku dobry mechanizm i dzięki temu grubość też fajna. Tylko to wciąż "tylko" Tissot. Z całą sympatią dla tej marki, ale kupowanie złotego Tissota, to trochę jak kupowanie złotego Opla. To dalej będzie Opel a nie Bugatti. To sprawa percepcji marki i jej pozycjonowania na rynku. Co do Longinesa to trochę mnie zaskakuje wybór modelu. Conquest, to taki trochę toolwatch i moim zdaniem złota koperta nie do końca idzie w parze z charakterem tego zegarka. Spośród Longinesów, gdybym szukał czegoś w kopercie ze złota, to wybrałbym coś z bardziej konserwatywnym charakterem. Te modele poniżej przekraczają znacząco założony budżet, ale doświadczenie uczy, że na Longinesa można dostać jakieś 20% rabatu od ceny na metce, więc nie zniechęcałbym się od razu, tylko powalczył o dobry rabat. A tak na dokładkę, coś z zupełnie innej beczki. Longines Legend Diver. Niestety nie w złotej kopercie, tylko w brązie. Chociaż dopóki nie złapie patyny, wygląda jak złoty i jest to rodzaj toolwatcha któremu koperta z brązu pasuje idealnie. Jak szukasz takiego mniej eleganckiego i mniej garniturowego zegarka (a tak mi się wydaje skoro rozważasz Conquesta) to może taki LLD Ci go zastąpi. Złota koperta jest cenna, bo jest ze złota, ale od strony praktycznej to nie jest idealny materiał na kopertę zegarka. Szczególnie do codziennego użytku. Złoto to stosunkowo miękki metal, łatwo łapie ryski i wymaga polerowania. Jeżeli chcesz traktować zakup złotego zegarka jako inwestycję, to ma sens. Tylko wtedy chyba lepiej kupić kilka vintydżowych Omeg bo kruszcu będzie w nich wagowo więcej a jako zegarki będą tracić na wartości wolniej - lub nawet zyskiwać. Jeżeli ma to być zegarek użytkowy i do tego nie garniturowiec, to wtedy złota koperta ma chyba trochę mniejszy sens. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Laponek 1834 #7 Posted December 20, 2021 Tissot, którego wybrałeś jest super. Plus to bardzo dobra marka, z super historią. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 72321 #8 Posted December 25, 2021 W Kruku. Szach i mat. 6 Share this post Link to post Share on other sites
Kermit68 5 #9 Posted December 25, 2021 Przekracza maksymalny budżet po ponad 3tys a chyba nie będą chcieli bardziej zejść z ceny... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 72321 #10 Posted December 25, 2021 (edited) 2 godziny temu, Kermit68 napisał(-a): Przekracza maksymalny budżet po ponad 3tys a chyba nie będą chcieli bardziej zejść z ceny... Myślę, że jak ktoś ma do dyspozycji budżet 25 kPLN, to i do 28 kPLN może go naciągnąć. Ale to już Twój wybór. Jeżeli cokolwiek ma mieć w przyszłości większą wartość, a przynajmniej trzymać cenę, to właśnie coś takiego. Kupione z dużą obniżka i limitowane. Tego modelu już nie przybędzie. Tylko 63 sztuki i koniec. Edited December 25, 2021 by Perpetuum Mobile 0 Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1520 #11 Posted December 25, 2021 Przy tej przecenie to te 3k to mały pikuś jest... jakby 0 Share this post Link to post Share on other sites
szuwi 6609 #12 Posted December 25, 2021 Warto dołożyć 3k (koledzy powyżej uzasadnili), choć nie jestem przekonany, czy to zegarek do garnituru. Pomimo "łapska" 22cm 0 Share this post Link to post Share on other sites
MeB 92 #13 Posted December 26, 2021 Oferta świetna. Jeżeli zegarek się Tobie podoba to warto dołożyć 3k Natomiast jeśli nie jesteś handlarzem, to nigdy nie kupuj zegarka który nie wywołuje głębokie pragnienia i świadomości że ‚musi być mój’. Lepiej mieć zegarki które straciły na wartości, a które się z przyjemnością nosi, niż takie które niby coś zyskały, a które nas nie cieszą w pełni na ręku. To się potem kończy wtopieniem niepotrzebnego czasu i energii w nisko marżowy ‘watch flipping’. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Kermit68 5 #14 Posted January 21, 2022 Po długich namysłach i kilku przymiarkach kupiłem zegarek dużo tańszy bo nie złoty 😂 Longines conquest automat 43mm 5 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 72321 #15 Posted January 21, 2022 No i fajnie. Gratulacje. 0 Share this post Link to post Share on other sites