Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Maniek1983

zegar fms

Rekomendowane odpowiedzi

Lekko kuleje... w lewo jak idzie, to dźwięk jest za krótki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mię oczy nie mylą to sprężynka wahadła jest nieruchomo zapięta w szubieniczce. Szpila duża i być może zakleszczyła sprężynkę. Ona musi mieć luz taki żeby dopasowywać się do pionu wahadła.  Nie może być  nieruchoma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyż prowdo... w gnieździe zakleszczona na amen i nie ustawia się równo w pionie z wahadłem. Musi mieć minimalny luz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, kuleje jak cholera, a nie troszkę albo lekko ... 🤭 tak nie będzie chodził za żadne  skarby. luz to sprawa wtórna , ale też trzeba go dać...

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocowanie - szczelina jest za ciasne. Wahadło, swym ciężarem, ustawiłoby ją w pionie, ale ona ciasno siedzi. Tak jak teraz, to obie blaszki wyginają się pod kątem i na różnych wysokościach...... no, gołym okiem widać, że jest tu coś nie tak. 

Ale najważniejsze jest to, że wahadło kuleje. Nie jest dobrze ustawione na regulacji - to kółko które zaznaczyłem. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężynka do pionu . Ustaw delikatnie ręcznie żeby nie pogiąć ... potem kółko 😉

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać chyba , że krzywo ?

IMG_uuuu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że prosto. 

Daję jeszcze raz to zdjęcie , gdzie żółtą kreską pokazałem , w którym miejscu obecnie wyginają się blaszki , w trakcie wahań wahadła. Wcześniej pisałem o tym . Nierówne zawieszenie sprężynki , więc nierówne jej wyginanie , powoduje zaburzenia w pracy wahadła .

IMG_uuuu-crop.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zegar ruszył. Tyka równomiernie....nawet moja żona to stwierdziła:) Pojawił się inny problem, po wybiciu godziny zatrzymuje się...doczyściłem jeszcze raz mechanizm gdzie przychodzi wahadło i chodzi. Poczekam na godzinę. Może trzeba rozkręcenia i dokładnego wyczyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Maniek1983 napisał(-a):

Widzę że krzywo, pytam czy ma być prosto.....

Tak ma być ..

Sprężynka w szczelinie musi mieć odrobinę luzu aby sama się ustawiała do wahadła

IMG_20210108_141018.jpg

Rozbiorka i czyszczenie to podstawa. 

20190223_154959.jpg

20190219_164353.jpg

20190223_185347.jpg

20190223_203708.jpg

20190224_082224.jpg

20190224_185045.jpg

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAAaaaaa ...... przepraszam , bo dopiero teraz zauważyłem ..... to Ty zagiąłeś tak końcówki tego pręta ( zwanego transporterkiem ) , że w całości obejmują kołek sprężynki ? - zaznaczone w kółku. 

TO BŁĄD !   ... one zawsze i oryginalnie były rozchylone , bo wówczas , można łatwo zakładać i zdejmować go.  Teraz , jest chyba tak na stałe zagniecione , że wisi krzywo . No jeśli jakoś naprostowałeś , to będzie dobrze , ale w przyszłości będzie kłopot , gdy będzie trzeba go , czy wahadło zdjąć i zawiesić ponownie.......

A był taki ładny i prosty i bez śladów użycia jakichkolwiek narzędzi .

IMG_uuuu-crop.jpg

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dogialem i trochę oszpeciłem. Rozumiem że będzie kłopot przy zdejmowaniu wahadła. A czy jest tam też wymagany luz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś wziąć przykład z Yodka ! :)  ..... to nie takie trudne , Poczytaj temat ,, Porady potrzebuję : ) " od samego początku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Maniek1983 napisał(-a):

Tak, dogialem i trochę oszpeciłem. Rozumiem że będzie kłopot przy zdejmowaniu wahadła. A czy jest tam też wymagany luz?

Oszpecenie da się przeżyć 😁.

Ząbki wahadła też powinny mieć minimalny luz tyle żeby dawały się bez problemu zakładać i zdejmować ze sprężynki. Ale za duży  luz też nie dobrze bo wahadło może rotować czyli "majtać" się zamiast równo wychylać 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Maniek1983 napisał(-a):

Jak już tak masz i jest prosto zawieszka , to zostaw jak jest .   Ogólnie mówiąc , to końcówki są zawsze rozchylone by łatwo zakładać , ale szczelina między nimi jest taka , by z małym luzikiem wsuwała się dolna część sprężynki ( ten kawałek mosiądzu ) . Mały luz , daje całemu układowi sztywność - tak  jakby wahadło i drążek stanowiły całość . Jedynym miejscem , gdzie wygina się wahadło , jest ta sprężynka .  Jak jest za ciasno , to ten mosiądz przeciera się lekko papierem ściernym , lub drobnym pilniczkiem ( dopasowuje się zawieszkę )  .  Więc i tu i w drugim miejscu .., mały luzik jest wskazany , a całość wygląda na sztywny układ.   Duży luz , gdzie wszystko się kolebie , mimo zawieszenia dość ciężkiego wahadła , to trudne ustawienie wahań i w efekcie zegar nie chodzi . Wystarczy , że zerwie się jedna z blaszek sprężynki , to wahadło zacznie tańcować ( zataczać łuki , elipsy ) i zegar stanie.

PS.

podstawowa zasada  ... wszystko co robisz , musi być odwracalne . Czyli , nie ma śladów zagniatania , to nie zagniatasz , nie zaciskasz.

...... brudny mechanizm myjemy , bo dodać olej na brudne , zakurzone łożysko , to jak wcisnąć tam pastę ścierną , która wypiłuje nam i otwór i czop .

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar chodzi od 20min, to jak na razie rekord! Wszystkie cenne uwagi będę pomału wdrażał w życie. Jeszcze zauważyłem że wahadło krzywo wisi.....

IMG_20220130_200015.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie efekt tego zaginania , albo luzu samego dysku wahadła - wówczas ręką poprawiasz sam dysk . Ale daj mu spokój , jak idzie , to niech idzie . ciekawe czy się zatrzyma . 

Zacznij czytać temat , który poleciłem . Jest w nim chyba wszystko , co i jak od początku robić . Można się sporo nauczyć !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc. Mimo że nie jestem znawcą zegarów i nie wiem czy jako laik jestem mile widziany na forum,  nie mniej jednak dzięki Wam uruchomiłem mój zegar, pamiątkę rodzinna. Chodzi już od 1,5 godziny więc myślę że jesteśmy na dobrej drodze! 

Rozpoczyna się nowy tydzień więc trzeba iść do pracy i pewnie będzie mniej czasu na zegar...ale zapewne przy weekendzie mogę poprosić o kolejne rady.

Pozdrowionka, spokojnego tygodnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Maniek1983 napisał(-a):

i nie wiem czy jako laik jestem mile widziany na forum

Maniek - bójże się Pana Naszego!

To forum nie jest zamkniętym kółeczkiem wzjemnej adoracji - każdy z nas był kiedys laikiem. Ja tez, a nawet do dziś nim jestem.

Przybylam tu przypadkiem, zielona jak ogórek. 

Owszem - koledzy się nie certolą i dają czasem popalić jak ktoś wyjątkowo leniwy (oberwało mi się też) ale jak widać nikogo nie zamordowali więc niepotrzebne Twe obawy 😊

Edytowane przez Yodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się oberwało i słusznie, ale człowiek z dwójką dzieci na karku nie ma kiedy czasem się podrapać wiadomo gdzie....:) 

Z wyrazami szacunku, pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi